Η συγκινητική στιγμή για τη Βαλέρια Γκολίνο στη Ρώμη

Μια από τις πιο ζεστές και συγκινητικές στιγμές στη ζωή και την καριέρα της έζησε η ελληνοϊταλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτης Βαλέρια Γκολίνο.

Ο τιμημένος με δύο βραβεία Όσκαρ για την ταινία Gravity (καλύτερης σκηνοθεσίας -ο πρώτος Μεξικανός που παίρνει αυτό το βραβείο- και καλύτερου σεναρίου) και άλλα δύο για την ταινία Roma (καλύτερης σκηνοθεσίας και καλύτερης φωτογραφίας), Αλφόνσο Κουαρόν, προσκεκλημένος στο Φεστιβάλ της Ρώμης για να παραδώσει ένα masterclass για τους σημαντικότερους Ιταλούς σκηνοθέτες που επηρέασαν το ήθος, τη ματιά του και την καλλιτεχνική του υπόσταση, διάλεξε 10 πρόσωπα από τη μακρά ιστορία του ιταλικού κινηματογράφου.

Η συγκινητική στιγμή για τη Βαλέρια Γκολίνο στη Ρώμη
@Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος

Ανάμεσα στα πρόσωπα που επέλεξε ήταν φυσικά ο Φελίνι και το La Dolce Vita, του οποίου είδαμε εκ παραλλήλου σκηνές με το Roma. Στην κατάμεστη αίθουσα προκάλεσε συγκίνηση η παρουσία του 90χρονου Πάολο Ταβιάνι, αδελφού του Βιτόριο που έφυγε από τη ζωή στις 15 Απριλίου του 2018.

Η συγκινητική στιγμή για τη Βαλέρια Γκολίνο στη Ρώμη

Ο Κουαρόν για την ακρίβεια, ξεκίνησε την παρουσίαση των αγαπημένων του σκηνών με το εμβληματικό «Πατέρας Αφέντης», ταινία που έχει παρουσιάσει η ΕΡΤ και στην εκπομπή «Κινηματογραφική λέσχη».

*(ακολουθεί η ειδική εκπομπή με καλεσμένη την Ελίνα Ψύκου)

Οι προβολές των πλάνων, σε άθλια ποιότητα, ικανή να εκνευρίσει προσκεκλημένους και σκηνοθέτες, εμφανώς κατεβασμένες σε χαμηλή ανάλυση από το youtube, κάτι στο οποίο αναφέρθηκαν και οι συντονιστές της συζήτησης.

Όταν ο Κουαρόν έπλεξε το εγκώμιο της Γκολίνο

Μόνο δύο Ιταλίδες γυναίκες προστέθηκαν στη λίστα των ταινιών, η Αλίτσε Ρορβάκερ με την ταινία της «Ευτυχισμένος Λάζαρος» και η Βαλέρια Γκολίνο με την ταινία της «Μέλι». Από την ταινία της Αλίτσε Ρορβάκερ ήταν παρούσα η πρωταγωνίστρια της Άλμπα Ρορβάκερ ενώ η Γκολίνο ήταν εκεί αυτοπροσώπως.

Η συγκινητική στιγμή για τη Βαλέρια Γκολίνο στη Ρώμη
@Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος

Το «Μέλι», η πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία, συγκίνησε βαθύτατα τον βραβευμένο με 4 Όσκαρ σκηνοθέτη Κουαρόν λέγοντας πως εκτός από εξαιρετική ηθοποιός η Γκολίνο, είναι συγκλονιστική σκηνοθέτης. «Κάνει προσωποκεντρικές ταινίες κρατώντας όμως αποστάσεις από τους ήρωες της», στοιχείο που το θεωρεί σπουδαία αξία για τους σκηνοθέτες. Η ίδια, λίγες σκηνές νωρίτερα, είχε εμφανιστεί στη μεγάλη οθόνη και με την ιδιότητα της ηθοποιού, σε μία από τις αγαπημένες 10 σκηνές που παρουσίασε.

Η Γκολίνο έχει συμμετάσχει με αυτή της την ιδιότητα σε ταινίες όπως τον «Άνθρωπο της Βροχής», «Φρίντα», «Αθάνατη αγαπημένη», «Αφήνοντας το Λας Βέγκας», «Στραβοί πιλότοι σε F-16 1-2» αλλά και στη «Σφαγή του Κόκκορα» του Ανδρέα Πάτζη. Από τις πιο πρόσφατες συμμετοχές της ήταν στην ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στην Αίθουσα» στον ρόλο της Ντέα (ΑΚΑ Δανάη Στράτου).

Μάλιστα, όπως μου έχει αναφέρει σε προσωπική συνέντευξη -και επιβεβαιώθηκε και από το πρόσφατο επεισόδιο της σειράς του Netflix The Movies That Made Us- κονταροχτυπήθηκε με τη Τζούλια Ρόμπερτς για τον ρόλο στην ταινία Pretty Woman, αφού αυτές οι δύο ήταν στην τελική επιλογή.

Η συγκινητική στιγμή για τη Βαλέρια Γκολίνο στη Ρώμη
@Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος

Φέτος, δυστυχώς, δεν θα καταφέρει να βρίσκεται στο φεστιβάλ «Πανόραμα» του αγαπημένου της φίλου Νίνου Φένεκ Μικελίδη, γιατί θα βρίσκεται σε γυρίσματα, όπως μου ανέφερε. Θα επισκεφτεί όμως, όπως συνηθίζει, σύντομα την Ελλάδα για να δει την αγαπημένη της μητέρα που συνεχίζει να ζει εκεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος