Κ. Συρίγος στο ertnews.gr: Με ισχυρά όπλα η επιστήμη νικάει τις περισσότερες μορφές καρκίνου, καθιστώντας τις μακροχρόνια νοσήματα

Ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας στέλνει, σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, μέσα από το ertnews.gr ο κ. Κωνσταντίνος Συρίγος, καθηγητής Ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας (ΕΚΠΑ).

Συνέντευξη στην Σοφία Πατραμάνη

Ως επιστήμονας, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης, ο κ. Συρίγος μας μιλάει για τις σύγχρονες θεραπείες, για τις ειδικές εξετάσεις, οι οποίες είναι απαραίτητο να προηγηθούν, αλλά και για το συνολικό σχεδιασμό, που απαιτείται για την αντιμετώπιση του καρκίνου, αμέσως μετά τη διάγνωσή του.

«Μορφές καρκίνου, οι οποίες παλιά θεωρούνταν ανίατες, όπως είναι το μελάνωμα, ο καρκίνος του πνεύμονα, ο καρκίνος του νεφρού, έχουν τώρα εντυπωσιακές θεραπείες, με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα, στη συνολική επιβίωση», επισημαίνει ο κ. Συρίγος και εξηγεί:

«Η επιστήμη και η τεχνολογία παρέχουν πολλά όπλα για να θεραπεύουμε ή για να καθιστούμε μακροχρόνιες τις περισσότερες μορφές καρκίνου. Υπάρχουν θεραπείες, οι οποίες εξατομικεύονται σε κάθε ασθενή και παρέχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα τόσο ως προς την επιβίωση, όσο και ως προς την ποιότητας της ζωής».

Ένα – ένα τα βήματα τα οποία θα οδηγήσουν στην καλύτερη θεραπευτική προσέγγιση για κάθε ασθενή μας τα αναλύει ο καθηγητής Ογκολογίας.

  • Ποιες είναι οι απαιτούμενες εξετάσεις, που αποτελούν προϋπόθεση για ξεκινήσει η θεραπεία;

« Το σημαντικότερο είναι να γίνει η πλήρης και αναλυτική ταυτοποίηση του καρκίνου, με ιστολογικό και μοριακό έλεγχο, ώστε να ξέρουμε , ακριβώς, ποια είναι τα όπλα, που είναι πιο αποτελεσματικά για την αντιμετώπισή του. Δεν αρκεί μόνο η ιστολογική διάγνωση, αλλά χρειάζεται μια γκάμα από μοριακές εξετάσεις για να αποφασιστεί η ενδεδειγμένη θεραπεία».

Αυτό γίνεται σε συνεργασία με το θεράποντα ογκολόγο, έτσι ώστε να χαραχθεί η πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Ο ογκολόγος πρέπει να συντονίζει μια ομάδα ειδικών και να αποφασίζει, εξαρχής, το πλάνο θεραπείας, με βάση τη μοριακή ταυτοποίηση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενούς.

«Είναι πολύ σημαντικό να προηγείται της χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση του όγκου η  εκτίμηση από τον ογκολόγο, γιατί πάρα πολλές μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου του πνεύμονα φαίνεται ότι έχουν πολύ καλή πορεία, αν προηγηθεί μια συστηματική θεραπεία, πριν από το χειρουργείο. Το χειρουργείο, που, μετά, χρειάζεται, είναι πιο μικρό, με μικρότερη μετεγχειρητική τοξικότητα για τον άρρωστο και με καλύτερη ποιότητα ζωής», εξηγεί ο κ. Συρίγος.

«Αρα, πρέπει ο ογκολόγος να εκτιμά τον άρρωστο πριν από την έναρξη της θεραπείας, όποια κι είναι αυτή. Και θα έχει το συντονισμό, ακόμη κι αν κάνει χειρουργείο, ακτινοθεραπεία και οποιαδήποτε άλλη θεραπεία που μπορεί να δώσει βοήθεια.

Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ογκολογική εκτίμηση από ένα έμπειρο κέντρο, που ξέρει να αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες τις θεραπευτικές.

Τα ογκολογικά και τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία παρέχουν αυτές τις δυνατότητες διάγνωσης».

Ο καθηγητής Ογκολογίας τονίζει τη σημασία της πρόληψης, καθώς και της έγκαιρης διάγνωσης της ασθένειας.

  • Αν, όμως, η διάγνωση τεθεί σε προχωρημένο στάδιο;

«Υπάρχουν μορφές καρκίνου, οι οποίες και σε προχωρημένο στάδιο αντιμετωπίζονται, σήμερα, αποτελεσματικά, με μακροχρόνια επιβίωση – καθίστανται χρόνιες ασθένειες», μας απαντάει.

Ακόμη και για το μεταστατικό καρκίνο του πνεύμονα, η φαρέτρα της επιστήμης διαθέτει όπλα σημαντικά.

«Στο μεταστατικό καρκίνο του πνεύμονα έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη ομάδα γονιδίων, τα οποία μπορούν να στοχευθούν, με επιτυχία. Κάθε χρόνο βρίσκονται και καινούργια γονίδια και καινούργα φάρμακα για αυτά τα γονίδια, έτσι ώστε να έχουμε μια γκάμα από επιλογές για στοχεύουσες θεραπείας.

Επίσης, η ανοσοθεραπεία έχει πολύ καλά αποτελέσματα και φαίνεται ότι το τρίτο όπλο είναι οι συνδυαστικές θεραπείες, δηλαδή βιολογικές ή στοχεύουσες θεραπείες, μαζί με ανοσοθεραπεία, κλασσικές χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπεία. Φαίνεται ότι οι συνδυασμοί και σε διαδοχικά στάδια της νόσου διαδοχικές θεραπείες παρέχουν μια χρονιότητα, ακόμη και στις καταστάσεις, που έχουν διαγνωστεί ως μεταστατικές».

  • Πόσο σημαντική είναι η καλή συνεργασία του ασθενούς με το γιατρό, κατά τη διάρκεια της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της νόσου;

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό, ο ασθενής να ενημερώνεται και να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων, που αφορούν τη ζωή του και τον εαυτό του. Και αυτό, σαφώς, κάνει πολύ πιο εύκολη την εφαρμογή αυτών των θεραπειών.

Αλλά ο τρόπος ενημέρωσης και ο βαθμός ενημέρωσης πρέπει να καθορίζεται από τον ασθενή και όχι από το γιατρό. Εκείνος μπορεί να μπορεί να μας πει ποιες είναι οι ανάγκες για ενημέρωση και τί ποσοστό από την πληροφορία μπορεί να διαχειριστεί.

Ο ασθενής, τις περισσότερες φορές «μιλάει» εξωλεκτικά, παρά λέει αυτά που θέλει, με το στόμα του. Πρέπει ο γιατρός να έχει την ευαισθησία και την ετοιμότητα να καταλάβει από το πνεύμα και από το ύφος, περισσότερα πράγματα από τα λόγια του ασθενή.

Εχει πολύ μεγάλη σημασία να πιστεύει ο ασθενής ότι, πραγματικά, η θεραπεία που κάνει είναι σωστή – αν δεν το πιστεύει αυτό, δεν συμμετέχει- και έχει πολύ μεγάλη σημασία να έχει και την πεποίθηση ότι αυτή η θεραπεία θα τον βοηθήσει. Αλλιώς, η μηδενιστική προσέγγιση και η απογοήτευση θα του κάνουν ακόμα χειρότερη την ποιότητα της ζωής του και θα δυσκολέψουν το τελικό αποτέλεσμα».

  • Η ποιότητα της ζωής του ασθενούς σε πιο βαθμό μπορεί να «προστατευτεί»;

« Η ποιότητα  της ζωής ενός ασθενούς με καρκίνο δεν είναι σταθερή. Μεταβάλλεται, ανάλογα με την εξέλιξη της νόσου και ανάλογα με το είδος της θεραπείας που κάνει, κάθε φορά.

Στόχος του γιατρού δεν πρέπει να είναι μόνο η συνολική επιβίωση – που πρέπει να είναι όσο πιο μεγάλη γίνεται- αλλά να είναι και η ποιότητα της ζωής. Υπάρχουν πάρα πολλά υποστηρικτικά μέτρα για να εξασφαλίσουν μια καλή ποιότητα και γι΄ αυτό ο ογκολόγος δεν πρέπει να είναι μόνο ένας καλός επιστήμονας, αλλά θα πρέπει και να καταλαβαίνει από τί υποφέρει ο ασθενής και να το αντιμετωπίζει. Πλέον, όλα τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται και μια καλή ποιότητα είναι το μίνιμουμ που μπορεί να απαιτήσει ένας ασθενής».

  • Περιμένουμε νέες θεραπείες μέσα στο 2023, στον τομέα της Ογκολογίας;

« Είναι ο κλάδος των ιατροβιολογικών επιστημονών με τη μεγαλύτερη εξέλιξη. Συνεχώς βγαίνουν καινούργιες θεραπείες και καινούργια δεδομένα και γι’ αυτό πρέπει και ο γιατρός να έχει συνεχή ενημέρωση και ο ασθενής την ετοιμότητα να αποδέχεται τα καινούργια επιστημονικά δεδομένα και να τα αξιοποιεί. Αν μένουμε πίσω στην επιστήμη σαν γιατροί και δεν τα εφαρμόζουμε στους αρρώστους μας, αυτό μόνο κακά αποτελέσματα θα έχει».

  • Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους ασθενείς;

« Το πιο σημαντικό μήνυμα είναι ότι δεν θα πρέπει ποτέ κανείς να απογοητεύεται, η μάχη είναι διαρκής δεν σταματάει ποτέ. Και εμείς, αξιοποιώντας τη γνώση και την επιστήμη, θα στοχεύουμε στο να έχουμε το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος