Κίνα: Εκφράζονται φόβοι ότι φωτογράφοι εξαπατώνται και «μετατρέπονται» σε κατασκόπους

Στην προειδοποίηση προς τους πολίτες της χώρας ότι μπορεί να εξαπατηθούν από άλλα κράτη ώστε να γίνουν κατάσκοποι, προχώρησε η κινεζική κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι δύο φωτογράφοι πρόσφατα φυλακίστηκαν επειδή έστειλαν φωτογραφίες στρατιωτικών στόχων σε ξένους πράκτορες, με αντάλλαγμα χρήματα.

Συγκεκριμένα, το κρατικό μέσο ενημέρωσης Global Times, αναφέρει σχετικά ότι φοιτητές, εργαζόμενοι και άνεργοι νέοι κινδυνεύουν και είναι ευάλωτοι στο να «στραφούν» ή να αυτομολήσουν μετά από ξένες επιρροές.

Ειδικότερα, το κυβερνητικό δημοσίευμα αναφέρει δύο παραδείγματα όπου φωτογράφοι πληρώνονταν από άλλα κράτη για να φωτογραφίζουν στρατιωτικούς στόχους με αντάλλαγμα χρήματα ή και δώρα.

Η πιο πρόσφατη υπόθεση αφορά σε έναν Κινέζο φωτογράφο γάμου, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε 14 χρόνια φυλάκιση για το έγκλημα της διακύβευσης της εθνικής ασφάλειας, αφού η κινεζική κυβέρνηση διαπίστωσε ότι παρείχε 384 φωτογραφίες κινεζικών πολεμικών πλοίων και λιμανιών σε πηγή του εξωτερικού, με τον οποίο ήρθαν σε επαφή μέσω διαδικτύου.

Το πόρισμα της Εισαγγελίας αναφέρει ότι οι φωτογραφίες αφορούσαν τρία εμπιστευτικά κρατικά μυστικά και δύο απόρρητα κρατικά μυστικά για τα οποία ο φωτογράφος πληρώθηκε περίπου 6.280 δολάρια ούτως ώστε να τα αποτυπώσει φωτογραφικά. Το ποσό έχει πλέον κατασχθεθεί ως αποδεικτικό στοιχείο του εγκλήματος της κατασκοπείας.

Η άλλη περίπτωση που αναφέρτεται από την κινεζική κυβέρνηση αφορά σε έναν μαθητή που συνάντησε αλλοδαπό χρησιμοποιώντας το όνομα “Han” σε εφαρμογή γνωριμιών. Από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο του 2020, ο μαθητής επισκέφτηκε λιμάνια και στρατιωτικές βάσεις και μοιράστηκε αυτές τις φωτογραφίες που τράβηξε με τον Han, κερδίζοντας 1.570 δολάρια καθώς και πολλά δώρα, συμπεριλαμβανομένου ενός ρολογιού Casio. Ο μαθητής καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση.

Σε μια τρίτη περίπτωση εμπλέκεται ο επιχειρησιακός διοικητής στο τμήμα αεροπορίας και διαχείρισης επιχειρήσεων ενός αεροδρομίου, ο οποίος εκτιμάται ότι «παρασύρθηκε» μέσω των social media και παρείχε πληροφορίες σε έναν ξένο πράκτορα για τα δρομολόγια μετακίνησης σημαντικών Κινέζων αξιωματούχων. Ο ίδιος καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση.

Η Global Times κάνει λόγο για μια «διαδικτυακή στρατολόγηση» μέσω των κοινωνικών εφαρμογών και πλατφορμών γνωριμιών ως δημοφιλή πλέον μέθοδο μετατροπής των πολιτών σε κατασκόπους, «είτε αυτοί το συνειδητοποιούν είτε όχι», όπως αναφέρεται.

Το εν λόγω άρθρο λειτουργεί ξεκάθαρα ως προειδοποίηση προς τους Κινέζους πολίτες: Εφόσον συλληφθούν να στέλνουν φωτογραφίες ή πληροφορίες για την κυβέρνηση, σημαντικές προσωπικότητες, ή τις εγκαταστάσεις της σε φορέα του εξωτερικού, τους περιμένουν ποινές φυλάκισης πολλών ετών.

Πηγή: petapixel.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος