“Infobesity”: Πώς η κάλυψη του θανάτου της βασίλισσας της Αγγλίας θα μπορούσε να πυροδοτήσει «ειδησεογραφική κόπωση»

Array

Ατελείωτες ζωντανές τηλεοπτικές ροές, αναλυτές που χωρίς να παίρνουν ανάσα επεξηγούν την κάθε χειρονομία, εφημερίδες που ξεχειλίζουν από σχολιασμούς: Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ έχει καλυφθεί από κάθε οπτική γωνία από τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης.

Όμως, όπως λένε οι ειδικοί μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μια καθολική κάλυψη τέτοιου μεγέθους μπορεί απλώς να ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να κλείσουν εντελώς τις ειδήσεις – ενισχύοντας τη δυσφορία που περιβάλλει τον κλάδο.

«Βλέπουμε ήδη κριτική για την… καθολική κάλυψη», δήλωσε ο Νικ Νιούμαν από το Reuters Institute for the Study of Journalism στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Όλοι μας έχουμε εκπλαγεί από τον βαθμό στον οποίο τα διεθνή μέσα ενημέρωσης εκδήλωσαν ενδιαφέρον διαρκείας για την ιστορία», είπε. Τηλεοπτικοί σταθμοί σε όλον τον κόσμο ανέφεραν ισχυρά νούμερα τηλεθέασης όταν ανακοινώθηκε ο θάνατος της βασίλισσας.

Στο Twitter, αναρτήθηκαν 46,1 εκατομμύρια μηνύματα σχετικά με το θέμα μεταξύ Πέμπτης και Τρίτης, σύμφωνα με την εξειδικευμένη πλατφόρμα Visibrain.

Αλλά οι φωνές των διαφωνούντων ολοένα και δυναμώνουν καθώς η κάλυψη συνεχίζεται.

Πολλοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης παραπονέθηκαν ότι το θέμα της βασίλισσας είχε ουσιαστικά απομακρύνει κάθε άλλο θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης. Ο Paul Barry του Media Watch, τηλεοπτικής εκπομπής στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ABC της Αυστραλίας, είπε στους θεατές του ότι η βασίλισσα ήταν σαφώς πολύ συμπαθής, προτού ρωτήσει: «Μα τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης έπρεπε πραγματικά να τρελαθούν με την κάλυψη;»

«Πληροφοριακή κόπωση»

Ο Γάλλος δημοσιογράφος David Medioni, του Παρατηρητηρίου Μέσων του Ιδρύματος Jean-Jaures στο Παρίσι, είπε ότι η συγκεκριμένη ιστορία απεικονίζει τέλεια τα διλήμματα της σύγχρονης βιομηχανίας ειδήσεων. «Δεν μπορείς να μην το καλύψεις, αλλά όλα τα ΜΜΕ το καλύπτουν με τον ίδιο τρόπο», είπε. Όταν τα μέσα έχουν εξαντλήσει όλες τις οπτικές γωνίες «μπορεί να καταλήξεις να νιώθεις ότι δεν έχεις ακούσει τίποτα χρήσιμο ή ενδιαφέρον».

Ο Medioni συν-διεξήγαγε μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, η οποία διερευνούσε την «πληροφοριακή κόπωση», δηλαδή αυτό που συμβαίνει όταν οι καταναλωτές αισθάνονται άγχος και εξάντληση καθώς βομβαρδίζονται από ειδήσεις σε πολλές πλατφόρμες.

Περίπου το 53 % των Γάλλων ερωτηθέντων δήλωσε ότι υποφέρει από αυτό. Η δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Reuters σε 40 χώρες νωρίτερα φέτος κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα. Σχεδόν τέσσερις στους 10 ερωτηθέντες είπαν ότι μερικές φορές απέφευγαν σκόπιμα τις ειδήσεις όταν ήταν καταθλιπτικές, εμφανλως περισσότεροι από το 29 % που δήλωνε ότι τις απέφευγε το 2017. Σχεδόν οι μισοί (43 %) δήλωσαν ότι τους απογοητεύει ο επαναλαμβανόμενος χαρακτήρας των ειδήσεων.

“Infobesity”: Πώς η κάλυψη του θανάτου της βασίλισσας της Αγγλίας θα μπορούσε να πυροδοτήσει «ειδησεογραφική κόπωση»
(AP Photo/Jon Super)

Ο Newman, ο κύριος συγγραφέας της έκθεσης, είπε ότι ήταν δύσκολο για τα μέσα ενημέρωσης να κρατούν ζωντανή μια ιστορία για μέρες, αφού περάσει το αρχικό συναίσθημα.

«Εθιστική σχέση»

Ο Medioni δεν εντυπωσιάζεται καθόλου από την έλλειψη αυτοστοχασμού των μέσων ενημέρωσης όσον αφορά στην κάλυψη γεγονότων όπως ο θάνατος της βασίλισσας. Αλλά υπέδειξε επίσης ότι το κοινό έχει μια «εθιστική σχέση» με τις ειδήσεις, την οποία βάφτισε «infobesity». «Καταναλώνουμε υπερμεγέθη Big Mac γεύματα ειδήσεων», είπε. «Ξέρουμε ότι είναι κακό γιατί νιώθουμε μια μορφή εξάντλησης, αλλά συνεχίζουμε να τρεφόμαστε με αυτά χωρίς να ξέρουμε πώς να σταματήσουμε».

Είπε ότι η απόδραση από αυτήν την εξάντληση «δεν είναι μόνο θέμα των μέσων ενημέρωσης και της δημοκρατίας, είναι θέμα δημόσιας υγείας». Ακόμη και όσοι ασχολούνται με την παραγωγή ειδήσεων δεν έχουν ασυλία. Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Amanda Ripley έγραψε σε ένα άρθρο του Ιουλίου στην Washington Post ότι είχε ένα «αόριστα επαίσχυντο» μυστικό. «Αποφεύγω ενεργά τις ειδήσεις εδώ και χρόνια», έγραψε.

Πρότεινε τα μέσα ενημέρωσης να απομακρυνθούν από την «αγανάκτηση, τον φόβο και την καταστροφή» και να αρχίσουν να «δημιουργούν συστηματικά ειδήσεις για τους ανθρώπους».

Πηγή: AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος