ΗΠΑ: Χάος στο Συνέδριο – Ανταρσία κατά Τραμπ

Αποστολή-ανταπόκριση Νίκος Τσιμπίδας

Ο Τραμπ μπορεί να υποστηρίζει ότι έφερε χάος στο κομματικό κατεστημένο αλλά απ’ ό,τι φάνηκε σήμερα, έφερε χάος και στο Συνέδριο. Οι πολιτικές του Τραμπ έχουν σχεδόν διχάσει το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και παραλίγο, η – όχι στον Τραμπ- πλευρά να φέρει τα πάνω κάτω και μάλιστα την πρώτη ημέρα των εργασιών του Συνεδρίου.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, που τάσσεται αναφανδόν κατά της επιλογής Τράμπ, κινήθηκε δυναμικά και παραλίγο να καταφέρει τον σκοπό της, να ξεκινήσει δηλαδή μια διαδικασία η οποία θα μπορούσε έως και να μπλοκάρει από το να δοθεί το χρίσμα στον Τράμπ.

Οι εκλέκτορες που συμμετείχαν στην ανταρσία ζητούσαν να διεξαχθεί ψηφοφορία για το αν ισχύουν οι κανόνες του Συνεδρίου, οι οποίοι άλλαξαν λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή του ύστερα από απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής. Στόχος τους να αποδεσμευτούν οι εκλέκτορες από το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών στην Πολιτεία τους, έτσι αν το αίτημα τους περνούσε οι εκλέκτορες θα μπορούσαν να ψηφίσουν κατά συνείδηση παρά το γεγονός ότι π.χ. ο Τραμπ μπορεί να κέρδισε τις εκλογές στην Πολιτεία που εκπροσωπούν.

Για να γίνει δεκτό το αίτημα έπρεπε να υποβληθεί από επτά τουλάχιστον πολιτείες στον Γραμματέα του κόμματος. Οι αντίπαλοι του Τράμπ κατάφεραν να μαζέψουν τις υπογραφές αλλά δεν κατάφερναν επί ώρες να βρουν τη Γραμματέα, μετά από αγωνιώδης προσπάθειες τη βρήκαν λίγα λεπτά πριν λήξει η προθεσμία και υπέβαλαν το αίτημα. Ο προεδρεύων ζήτησε και διεξήγαγε ψηφοφορία δια βοής κρίνοντας ότι το αίτημα απερρίφθη.

Η απόφαση αυτή ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, το Συνέδριο χωρίστηκε ουσιαστικά στα δύο, συνθήματα φωνάζονταν και από τα δύο στρατόπεδα με τους αντίπαλους του Τραμπ να ζητάνε νέα ψηφοφορία και τους υπόλοιπους να φωνάζουν “Θέλουμε τον Τράμπ” και “Ζήτω οι Η.Π.Α.”.

Ο προεδρεύων εγκατέλειψε το βήμα για αρκετή ώρα, τα πνεύματα οξύνθηκαν, με την αστυνομία να καλείται εντός της αρένας δια παν ενδεχόμενο. Μετά από αρκετή ώρα το προεδρείο επανήλθε και ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει νέα ψηφοφορία γιατί από τις εννέα πολιτείες που υπέβαλαν το αίτημα, τρεις στο μεσοδιάστημα είχαν αποσύρει τις υπογραφές τους!

Οι αντι-τραμπ εκλέκτορες αποχώρησαν τη από τον χώρο του Συνέδριου καταγγέλλοντας την ηγεσία του κόμματος και υποστηρίζοντας ότι οι πολιτείες που υπέβαλαν το αίτημα ήταν δέκα (και όχι εννέα) και πως ακόμα κι αν ισχύει ότι τρεις απέσυραν την υπογραφή τους, συνεχίζουν να διαθέτουν το ελάχιστο απαιτούμενο που είναι 7.

Η απόφαση όμως είχε παρθεί, η ανταρσία είχε παταχθεί και ο Τράμπ μπορούσε πλέον χωρίς άλλες έννοιες να προλογίσει λίγες ώρες αργότερα, την σύζυγό του στην ομιλία της προς το Συνέδριο, “σπάζοντας” το πρωτόκολλο που δεν θέλει τους υποψήφιους για το χρίσμα να μιλάνε στην έναρξη.

Ζητούμενο η ενότητα

Έτσι λοιπόν, πάρα τον πανηγυρικό αλλά και ενωτικό τόνο που θέλει να δώσει η ηγεσία του κόμματος, σε αυτό το Συνέδριο είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα περνάει περίοδο παρατεταμένης κρίσης παρά το γεγονός ότι εμφανίζεται να έχει έναν υποψήφιο που βάσει τουλάχιστον των δημοσκοπήσεων μπορεί να “χτυπήσει” την Κλίντον και να κερδίσει την Προεδρία των Η.Π.Α. Οι ψηφοφόροι που δεν επέλεξαν τον Ντοναλντ Τράμπ στις εσωκομματικές εκλογές είναι συνολικά περισσότεροι από όσους τελικά τον ψήφισαν, η εσωκομματική αντιπολίτευση αν και αποδυναμωμένη εμφανίζεται περισσότερο πεισμωμένη από ποτέ και ήδη έχει συγκεντρώσει πάνω από τρία εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια να μην “καταστρέψει ο Τράμπ το Ρεπουμπλικανικό κόμμα”, όπως χαρακτηριστικά μας είπε ένας από τους συνέδρους που ανήκει σε μία από τις ομάδες που αντιτίθεται στην επιλογή Τράμπ.

Πρόκειται για έναν φόβο που αποτυπώνεται συχνά και στην αρθρογραφία. “Το τέλος ενός Συντηρητικού (Ρεπουμπλικανικού) κόμματος” έγραφε ο τίτλος ενός κεντρικού άρθρου του FiveThirtyEight περιγράφοντας πως οι Ρωμαίοι μετά την καταστροφή της Καρχηδόνας έσπειραν αλάτι στα χωράφια ώστε να μείνουν χέρσα για χρόνια, “Πολλοί Ρεπουμπλικανοί υποστηρίζουν ότι το ίδιο κάνει και ο Τράμπ στο κόμμα τους”, υποστηρίζει η αρθρογράφος, Κλερ Μαλόουν.

Δεν είναι όμως μόνο οι ψηφοφόροι, προβεβλημένα στελέχη του κόμματος αλλά και πρώην πρόεδροι δεν θα έρθουν καν στο συνέδριο, μεταξύ άλλων η οικογένεια Μπούς, ο μέχρι πρότινος συνδιεκδικητής του Τραμπ για το χρίσμα και Κυβερνήτης της Πολιτείας του Οχάϊο (όπου πραγματοποιείται το Συνέδριο), Τζων Κέϊσικ, ενώ ο έτερος συνδιεκδικητής, Τεντ Κρούζ σε ερώτηση αν θα υποστηρίξει ανοιχτά τον Τραμπ με την ομιλία του απάντησε πως έρχεται στο συνέδριο για να μιλήσει για το δικό του όραμα για το κόμμα. Η απουσία των κομματικών…σελέμπριτι έχει εκνευρίσει το επιτελείο του Τραμπ που πέρασε στην αντεπίθεση λέγοντας ότι αντιπροσωπεύουν το παρελθόν σε αντίθεση με τον Τραμπ που είναι το μέλλον.

Στο επίκεντρο η ασφάλεια

Η πρώτη μέρα του Συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στο ζήτημα της ασφάλειας, ένα θέμα που βρίσκεται εδώ και πολλούς μήνες στο επίκεντρο της επικαιρότητας στις Η.Π.Α. λόγω των θανάτων πολιτών από την αστυνομία αλλά και τους πρόσφατους θανάτους αστυνομικών σε Ντάλλας και Λουϊζιάνα. Η έναρξη περιλάμβανε μήνυμα – φόρο τιμής στους πεσόντες αστυνομικούς αλλά και μια προσευχή ειδικά για τα σώματα ασφαλείας. Καμία αναφορά δεν έγινε στους πολίτες που έχουν πέσει θύματα αστυνομικής βίας. Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος Ομπάμα καλούσε να σταματήσει η διχαστική ρητορική του μίσους, η Χίλαρι Κλίντον δήλωνε ότι θα πρέπει να γίνει γενναία μεταρρύθμιση στο τομέα της ποινικής δικαιοσύνης, ένα αίτημα που έχει διατυπώσει εδώ και καιρό και επανέλαβε ο συνυποψήφιος της Μπέρνυ Σάντερς.

Μεταξύ όσων πήραν το λόγο ήταν και η σύζυγος του Ντόναλντ Τραμπ, Μελάνια Τραμπ, πρώην μοντέλο και μετανάστρια στις Η.Π.Α από την Σλοβενία, ο Ρούντι Τζουλιάνι, πρώην δήμαρχος της Ν. Υόρκης ο εμπνευστής της πολιτικής της μηδενικής ανοχής αλλά και σερίφηδες, πρώην πεζοναύτες ενώ είχαν προσκληθεί και μίλησαν οικογένειες θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά και “θύματα παράνομων μεταναστών”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρονταν στο επίσημο πρόγραμμα του Συνεδρίου.

Οι επιλογές αυτές των ομιλητών έρχονται να επιβεβαιώσουν και να ενδυναμώσουν την ρητορική που έχει υιοθετήσει ο Ντόναλντ Τραμπ από την αρχή της καμπάνιας του και κινείται σε μια σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική και ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας με παράλληλη υποστήριξη της οπλοκατοχής στις Η.Π.Α. Την ώρα που γράφονταν αυτή η ανταπόκριση έγινε γνωστό πως καταφθάνει αύριο στο Κλήβελαντ για να παραστεί και να παρακολουθήσει το Συνέδριο ο πρώην επικεφαλής του Κόμματος Ανεξαρτησία της Βρετανίας (UKIP) και κεντρική φιγούρα στην καμπάνια υπέρ του Brexit και εκφραστής των ίδιων πολιτικών με τον Τραμπ (κυρίως στο μεταναστευτικό), Νάϊτζελ Φάρατζ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ