Η σχέση της Μελίνας Μερκούρη με τον Ανδρέα Παπανδρέου – Μια «σύνθετη» ιστορία

Για την σχέση της Μελίνας Μερκούρη με τονΑνδρέα Παπανδρέου, μίλησαν στο αφιέρωμα του ΕΡΤNews και της εκπομπής «Στο Κέντρο» με τον Γιώργο Κουβαρά για την εμβληματική μορφή της πολιτικής, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιάννης Πρετεντέρης.

Η σχέση της Μελίνας Μερκούρη με τον Ανδρέα Παπανδρέου ήταν πολύπλοκη και πολυεπίπεδη, αγγίζοντας τόσο το πολιτικό όσο και το προσωπικό πεδίο.

Στο πολιτικό πεδίο, η Μερκούρη και ο Παπανδρέου συνεργάστηκαν στενά στο ΠΑΣΟΚ, με τη Μελίνα να ηγείται του Υπουργείου Πολιτισμού. Η συμβολή της Μερκούρη στην άνοδο του Παπανδρέου στην εξουσία ήταν καθοριστική, προσφέροντάς του λαϊκή υποστήριξη και γοητεία.

Τόσο η κ. Διαμάντοπούλου όσο και ο κ. Πρετεντέρης κάνουν λόγο για μια σχέση περίπλοκη και πολυδιάστατη.

«Ήταν δύο πολύ διαφορετικοί άνθρωποι» λέει ο κ. Πρετεντέρης και συμπληρώνει «αλλά νομίζω ότι ο Ανδρέας την αγαπούσε και του ήταν χρήσιμη.»

Η σχέση τους δεν ήταν πάντα ισότιμη. Ο Παπανδρέου κατείχε ηγετική θέση, με τη Μερκούρη να αναγνωρίζει την εξουσία του. «Η Μελίνα τον αγαπούσε επίσης και τον σεβόταν και τον φοβόταν και λιγάκι» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πρετεντέρης.

Παρά τις όποιες διαφορές τους, μοιράζονταν ένα κοινό όραμα για την Ελλάδα και συνεργάστηκαν άψογα για να υλοποιήσουν σημαντικές πολιτικές αλλαγές.

Η Μερκούρη φαίνεται να θαύμαζε τον Παπανδρέου, διατηρώντας παράλληλα την κριτική της άποψη και την ανεξαρτησία της. Από την πλευρά του, ο Παπανδρέου εκτιμούσε την ευφυΐα, το ταλέντο και την αφοσίωσή της. Ωστόσο, η σχέση τους επηρεάστηκε αναπόφευκτα από τις πολιτικές τους φιλοδοξίες.

Η Μερκούρη λειτούργησε ως μούσα και σύμβουλος για τον Παπανδρέου, διατηρώντας παράλληλα τη δική της ξεχωριστή φωνή και ταυτότητα.

Η ίδρυση του Υπουργείου Πολιτισμού, η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και η ανάδειξη της Αθήνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης αποτελούν μερικά από τα επιτεύγματά τους.

Δείτε το Α Μέρος και το Β Μέρος του αφιερώματος στην Μελίνα Μερκούρη στο ERTFLIX

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος