Η Στέλλα Γκρέκα γίνεται 100 ετών

100 κεράκια σβήνει σήμερα η Στέλλα Γκρέκα!

Μοιάζει πρωταπριλιάτικο αστείο αλλά είναι αλήθεια. Είναι η γηραιότερη Ελληνίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια και σήμερα σβήνει 100 κεράκια. Έπαιξε στις ταινίες «Ραγισμένες Καρδιές» (με συμπρωταγωνιστή τον Λάμπρο Κωνσταντάρα), «Μαρίνα» και τραγούδησε στα «Πρόσωπα Λησμονημένα», στη «Βίλα με τα Νούφαρα», ενώ τραγούδι της υπήρχε και στο Soundrack του «Αν…» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη.

Το 1946 συνεργάστηκε με την Ελληνική Ραδιοφωνία και κάθε Πέμπτη βράδυ παρουσίαζε το πρόγραμμα «Στέλλα Γκρέκα» με τον Γιαννίδη στο πιάνο.

Το 1973 ο Γιώργος Παπαστεφάνου της έκανε αφιέρωμα στην εμβληματική εκπομπή «Η Μουσική γράφει Ιστορία», εκπομπή που επίσης είχε φιλοξενήσει μεταξύ άλλων τον Βασίλη Τσιτσάνη, τη Σωτηρία Μπέλλου, τον Αλέκο Σακελλάριο και τη Ροζίτα Σώκου.

Σε εκείνη την εκπομπή είχε δείξει πόσο ακολουθούσε την εποχή της. «Θαυμάζω πάρα πολύ την Έλα Φιτζέραλντ, τη Μπάρμπρα Στρέιζαντ, τη Τζόαν Μπαέζ και τη Νανά Μούσχουρη».

Ο πρώτος άντρας της, ο Ορέστης Λάσκος, της έδωσε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμό της. Το πραγματικό της όνομα είναι Στυλιανή Λαγκαδά και την αποκάλεσαν, καθόλου αδικαιολόγητα, εγχώρια Rita Hayworth. Έδωσε μάλιστα και, όπως υποστηρίζεται, το πρώτο φιλί του Ελληνικού κινηματογράφου, στην ταινία «Μαρίνα». Ο τυχερός που το έλαβε ήταν ο Δημήτρης Μυράτ.

Άφησε το καλλιτεχνικό της αποτύπωμα, με μόλις δύο χρόνια δυναμικής παρουσίας στα καλλιτεχνικά δρώμενα και ιδιαίτερα στο Ελληνικό Τραγούδι. Ερμήνευσε τα αγαπημένα είδη της εποχής όπως τανγκό, τζαζ, σουίνγκ, ρούμπες και βαλς. Ξεχώρισε με τη βελούδινη φωνή της σε μερικά από τα διαχρονικότερα τραγούδια της εποχής. «Πάμε στο Άγνωστο» (με βάρκα την Ελπίδα), «Έλα για Απόψε», «Ήρθες σαν την Άνοιξη», «Μ’ αγαπά, δε μ’ αγαπά», «Χθες το βράδυ Ονειρεύτηκα», «Πού να ‘σαι τώρα», «Τα Καημένα Τα Νιάτα» και φυσικά το κινηματογραφικό «Το Τραγούδι της Μαρίνας».

Ενώ βρισκόταν στο απόγειο της δόξας της το φθινόπωρο του 1947, μετά το χωρισμό της με τον Ορέστη Λάσκο εγκατέλειψε την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Αμερική, όπου το 1950 παντρεύτηκε τον εφοπλιστή Αυγερινό και σταμάτησε να τραγουδά, πέρα από κάποιες αραιές καλλιτεχνικές εμφανίσεις. Αυτές έγιναν το 1990 δίσκος που κυκλοφόρησε από την φωνογραφική εταιρεία LYRA με τίτλο «Τα τραγούδια της Αμερικής».

Η Στέλλα Γκρέκα γίνεται 100 ετών

Μετά από 40 χρόνια στην Αμερική, επιστρέφει στην Αθήνα.

Πριν από 9 χρόνια, ανέβηκε στη σκηνή και εκτός από μια πολύ συγκινητική ερμηνεία στο τραγούδι «Ζητάτε να Σας πω», ξεδίπλωσε και ένα κομμάτι του μύθου. «Η ιστορία ότι δήθεν ο Αττίκ έγραψε το «Ζητάτε Να Σας Πω», μέσα σε λίγη ώρα, η Δανάη τουλάχιστον δεν την παραδέχτηκε· γιατί ο Αττίκ χτένιζε και δούλευε πάρα πολύ τον στίχο… και είναι αδύνατον αυτό το τραγούδι να το έγραψε μέσα σε λίγα λεπτά στο καμαρίνι», θα πει.

Γιατί όμως η Στέλλα Γκρέκα δεν είχε περισσότερες συμμετοχές στον κινηματογράφο, ή ακόμα και στο τραγούδι; Ο Αλέκος Σακελλάριος έδωσε την απάντηση: «Η Στέλλα, χωρίς να κάνω την ανόητη παρομοίωση, τραγουδούσε σαν αηδόνι. Τραγουδούσε, δηλαδή, όποτε ήθελε (…) Είναι μία πραγματική καλλιτέχνης».

Στα 98 της χρόνια, σε συνέντευξη της, σε ένα απόσταγμα κρίσης, είπε πως η μεγαλύτερη αξία της ζωής είναι η οικογένεια.

ΕΡΤ Αρχείο: Οι παλιοί μας φίλοι – Στέλλα Γκρέκα

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την επέτειο 100 χρόνων από τη γέννηση της Γκρέκα, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει σήμερα άλλο ένα αφιέρωμα από την σειρά «Οι παλιοί μας φίλοι» με τον Γιώργο Παπαστεφάνου, που προβλήθηκε στις 8/2/1986, σε κείμενο της Τατιάνα Γκρίτση-Μιλλιέξ, σενάριο- σκηνοθεσία του Κώστα Φωτόπουλου και αφήγηση της Βέρας Ζαβιτσιάνου:

Το επεισόδιο διατρέχει δραματοποίηση που αποδίδει την ατμόσφαιρα της εποχής, ξεκινώντας από την Αθήνα του 1946, με τους ηθοποιούς Ανδρέα Μανωλικάκη και Αθηνά Παππά σε κείμενο της Τατιάνας Γκρίτση-Μιλλιέξ. Ο Παπαστεφάνου συνομιλεί με την Γκρέκα σχετικά με την ζωή, την καριέρα της στο τραγούδι και στον κινηματογράφο αλλά και για τις ιδιαιτερότητες στην ερμηνεία της.

Ο Χρήστος Χαιρόπουλος μιλά για την έκταση της φωνής της Γκρέκα που την έκανε να ξεχωρίσει ενώ τη συνοδεύει με το πιάνο στην ερμηνεία των «Δεν πειράζει, μη λυπάσαι» «Τι κι αν χαθείς κι αν φύγεις» και «Θα φύγω».

Η Δήμητρα Γαλάνη ερμηνεύει μπροστά στη Γκρέκα το «Ήρθες σαν άνοιξη», ενώ η Γκρέκα με τον Γιάννη Πάριο τραγουδούν ντουέτο το «Που να σαι τώρα». Η Γκρέκα ερμηνεύει επιτυχίες της σε καινούρια εγγραφή, μεταξύ άλλων τα «Πέρσυ τέτοιο καιρό», «Χθες το βράδυ ονειρεύτηκα , «Είδα μάτια πολλά», «Πάμε στο άγνωστο».

Προβάλλονται πλανα από την ταινία «Τα χειροκροτήματα» (Γ. Τζαβέλας, 1944) με τον Αττίκ, από την ταινία «Τζίλντα» (Τσαρλς Βίντορ) με τη Ρίτα Χέιγουορθ, πολλές ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες με τη Γκρέκα αλλά και πλάνα αρχείου.


Ευχαριστούμε τον Γιάννη Αργυρούδη για τις πληροφορίες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος