Lullaby Project: Οκτώ αληθινές ιστορίες γονεϊκής αγάπης έγιναν μουσική – Μια ξεχωριστή συναυλία στο ΚΠΙΣΝ

Το Lullaby Project επιστρέφει για έκτη συνεχόμενη χρονιά, τη Δευτέρα 29 Μαΐου, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), σε σύμπραξη με το εκπαιδευτικό μουσικό πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης El Sistema Greece και το Carnegie Hall της Νέας Υόρκης.

Στη φετινή εκδοχή του το πρόγραμμα συνεχίζει να διευρύνει το φάσμα της γονεϊκότητας και να προβάλλει διαφορετικές πτυχές τη μοναδικής αυτής σχέσης αγάπης. Μιας αγάπης που δεν ορίζεται απαραίτητα από το φύλο ή τη βιολογική σχέση. Μέσα από αυθεντικές μουσικές δημιουργίες, παρουσιάζονται ξεχωριστές ιστορίες που αναδεικνύουν πλήθος επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα που έχουν ως στόχο την επαγρύπνηση και την αποδοχή.

Οι καταξιωμένοι μουσικοσυνθέτες και τραγουδοποιοί Αντώνης Απέργης, Expe, Γιάννης Κονσολάκης, Leon of Athens, Danai Nielsen, Σεμέλη Παπαβασιλείου, Φώτης Σιώτας και Δήμητρα Τρυπάνη αναλαμβάνουν να αποδώσουν τις ιστορίες αυτές μέσα από πρωτότυπα κομμάτια.

Lullaby Project: Οκτώ αληθινές ιστορίες γονεϊκής αγάπης έγιναν μουσική – Μια ξεχωριστή συναυλία στο ΚΠΙΣΝ
The Lullaby Project – Mariza Kapsabeli – Copy

Οι πρωτότυπες αυτές μουσικές ιστορίες θα παρουσιαστούν ζωντανά στο κοινό τη Δευτέρα 29 Μαΐου στις 19.30 στην Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο ΚΠΙΣΝ, σε σκηνοθετική επιμέλεια της Αργυρώς Χιώτη και με αφηγήτρια την Εύη Σαουλίδου. Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Jose Angel Salazar Marin, ενώ στη συναυλία θα συμμετέχει και η διαπολιτισμική χορωδία νέων, El Sistema Greece Youth Choir.

Το ertnews.gr συνομίλησε με τη Σέβη Ματσακίδου, project manager του Lullaby Project, για τη σημασία της εκδήλωσης της 29ης Μαΐου, το έργο του El Sistema Greece, αλλά και τους αληθινούς πρωταγωνιστές της φετινής δράσης.

Συνέντευξη στην Αγγέλα Παπαθανασίου:

Τι ακριβώς θα παρουσιάσετε στις 29 Μαΐου στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής;

Στο φετινό Lullaby Project τη Δευτέρα 29 Μαϊου θα παρουσιαστούν μουσικά 8 ξεχωριστές ιστορίες γονεϊκής αγάπης, όπως απέδωσαν μέσα από πρωτότυπα μουσικά κομμάτια οι μουσικοσυνθέτες Αντώνης Απέργης, Expe, Γιάννης Κονσολάκης, Leon of Athens, Danai Nielsen, Σεμέλη Παπαβασιλείου, Φώτης Σιώτας και Δήμητρα Τρυπάνη.

Οι αληθινοί πρωταγωνιστές της βραδιάς είναι μια μαμά από την Ουκρανία που δεν μπορεί να επιτρέψει στο σπίτι της λόγω του πολέμου,μια μητέρα πέντε παιδιών που ήρθε ως πρόσφυγας στην Ελλάδα, μια μητέρα που επέλεξε να μεγαλώνει μόνη της την κόρη της, μια περήφανη μητέρα ενός τρανς παιδιού, μια μητέρα ενός παιδιού με σύνδρομο down, μια μητέρα που μεγαλώνει το παιδί της αντιμετωπίζοντας παράλληλα τη δική της σοβαρή ασθένεια, μια μαία που έχει προσφέρει την πρώτη αγκαλιά σε χιλιάδες παιδιά αλλά και μπαμπάδες προσωρινά κρατούμενοι στις φυλακές Κορυδαλλού.

Όλοι τους συνεργάστηκαν με τους καταξιωμένους συνθέτες και τραγουδοποιούς, μοιράστηκαν τις ιστορίες τους και έτσι δημιουργήθηκαν μοναδικές μελωδίες αφιερωμένες στα παιδιά και στις οικογένειές τους.

Η συναυλία αποτελεί τμήμα ενός μουσικού προγράμματος κοινωνικής ένταξης. Από την εμπειρία σας είναι τελικά εφικτό μέσα από τη μουσική να βοηθηθούν άτομα που δοκιμάζονται και να ενταχθούν στην κοινωνία μέσω της μουσικής;

Στόχος του El Sistema Greece από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής του το 2016 είναι η κοινωνική ένταξη παιδιών και νέων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και η έμπνευσή τους για ένα δημιουργικό, καλύτερο μέλλον. Η μουσική είναι μια διεθνής γλώσσα και ένα ισχυρό εργαλείο κοινωνικής ένταξης. Αποδεδειγμένα, η μουσική εκπαίδευση είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό μέσο για την επίτευξη μακροπρόθεσμης κοινωνικής αλλαγής τόσο για τα παιδιά, όσο και για τις οικογένειές τους, σε όλο τον κόσμο. Τα ομαδικά μάθημα μουσικής δίνουν στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να γνωρίσουν συνομήλικους από διαφορετικές χώρες, να έρθουν σε επαφή με άγνωστες σε αυτούς κουλτούρες, να κάνουν φίλους και να γίνουν μέλη μιας ισότιμης ομάδας. Η μουσική τους ενώνει ενώ ταυτόχρονα τους ενδυναμώνει σε προσωπικό επίπεδο, δίνοντάς τους κίνητρα να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.

Η συναυλία είναι αποτέλεσμα της σύμπραξης σας με Carnegie Hall. Πώς προέκυψε η επαφή και η συμπόρευση με τo El Sistema Greece; Τι αντλείτε εσείς από την εμπειρία του Carnegie Hall και τι το Carnegie Hall από εσάς;

Το καινοτόμο κοινωνικό πρόγραμμα Lullaby Project δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2011 στη Νέα Υόρκη από το Μουσικό Ινστιτούτο Weill (WMI) του Carnegie Hall, φέρνοντας σε επαφή νέους και μέλλοντες γονείς με μουσικούς καλλιτέχνες, προκειμένου να γράψουν και να τραγουδήσουν προσωπικά νανουρίσματα για τα μωρά τους. Είμαστε πολύ περήφανοι για τη συνεργασία μας με το Carnegie Hall, η οποία μετρά πια 6 ολόκληρα χρόνια.

Το 2018 που το El Sistema Greece ανέλαβε να υλοποιήσει για πρώτη φορά το Lullaby Project, και ήμασταν από τους πρώτους οργανισμούς που υλοποίησαν το πρόγραμμα εκτός Αμερικής. Χαρακτηριστικό της ελληνικής εκδοχής του Lullaby Project από το El Sistema Greece είναι η καινοτόμα διεύρυνση του προγράμματος πέρα από τη μητρότητα και τη βιολογική σχέση, συμπεριλαμβάνοντας ιστορίες γονεϊκής αγάπης, αφιερωμένες με την πιο μεγάλη τρυφερότητα σε όλα τα παιδιά.

Η συνεργασία με το Carnegie Hall είναι πολύτιμη. Το πρόγραμμα πια πραγματοποιείται και σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο, και έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο οργανισμών που ανταλλάσσουν κάθε χρόνο ιδέες και εμπειρίες.

Πολύτιμη είναι όμως και η συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που είναι συνοδοιπόρος του El Sistema Greece σε αυτό το ιδιαίτερο μουσικό ταξίδι από την πρώτη στιγμή, στηρίζοντας την προσπάθειά του να γιορτάσει την αγάπη για τα παιδιά.

Καταξιωμένοι συνθέτες και τραγουδοποιοί συνέθεσαν μουσική εμπνευσμένοι από ανθρώπινες ιστορίες που έχουν να κάνουν με τη δύναμη της γονεϊκής αγάπης. Για να γράψουν τα κομμάτια τους γνώρισαν από κοντά τους ανθρώπους για τους οποίους έγραψαν μουσική; Πώς αισθάνονται οι μουσικοί και πώς οι άνθρωποι που έγιναν πηγή έμπνευσης για αυτή την ξεχωριστή συναυλία;

Προκειμένου να δημιουργηθούν τα κομμάτια του Lullaby Project, οι συνθέτες γνωρίζονται προσωπικά με τους γονείς/ συμμετέχοντες και μοιράζονται τις ιστορίες τους αλλά και τις εμπειρίες τους. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι γονείς βάζουν την έμπνευση και οι συνθέτες το ταλέντο και τις μουσικές τους γνώσεις. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται παρουσία του προσωπικού του El Sistema Greece, συνήθως συνοδεύονται από καφέ και διαρκούν μερικές ώρες. Προτεραιότητά μας πάντα είναι να δημιουργούμε ένα κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης για όλους. Οι γονείς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μοιράζονται όσες πληροφορίες επιθυμούν, ανοίγουν την καρδιά τους και συνήθως καταλήγουμε να κλαίμε ή να γελάμε – ή και τα δύο ταυτόχρονα.

Οι συνθέτες δέχονται όλες τις πληροφορίες από τους γονείς με αίσθημα ευθύνης και αναλαμβάνουν με μεγάλο ζήλο και όρεξη να αποδώσουν τις ιστορίες μουσικά. Από την άλλη, οι συμμετέχοντες γονείς νιώθουν μεγάλη τιμή που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και συγκίνηση όταν ακούν για πρώτη φορά τα μουσικά κομμάτια και παρακολουθούν τη συναυλία.

Αν μπορείτε περιγράψτε μας την προετοιμασία μέχρι τη βραδιά της 29ης Μαΐου. Πρόβες, συναντήσεις κλπ.

Η προετοιμασία του Lullaby Project ξεκινάει κάθε χρόνο από νωρίς. Χρειάζονται αρκετοί μήνες ώστε να βρούμε τους γονείς και τους συνθέτες που θα λάβουν μέρος κάθε φορά. Μέλημά μας πάντα είναι παρουσιάσουμε διαφορετικές ιστορίες οικογενειακής αγάπης, ιστορίες που θα δώσουν έμπνευση και δύναμη, ιστορίες που αξίζει να ειπωθούν.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γονείς των μαθητών μας πολλές φορές δέχονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, δείχνοντάς μας εμπιστοσύνη.Οι συνθέτες από την άλλη, θα πρέπει και εκείνοι να προέρχονται από διαφορετικούς μουσικούς κόσμους και να εκπροσωπούν διάφορα είδη. Όπως και στη ζωή, έτσι και στη σκηνή υπάρχει χώρος για όλους και για όλα.

Αφού γίνουν οι συναντήσεις με τους γονείς, οι συνθέτες ξεκινούν να γράφουν τα μουσικά κομμάτια και στη συνέχεια ξεκινούν οι μουσικές πρόβες με επαγγελματίες μουσικούς και μαθητές του El Sistema Greece, μέλη της El Sistema Greece Youth Orchestra αλλά και της El Sistema Greece Youth Choir, υπό την καθοδήγηση του μαέστρου Jose Angel Salazar Marin, Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ESG. Η συναυλία στις 29 θα είναι το αποκορύφωμα μιας άκρως δημιουργικής διαδικασίας μηνών, μια γιορτή για όλους.

Το El Sistema Greece είναι ένα εκπαιδευτικό μουσικό πρόγραμμα κοινωνικής ένταξης το οποίο από το 2016 προσφέρει δωρεάν μαθήματα μουσικής σε παιδιά και νέους στην Ελλάδα. Ποιες οι πιο δύσκολες και ποιες οι πιο χαρούμενες στιγμές της διαδρομής σας;

Από το 2016 μέχρι σήμερα έχουμε μοιραστεί πολλές δυνατές και συγκινητικές στιγμές με τους μαθητές μας. Παρά τις δυσκολίες, είμαστε πολύ τυχεροί που δουλεύουμε με παιδιά. Όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθούμε με μεγάλη υπερηφάνεια την πρόοδο των μαθητών. Οι δυσκολίες που συναντάμε διαφέρουν από δομή σε δομή. Για παράδειγμα, στα μαθήματα που προσφέρουμε στις Προσφυγικές Δομές οι μαθητές δεν μιλούν ούτε ελληνικά ούτε και αγγλικά. Ωστόσο, το πρόβλημα της γλώσσας λύνεται πάντα με έναν μαγικό τρόπο μέσω της μουσικής.

Από την άλλη, πολλές φορές τα παιδιά φεύγουν αναγκαστικά στη μέση της χρονιάς και νέα παιδιά προστίθενται συνεχώς. Το στοίχημα είναι παρά τις αλλαγές και τις μετακινήσεις να διατηρούμε πάντα το ενδιαφέρον τόσο για τους παλαιότερους όσο και για τους αρχάριους μαθητές μας.

Αναμφισβήτητα, κάποιες από τις πιο ευχάριστες στιγμές τις έχουμε ζήσει στις συναυλίες που φροντίζουμε να διοργανώνουμε 2 ή 3 φορές το χρόνο. Είναι μαγική η μεταμόρφωση των παιδιών στις συναυλίες. Εργάζονται με συνέπεια και υπομονή, και επάνω στη σκηνή συμπεριφέρονται σαν αληθινοί καλλιτέχνες. Και έπειτα, είναι και οι γονείς που από όπου κι αν προέρχονται, ό,τι κι αν αντιμετωπίζουν, γίνονται μια ομάδα και καμαρώνουν τα παιδιά τους. Όλα αυτά μας δίνουν δύναμη να συνεχίζουμε τη διαδρομή.

Πόσο εύκολη είναι η δημιουργία μιας κοινότητας με πυρήνα τη μουσική, χωρίς περιορισμούς και διακρίσεις;

Οι περιορισμοί και οι διακρίσεις είναι πάντου γύρω μας αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς και ρεαλιστές και αυτό από μόνο του δεν είναι καθόλου εύκολο. Αυτό που επιθυμούμε να κάνουμε στο El Sistema Greece είναι να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά, όπου το κάθε ένα θα είναι ο εαυτός του, ακριβώς όπως είναι.

Η μουσική είναι το εργαλείο που χρησιμοποιούμε και κάθε μέρα που περνά αποδεικνύεται ότι λειτουργεί. Φυσικά, εκτός από τη μουσική, υπάρχει και μια ομάδα επαγγελματιών που πιστεύουν πολύ σε αυτό που κάνουν, έχουν κοινό στόχο και δεν επαναπαύονται ποτέ. Και αυτό είναι που τα κάνει όλα πια εύκολα. Τα παιδιά αποκτούν σχέση εμπιστοσύνης με τους δασκάλους τους, τα μαθήματα μουσικής δεν είναι απλώς μαθήματα για εκείνα. Είναι ένας τόπος συνάντησης, ένα ασφαλές μέρος. Μόνο έτσι μπορεί να δημιουργηθεί μια κοινότητα.

Οι στόχοι για το μέλλον;

Στόχος του El Sistema Greece είναι προσφέρει μουσική εκπαίδευση σε όσο το δυνατόν περισσότερο παιδιά στην Ελλάδα και να συμβάλλει στην προσωπική τους ανάπτυξη και στην ενδυνάμωση της προσωπικότητάς τους. Στόχος του Lullaby Project είναι να συνεχίσει να προσφέρει καλλιτεχνικό βήμα σε γονείς και φροντιστές και να ενισχύει τη σχέση τους με τα παιδιά τους.

Lullaby Project: Οκτώ αληθινές ιστορίες γονεϊκής αγάπης έγιναν μουσική – Μια ξεχωριστή συναυλία στο ΚΠΙΣΝ
The Lullaby Project – Mariza Kapsabeli – Copy

Να σημειωθεί ότι η συναυλία πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο.

Δευτέρα 29/05 | 19.30
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΕΛΣ
Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή εδώ
Μουσική Διεύθυνση: José Ángel Salazar Marín
Με τη συμμετοχή της El Sistema Greece Youth Choir
Μουσική προετοιμασία χορωδίας: Βάγια Παπαγιαννοπούλου
Σκηνοθετική επιμέλεια: Αργυρώ Χιώτη
Αφήγηση: Εύη Σαουλίδου


Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος