Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων: Ένας βιασμός ανηλίκου σχεδόν κάθε εβδομάδα στην Ελλάδα

Το τελευταίο διάστημα πολλές υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών βγαίνουν στο φως.

Πρόκειται δυστυχώς για ένα φαινόμενο που είναι πολύ πιο συχνό από ότι φανταζόμαστε. Ανατριχιαστικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ η δημοσιογράφος Έλενα Καρανάτση.

1 στα 5 παιδιά παγκοσμίως έχει δεχθεί κάποια μορφή σεξουαλικής βίας, που μπορεί να είναι ασέλγεια, κακοποίηση ή βιασμός, ενώ το 80-85% των πράξεων είναι από κάποιον που γνωρίζει καλά το θύμα: γείτονας, φίλος, μέλος της οικογένειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, στην Ελλάδα 1 στα 13 παιδιά έχει έρθει σε σωματική επαφή με τον δράστη ενώ 1 στα 30 έχει κάποια εμπειρία βιασμού ή απόπειρας βιασμού.

Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων: Ένας βιασμός ανηλίκου σχεδόν κάθε εβδομάδα στην ΕλλάδαΤο 2020 κάθε εβδομάδα κατά μέσο όρο υπήρχε καταγγελία για έναν βιασμό ανηλίκου. Μάλιστα, σε 13 από αυτές τις υποθέσεις η κακοποίηση συνέβαινε από άτομα στα οποία οι γονείς είχαν εμπιστευτεί τα παιδιά τους.

Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων: Ένας βιασμός ανηλίκου σχεδόν κάθε εβδομάδα στην Ελλάδα

Συγκεκριμένα, το 2020 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 244 υποθέσεις εκμετάλλευσης γενετήσιας αξιοπρέπειας ανηλίκων και 300 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης και πορνογραφίας.

Και αυτά είναι μόνο όσα έφτασαν στην αστυνομία, δηλαδή η κορυφή του παγόβουνου σε ένα έγκλημα που σπανίως καταγγέλλεται.

Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων: Ένας βιασμός ανηλίκου σχεδόν κάθε εβδομάδα στην Ελλάδα

«Πρόκειται για ένα θέμα νοσηρό μεν, αλλά υπαρκτό και διαρκώς πολλαπλασιαζόμενο», τόνισε η δικηγόρος Γλυκερία Τερζή, μιλώντας στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ.

«Αρκεί να σας πω ότι στο Χαμόγελο του Παιδιού, μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2021 κατεγράφησαν 130.000 κλήσεις για περιστατικά κακοποίησης παιδιών, όχι μόνο σεξουαλικής αλλά και άλλης, όπως ψυχολογικής βίας».

«Συνήθως τα παιδιά δεν μπορούν να το καταγγείλουν, γιατί ένα ανήλικο παιδί δεν γνωρίζει τον ποινικό μας κώδικα, δεν είναι εύκολο να αποτανθεί σε κάποιον και να καταγγείλει αυτήν την πράξη. Ενστικτωδώς αντιλαμβάνεται πως αυτό το οποίο υφίσταται δεν είναι κάτι φυσιολογικό, και συνήθως αποτείνεται σε κάποιο πρόσωπο εμπιστοσύνης, όπως επί παραδείγματι στον παππού ή στη γιαγιά και περιγράφει με πολύ απλά λόγια αυτό το «ένοχο μυστικό», εξηγεί η κ. Τερζή. «Το λέμε έτσι, γιατί τα περισσότερα περιστατικά γίνονται από ανθρώπους του πολύ στενού οικογενειακού ή φιλικού περιβάλλοντος».

Γραμμές βοήθειας για ανηλίκους

Αν είσαι παιδί και νιώθεις ότι κάτι που σου συμβαίνει δεν είναι φυσιολογικό, μπορείς να καλέσεις μία από τις ακόλουθες γραμμές για βοήθεια.

Αν είσαι ενήλικος και αντιληφθείς πιθανότητα σεξουαλικής (ή και άλλου είδους) κακοποίησης ανηλίκου, κάλεσε άμεσα σε κάποιο από τα ακόλουθα τηλέφωνα.

  • ΕΛΑΣ, Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων: 2106475370
  • 24ωρη τηλεφωνική γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας ΕΚΚΑ: 197
  • Γραμμή του Συνηγόρου του Παιδιού για τα Παιδιά: 8001132000
  • Χαμόγελο του Παιδιού: 1056
  • Πανελλαδική Γραμμή Συμβουλευτικής Μαζί για το Παιδί: 115 25

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος