Καλοκαιρινές διακοπές: Χάος στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, η Ελλάδα σε «καλύτερη μοίρα» ― Συμβουλές προς ταξιδιώτες

«Θα πάτε διακοπές αυτό το καλοκαίρι; Προετοιμαστείτε για μια καθυστέρηση ή μια ακύρωση – ειδικά αν ταξιδεύετε αεροπορικώς κάπου στην Ευρώπη» είναι ο υπότιτλος βασικού ρεπορτάζ στην ενότητα «Ταξίδι» του δικτούου Euronews, το οποίο σε σημερινό του δημοσίευσμα αναρωτιέται: «Γιατί το ταξιδιωτικό χάος επηρεάζει την Ευρώπη τόσο περισσότερο από τον υπόλοιπο κόσμο;».

«Οι ουρές και οι σωροί από εγκαταλελειμμένες αποσκευές γίνονται όλο και πιο συνηθισμένο θέαμα στα αεροδρόμια σε όλη την ήπειρο» αναφέρεται, ενώ επισημαίνεται ότι πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν ακυρώσει δεκάδες χιλιάδες πτήσεις από τον Μάιο, αφήνοντας τους επιβάτες αποκλεισμένους, ενώ τα αεροδρόμια αντιμετωπίζουν τεχνικές δυσλειτουργίες.

Υπογραμμίζεται δε, ότι οι ταξιδιώτες αντιμετωπίζουν μεν ένα χάος σε όλο τον κόσμο, αφού από τον Μάιο, οι αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ έχουν ακυρώσει περισσότερες από 21.000 πτήσεις, ή περίπου το 2,7 τοις εκατό του προγραμματισμένου συνόλου, ωστόσο, ο αριθμός των ακυρώσεων εξακολουθεί να είναι μικρός σε σύγκριση με το ευρωπαϊκό σύνολο.

Έτσι, στοιχεία από την εταιρεία παρακολούθησης πτήσεων RadarBox.com, δείχνουν ότι η Ευρώπη είχε υπερδιπλάσιες ακυρώσεις πτήσεων από ότι οι ΗΠΑ, για το διάστημα του τριμήνου μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου.

Ενδεικτικά, μεταξύ 1ης Απριλίου και 29ης Ιουνίου, τα δέκα αεροδρόμια της Ευρώπης με τις χειρότερες επιδόσεις ακύρωσαν συνολικά 64.100 πτήσεις.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη: «Ο λόγος εν μέρει έχει να κάνει με τη στελέχωση. Οι αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ περιόρισαν το προσωπικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, απολύοντας 90.000 εργαζομένους. Όμως, οι ίδιες εταιρείες ακολούθως έκαναν προσλήψεις στα μέσα του 2021, σε αντίθεση με Ευρωπαϊκές.

Για παράδειγμα η Delta και η United Airlines προσλαμβάνουν κατά μέσο όρο 200 πιλότους το μήνα.

Ένα άλλο βασικό σημείο έγκειται στο ότι λόγω των λιγότερο αυστηρών περιορισμών COVID-19 μεταξύ των κρατών, οι αριθμοί πτήσεων στις ΗΠΑ δεν μειώθηκαν τόσο σημαντικά όσο εκείνοι σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Handelsblatt: Χαός στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια – Κάπως καλύτερα τα πράγματα για την Ελλάδα

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σε άρθρο της επισημαίνει το πρωτόγνωρο χάος σε πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια εν μέσω της τουριστικής περιόδου. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης για την Ελλάδα: «Τα πράγματα πάνε κάπως καλύτερα στην Ελλάδα. Οι επιβάτες αναφέρουν ότι περιμένουν μόνο λίγα λεπτά στους ελέγχους ασφαλείας και η παραλαβή των αποσκευών γίνεται δίχως καθυστερήσεις». Η εφημερίδα επικαλείται το γραφείο Τύπου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών που αναφέρει την έλλειψη προβλημάτων.

Πάντως, γίνεται λόγος για ένα «φαινόμενο – ντόμινο στην ταξιδιωτική αλυσίδα» το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα. Αυτό σημαίνει κυρίως καθυστερήσεις στις αφίξεις στα επιβαρυμένεα ευρωπαϊκά αεροδρόμια.

Αναφέρεται δε στο ίδιο δημοσίευμα, ότι σύμφωνα με την Ένωση Ευρωπαϊκών Αεροδρομίων AIC, η Ελλάδα έχει γίνει πλέον η πρώτη χώρα που επέστρεψε στα προ του 2019 επίπεδα όσον αφορά την εναέρια κυκλοφορία.

«Αυτό οφείλεται στη νομοθεσία που ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο υπό την πίεση της συμφόρησης της εναέριας κυκλοφορίας το 2019. Από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, δίνει μπόνους στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας για τις λιγότερες καθυστερήσεις. Και λειτουργεί: Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η τήρηση των ωρών πτήσεων αυτόν τον Ιούνιο βελτιώθηκε κατά 70% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019».

Συμβουλές: Τι πρέπει να κάνουν όσοι «πετάνε»

Στο μεταξύ, έμπειροι ταξιδιωτικοί συντάκτες συστήνουν μέσω του CNN Travel στους ταξιδιώτες «να κάνουν τις κρατήσεις τους “αμυντικά”». Συγκεκριμένα, σε σχετικό ρεπορτάζ αναφέρεται:

– Εξετάστε εναλλακτικές λύσεις αντί για πτήση, εάν το ταξίδι σας είναι δυνατό να γίνει σε λιγότερο από οκτώ ώρες με τρένο, πλοίο, λεωφορείο ή αυτοκίνητο. Εάν δεν ταξιδεύετε με άτομα που πρέπει να επιστρέψουν στο σχολείο το φθινόπωρο, σκεφτείτε ένα ταξίδι τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο αντί για τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

– Εάν πρέπει να πετάξετε, επιλέξτε απευθείας πτήσεις από τις πτήσεις ανταπόκρισης, εάν είναι διαθέσιμες και προσιτές. Οι ανταποκρίσεις προσθέτουν πολυπλοκότητα και αυξάνουν την πιθανότητα σε ακύρωση ή καθυστέρηση, ιδιαίτερα σε προορισμπούς που μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρά καιρικά προβλήματα το καλοκαίρι.

– Στην Ευρώπη, επιλέξτε τους μικρότερους κόμβους που είναι γνωστοί για την αξιοπιστία τους καθώς δεν αναφέρθηκαν πρόσφατες σημαντικές ανωμαλίες: το Μόναχο, η Ζυρίχη και η Βιέννη είναι τα ασφαλέστερα στοιχήματα.

– Επιλέξτε πτήσεις νωρίτερα μέσα στην ημέρα και όχι αργότερα, αυτό θα σημαίνει περισσότερες επιλογές για ταξίδι την ίδια μέρα σε περίπτωση που η πτήση σας ακυρωθεί ή καθυστερήσει σημαντικά. Οι σφιχτές συνδέσεις — οτιδήποτε λιγότερο από δύο, θα πρέπει να αποφεύγονται αν είναι δυνατόν.

– Επιλέξτε αεροπορικές εταιρείες που προσφέρουν πολλές πτήσεις την ημέρα σε ένα δρομολόγιο και όχι αυτές με μόνο μία ή δύο.

– Ερευνήστε ποιες άλλες επιλογές υπάρχουν σε μια διαδρομή. Αν προκύψει ημέρα που υπάρχουν καταιγίδες στο Ντάλας ή στο Χιούστον, μπορείτε να ζητήσετε από τον πράκτορα της αεροπορικής εταιρείας να σας δρομολογήσει μέσω του Σικάγο, της Φιλαδέλφειας ή του Ντάλες.

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν γρήγορο check-in και ασφάλεια, πρόσβαση στο lounge και προτεραιότητα επιβίβασης ως επιπλέον αγορά, και αυτό είναι μια καλύτερη συμφωνία από ποτέ. Αν είστε στις ΗΠΑ, σκεφτείτε το TSA PreCheck . Συνδέεστε με την  κράτησή σας κάθε λίγες εβδομάδες για να δείτε αν υπάρχουν επιλογές αναβάθμισης με έκπτωση: Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να χαρείτε επιπλέον άνεση και γρήγορα οφέλη.

– Εγγραφείτε στο πρόγραμμα συχνών επιβατών της αεροπορικής σας εταιρείας. Όχι μόνο θα μαζεύετε μερικά μίλια, αλλά τα περισσότερα συστήματα επανακράτησης δίνουν προτεραιότητα σε συχνούς επιβάτες με κάποιο τρόπο – ακόμα και σε αυτούς των οποίων τα μίλια είναι λίγα. Χρησιμοποιήστε επίσης την εφαρμογή της αεροπορικής εταιρείας, η οποία θα διευκολύνει κάθε επανακράτηση.

– Σε περίπτωση που οι επιλογές επανακράτησης στην εφαρμογή δεν λειτουργούν, οι τηλεφωνικές κλήσεις ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να λειτουργήσουν. Οι αεροπορικές εταιρείες απαντούν συχνά σε απευθείας μηνύματα μέσω Twitter. Η πλατφόρμα είναι επίσης καλή για ενημερώσεις αεροπορικών εταιρειών, αεροδρομίων ή ακόμα και για τον καιρό.

– Συσκευάστε ελαφρά και επιλέξτε μόνο χειραποσκευή, αν μπορείτε. Εάν πρέπει να ελέγξετε τις αποσκευές σας, κρατήστε ρούχα λίγων ημερών και όλα τα απαραίτητα στη χειραποσκευή σας. Πάρτε σνακ, φορτιστές και φορτώστε τις συσκευές σας με τηλεόραση και ταινίες. Και μην ξεχνάτε το πιο σημαντικό πράγμα αυτό το καλοκαίρι και κάθε φορά που ταξιδεύετε: την υπομονή.

Διαβάστε ακόμα: Γιατί το χάος στις αερομεταφορές δεν έχει τέλος; Τι πρέπει να κάνουν όσοι πετάνε;

Πηγές: Euronews Travel / CNN Travel / Handelsblatt

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος