Κογκό: 100 χρόνια από την ίδρυση της ελληνικής Κοινότητας -Επίσκεψη του Πατριάρχη Θεόδωρου

Η ελληνική κοινότητα στο Λουλουμπάσι επέλεξε να γιορτάσει έναν αιώνα αδιάλειπτης παρουσίας της στα βάθη της κεντρικής Αφρικής την 25η Μαρτίου

Τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό επισκέπτεται επίσημα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος. Ο ιεράρχης παρίσταται στις εκδηλώσεις για την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της Ελληνικής Κοινότητος του Λουμπουμπάσι και των 50 ετών από την άφιξη του πρώτου ιεραποστολικού κλιμακίου στην ευρύτερη περιοχή. Tο ρεπορτάζ είναι της απεσταλμένης της ΕΡΤ, Ελίνας Κολύβα.

Το Λουμπουμπάσι ή Λουλούμπασι είναι η δευτερη μεγαλύτερη πόλη της Λαϊκής Δημοκρατιας του Κονγκό. Η πληθυσμιακή κοινότητα της πόλης περικλείει διαφορετικές φυλές, εθνότητες και πολιτισμούς. Οι 800 ‘Ελληνες που  ζουν και εργάζονται εδώ κρατούν ζωντανό το ελληνικό στοιχείο, ενώ έχουν καταφέρει να διατηρήσουν μια άρρηκτη σχέση με τη μητέρα πατρίδα, όπως τόνισε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Ψαρομμάτης.

«Η ελληνική κοινότητα στο Λουλουμπάσι ιδρύθηκε το 1923. Επέλεξε να γιορτάσει έναν αιώνα αδιάλειπτης παρουσίας της στα βάθη της κεντρικής Αφρικής την 25η Μαρτίου, ημέρα σύμβολο για τον Ελληνισμό.»

Η ελληνική κοινότητα  είναι δραστήρια. Υποστηρίζει τα ελληνικά σχολεία, την εκκλησια και όλους οσοι εχουν αναγκη. Και αυτο αναγνωρίζεται απο τους τοπικούς άρχοντες. 

«Η ελληνική κοινότητα έχει μια ξεχωριστή θέση. Τα μέλη της είναι ενσωματωμένα στην τοπική κοινωνία», είπε ο κυβερνήτης Κιαμπούλα Κατούε.

Στις εκδηλώσεις εορτασμού συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί  παρουσιάζονας στους υψηλούς προσκεκλημένους την ελληνική παράδοση τα ήθη και έθιμα της χωρας μας.

Αποστολή: Ελίνα Κολύβα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος