Κωνσταντινούπολη: Μόνιμες πινακίδες προειδοποίησης για τσουνάμι – Ε. Λέκκας: Μπορεί να φτάσει τα 10 μέτρα στην ακτογραμμή

Σύνοψη
  • Πινακίδες καλούν τον κόσμο να μεταβεί σε υψηλότερα σημεία της πόλης μακριά από τις ακτές του Βοσπόρου
  • Ε. Λέκκας: Ειδικά στο Πατριαρχείο μπορεί να έχουμε μεγάλο σε ύψος τσουνάμι

Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδηλωθεί σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, είπε μιλώντας στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις έξι» του ERTNews, o Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, με αφορμή και τις προειδοποιητικές πινακίδες που έχουν αναρτηθεί στην πόλη και για τσουνάμι. Όπως σημείωσε «μόνο το 1/3 των κτιρίων δεν έχει μεγάλη τρωτότητα στην πόλη των 20 εκατ. κατοίκων». Επιπλέον ήταν καθησυχαστικός πως «δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται στην Τουρκία επηρεάζει τον ελληνικό χώρο. Εάν δεν γίνει πρώτα ο σεισμός κάθε συσχέτιση είναι λανθασμένη».

«Δεν ξέρουμε εάν θα εκδηλωθεί άμεσα,μπορεί και σε πέντε χρόνια» σημείωσε και εξήγησε«έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο ρήγμα, το ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο έχει ένα μήκος της τάξεως των 1.500 χιλιομέτρων από την Κασπία μέχρι το Αιγαίο, χωρίζεται σε 13 μεγάλα κομμάτια, τα 12 κομμάτια έχουν σπάσει και έχουν δώσει μεγάλους σεισμούς. Το τελευταίο κομμάτι που αναμένεται να σπάσει είναι αυτό που είναι νότια της Κωνσταντινούπολης, στον κόλπο του Μαρμαρά. Διαπιστώθηκε ότι έπρεπε ήδη να έχει γίνει ένας σεισμός μέχρι το 2020, όμως δεν έγινε ο σεισμός αυτός. Όσο περνάει ο χρόνος οι πιθανότητες αυξάνουν και αυξάνει και η πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο μέγεθος γιατί συσσωρεύονται οι τάσεις».

Όπως σημείωσε στην Κωνσταντινούπολη κατοικούν 20 εκατ. άνθρωποι και το 1/3 των κτιρίων είναι παλιά και ιδιαίτερα ευάλωτα. Το 1/3 είναι καινούργια αλλά και δεν έχουν και τον καλύτερο αντισεισμικό κανονισμό (στην Αντιόχεια στον περσινό σεισμό καταστράφηκαν όλα τα καινούργια κτίρια) και μόνο το 1/3 των κτιρίων έχουν αντισεισμική θωράκιση. Οπότε η τρωτότητα είναι μεγάλη και γι΄αυτό και οι Τούρκοι παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα».

«Υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι, γιατί το ρήγμα είναι πολύ μεγάλο γύρω στα 60 χιλιόμετρα και ο κόλπος του Μαρμαρά είναι ένας κλειστός κόλπος και έχουμε ανακλάσεις θαλάσσιων κυμάτων και μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι της τάξης των 10 μέτρων»

Πινακίδες σε όλη την Κωνσταντινούπολη ενημερώνουν για τα σημεία συγκέντρωσης του κόσμου σε περίπτωση σεισμού

Ο επίσημος ξεναγός Αλέκος Δεδέογλου από την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, δείχνει την προειδοποιητική πινακίδα για τσουνάμι, που όπως εξηγεί «ξεκίνησαν να τις βάζουν το 2019-20. Τα τελευταία δύο χρόνια τα έχουν βάλει σε πάρα πολλά σημεία στην παραλία, για να ενημερώσουν τον κόσμο σε περίπτωση μεγάλου σεισμού και κινδύνου για τσουνάμι, προς τα πού να κατευθυνθεί. Τέτοιες πινακίδες υπάρχουν και στο Φανάρι, στον Κεράτειο κόλπο, στα Πριγκηνόνησα». Επιπλέον σε όλη την πόλη έχουν μπει πινακίδες που ενημερώνουν για τα σημεία συγκέντρωσης του κόσμου σε περίπτωση σεισμού, αναφέρει ο Έλληνας ξεναγός.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος