Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «απειλεί» την παραδοσιακή σούπα “Borscht” – Τέθηκε υπό προστασία από την Unesco

Την παρασκευή, στην Ουκρανία, της παραδοσιακής ουκρανικής σούπας ονόματι “Borscht“, πρόσθεσε ο πολιτιστικός οργανισμός του ΟΗΕ στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία απειλείται με εξαφάνιση.

Πρόκειται για μια κλασσική συνταγή σούπας με παντζάρια και πατάτες.

«Η νίκη στον πόλεμο του μπορς είναι δική μας» τόνισε σχετικά ο Ουκρανός υπουργός Πολιτισμού, Oleksandr Tkachenko.

«Θα μοιραστούμε ευχαρίστως το Borscht και τις συνταγές του με όλες τις πολιτισμένες χώρες. Και με τις απολίτιστες επίσης, ώστε να έχουν τουλάχιστον κάτι καλό, νόστιμο και ουκρανικό», σημείωσε.

Από την πλευρά του ωστόσο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών περιγέλασε την απόφαση σημειώνοντας πως «η ρωσική εκδοχή του πιάτου δεν χρειάζεται προστασία».

Να σημειωθεί ωστόσο, ότι η Ουκρανία θεωρεί μεν το Borscht ένα από τα παραδοσιακά της φαγητά, όμως πρόκειται για ένα πιάτο το οποίο καταναλώνεται πολύ και στη Ρωσία και άλλες πρώην σοβιετικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Πολωνία.

Έτσι, δεν μην υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση για τις «ρίζες» του. Εκατέρωθεν αντιδράσεις υπάρχουν και για το πώς γράφεται το όνομα ή / και αν το κρέας είναι μέρος της συνταγής αυτής ή όχι.

Επισημαίνεται ακόμη, ότι προ διετίας, πολύ δηλαδή πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η χώρα αποφάσισε να εντάξει την παρασκευή του πιάτου στη λίστα της Unesco, όμως η τελική απόφαση αναμενόταν να ληφθεί την επόμενη χρονιά (2023).

Να σημειωθεί ότι η διαδικασία επιταχύνθηκε λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των «αρνητικών επιπτώσεων» στο πιάτο, αναφέρει σχετικά η Unesco σε δελτίο Τύπου της.

«Η ένοπλη σύγκρουση έχει απειλήσει τη βιωσιμότητα του, δεδομένου ότι οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση όχι μόνο να μαγειρέψουν ή να καλλιεργήσουν τοπικά λαχανικά, αλλά και να συγκεντρωθούν για ασκηθούν στην παρασκευή, γεγονός που υπονομεύει την κοινωνική και πολιτιστική ευημερία των κοινοτήτων», υπογραμμίζεται σχετικά.

Πηγή: BBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος