Καινοτομία ΕΡΤNews: Οι τηλεθεατές και χρήστες του διαδικτύου ρωτούν on camera τους πολιτικούς στην εκπομπή «Επτά»

Τη δυνατότητα να ρωτούν τους καλεσμένους πολιτικούς της εκπομπής «Επτά» και με βίντεο πλέον, θα έχουν τη δυνατότητα οι τηλεθεατές του ΕΡΤNews και οι χρήστες του διαδικτύου.

Ειδικότερα, σε συνέχεια της προαναγγελίας στα κοινωνικά δίκτυα -από τα μέσα της εβδομάδας- του καλεσμένου της εκπομπής «Επτά» με τη Βάλια Πετούρη, η οποία προβάλλεται ζωντανά κάθε Κυριακή στις 20:15 στο ΕΡΤNews, οι πολίτες μπορούν να στέλνουν το βίντεο – ερώτημά τους απευθυνόμενοι σε υπουργούς, υφυπουργούς, βουλευτές και κομματικά στελέχη. Φυσικά, η ερώτηση μπορεί να πραγματοποιείται και με τον παραδοσιακό τρόπο, γραπτώς, στα:

*E-mail | epta@ert.gr

*Facebook | Εκπομπή «Επτά»

*X (Twitter) | Ekpompi7

*Instagram | epta

*TikTok | Epta

Η αρχή έγινε με την πρεμιέρα της εκπομπής την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, με καλεσμένο στην εκπομπή τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάση Κοντογεώργη, ο οποίος απάντησε σε τηλεθεατή της εκπομπής, σε ένα άκρως ενδιαφέρον ερώτημα που αφορά στη σημασία της δημοκρατίας στον σύγχρονο κόσμο.

Το ερώτημα:

«Είδαμε ένα τεράστιο ποσοστό αποχής στις τελευταίες ευρωεκλογές – και γενικά παρατηρείται το φαινόμενο της νεολαίας η οποία ακολουθεί κόμματα λιγότερο δημοκρατικά έως και φασιστικά.

Αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Οι αιτίες φυσικά είναι οι πολλαπλές κρίσεις που έχουμε περάσει οικονομική, υγειονομική κτλ. Αλλά θεωρώ ότι συμβαίνει και κάτι άλλο:

Λόγω του γεγονότος ότι οι νεότεροι άνθρωποι δεν έχουν εμπειρίες από καθεστώτα ανελεύθερα και απολυταρχικά, έχουν αρχίσει να αμφισβητούν την αξία και τη σημασία της δημοκρατίας. Τι μπορεί λοιπόν να κάνει η κυβέρνηση εκτός από οικονομικά μέτρα στήριξης τα οποία μπορούν να βελτιώσουν το εισόδημα τους;

Τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση ώστε οι νεότεροι άνθρωποι να έρθουν πιο κοντά και να κατανοήσουν τη σημασία της δημοκρατίας στον σύγχρονο κόσμο;».

Η απάντηση:

«Πολύ ενδιαφέρουσα η ερώτηση και μας δίνει η κρατική τηλεόραση με τη δουλειά που γίνεται τη δυνατότητα να συζητάμε τέτοια θέματα. Προφανώς οι αναλογίες δεν είναι πάντοτε ίδιες σε σχέση με το τι μπορεί να συμβαίνει σε κάποιες χώρες της Ευρώπης και στη χώρα μας.

Και πρέπει να διακρίνουμε τους σχηματισμούς εκείνους τους πολιτικούς οι οποίοι καταφεύγουν σε ρητορικές μίσους, συνωμοσίες, εύκολους λαϊκισμούς – και βέβαια στους πολίτες εκείνους και ακόμα και νέους, οι οποίοι μπορεί να αισθάνονται μια ανασφάλεια για το μέλλον. οικονομικό, από την τεχνολογία, από ο,τιδήποτε, από τη μετανάστευση, από ταυτοτικά ζητήματα για τα οποία εμείς οφείλουμε να έχουμε αποτέλεσμα στην πολιτική μας, να εξηγούμε τι κάνουμε.

Γιατί θεωρώ ότι υπάρχει πεδίο σοβαρό να ανακτηθεί αυτή η εμπιστοσύνη, και όταν ο κάθε νέος πολίτης βλέπει ότι υπάρχει αποτέλεσμα και αλλαγή στη ζωή του -όπως και στην Ελλάδα προσπαθούμε πάρα πολύ στο πεδίο αυτό- νομίζω ότι αυτό τον φέρνει πιο κοντά, θα έλεγα, σε πιο ορθολογικές λύσεις.

Ταυτόχρονα όμως και αυτό που ανέφερε ο τηλεθεατής σας είναι πολύ σημαντικό: Έχει μεγάλη αξία να δώσουμε πάλι σημασία σε αυτό που αποτελεί τον πυρήνα μιας δίκαιης και δημοκρατικής διακυβέρνησης: Δηλαδή να γνωρίζουν οι πολίτες τι κάνουμε και να συμμετέχουν στο κοινό αφήγημα. Και βέβαια να υπάρχει ένας σταθερός, αξιόπιστος διάλογος και δίαυλος διαβούλευσης με τους πολίτες και σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό, αλλά βέβαια και σε τοπικό επίπεδο.

Και μάλιστα, ο πρωθυπουργός ως προς αυτό -και την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και χθες στη ΔΕΘ- είπε ότι ξεκινάει έναν συστηματικό διάλογο στην Περιφέρεια προκειμένου και με την κοινωνία των πολιτών, με τις τοπικές οικονομίες της κοινωνίας και τους εκπροσώπους τους, να δούμε τα θέματα του περιφερειακού σχεδιασμού και αυτά τα οποία πραγματικά αφορούν τον κόσμο».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος