Μ. Μανουσάκης στο ΕΡΤNews για την βία μεταξύ ανηλίκων: «Όχι μόνο στο σχολείο, αλλά παντού – Διαρρηγνύεται ο συνδετικός ιστός της κοινωνίας»

Σύνοψη
  • Η ανήλικη βία βρίσκεται στο επίκεντρο του πρώτου επεισοδίου της νέας σειράς τη;ς ΕΡΤ1 «Το Δίχτυ», η οποία έρχεται το Νοέμβριο στους δέκτες μας

«Η έξαρση αυτή της βίας στην κοινωνία μας δεν είναι μόνο στο σχολείο. Είναι παντού. Όλη η κοινωνία εκφράζεται πιο βίαια», επισήμανε ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης μιλώντας στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Στο Κέντρο» και τον Γιώργο Κουβαρά, αναφερόμενος στην ανήλικη βία, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του πρώτου επεισοδίου της νέας σειράς της ΕΡΤ1 «Το Δίχτυ», που έρχεται το Νοέμβριο στους δέκτες μας.

Ενώ πρόσθεσε:

«Η επαγγελματική κοινότητα είναι πολύ πιο βίαιη, είναι πολύ πιο αρπακτική. Όλη η κοινωνία είναι ο συνδετικός ιστός της κοινωνίας διαρρηγνύεται. Δεν υπάρχει γειτονιά, δεν υπάρχει παρέα, δεν υπάρχει κουτσομπολιό.

Αντικαθίσταται το κουτσομπολιό από τα κοινωνικά δίκτυα. Η υγιής αυτή η συνήθεια του κουτσομπολιού που εκτονονώσουν και οι φίλοι σου, με την παρέα σου δίπλα και ήξερες το πρόβλημα του ενός δεν υπάρχει πια (…) Έλειπε ένα πιάτο φαΐ και πήγαινες στο διπλανό σπίτι και πήγαινες ένα και όλοι ήταν μια συνδεδεμένη οντότητα.

Αλλά αυτό είναι η εξέλιξη της κοινωνίας γενικά. Τα παιδιά δεν φύτρωσαν ξαφνικά, οι έφηβοι δεν φύτρωσαν από κάπου, δημιουργήθηκαν μέσα από αυτό το ίδιο σύστημα».

Ωστόσο ο Μανούσος Μανουσάκης υπογράμμισε:

«Υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα. Υπάρχουν παιδιά που κερδίζουν στους διαγωνισμούς της Μαθηματικής Εταιρείας. Υπάρχουν καθηγητές που ετοιμάζουν παιδιά για τους διαγωνισμούς ρομποτικής. Υπάρχουν καθηγητές αφοσιωμένοι στο λειτούργημά τους. Και υπάρχουν και παιδιά που προκόβουν. Δεν είναι η πλειονότητα αυτό το οποίο βλέπουμε (…)

Εμείς μιλάμε γι’ αυτό το πράγμα επειδή είναι αυτό που μας απασχολεί και απειλεί. Διότι αυτό που απειλεί δεν είναι μόνο το σήμερα. Αυτά τα παιδιά δεν πρόκειται να σπουδάσουν. Τι δουλειά θα κάνουν; Θα μπούνε μέσα στο οργανωμένο έγκλημα; Πώς θα επιβιώσουν όταν τελειώσει;».

Στην ίδια εκπομπή, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Μπορώ να κάνω αναδρομή στην Πάτρα του ’60 και του ’70. Δεν ήταν τόσο ακραία τα φαινόμενα γιατί ούτε ο ίδιος ο θύτης δεν διανοείτο να φτάσει μέχρι εκεί. Αλλά είναι σαφές ότι και τότε υπήρχε bullying μέσα στα σχολεία και τότε μπορούσε να υπάρξει ξυλοδαρμός, αλλά δεν έφτανε σ’ αυτό το εύρος και σ’ αυτή την ένταση. Εκείνο, νομίζω, που “κράταγε” κάπως τα πράγματα ήταν ότι και οι οικογένειες και το σχολείο και οι κοινότητες ήταν πιο σφιχτές (…)

Πρέπει να σκεφτεί κανείς σε τρία επίπεδα. Είναι πρώτα η πλαισίωση στην οικογένεια. Δηλαδή, πώς πλαισιώνει η οικογένεια τη φυσική βία που έχουν όλοι οι άνθρωποι και άρα και το παιδί τους; Δηλαδή οι άνθρωποι γεννιόμαστε με δύο βασικά ένστικτα: τη σεξουαλικότητα και την επιθετικότητα.

Ναι, η δουλειά της κοινωνίας -και γι’ αυτό θέσπισε τον πολιτισμό- ήταν να κάνει τον άνθρωπο πιο ασφαλή. Πρώτα με τις τεχνικές, με την επιστήμη να φτιάχνει καλά σπίτια, να θρέφεται, αλλά και με το να καταστέλλει αυτές τις δύο ενορμήσεις, ούτως ώστε να επιτρέπει την αγαστή συνύπαρξη των ανθρώπων (…)»..

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος