Η νεότερη βουλευτής στην ιστορία του αφγανικού κοινοβουλίου και ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, Gharghashta Katawazai μίλησε στο ertnews και την Αντριάννα Μαγγανιά για τη ζοφερή πραγματικότητα στην πολύπαθη χώρα της, μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν.
Από τη Νεμπράσκα των Ηνωμένων Πολιτείων, όπου ζει σήμερα ως πολιτική πρόσφυγας, μας μετέφερε την αγωνία και τον τρόμο που βιώνουν οι συγγενείς της και οι υπόλοιποι κάτοικοι της Καμπούλ, οι οποίοι είδαν μέσα σε μία νύχτα τη ζωή τους να ανατρέπεται…
«Ζουν με τον φόβο. Τα μαγαζιά είναι κλειστά. Οι τράπεζες είναι κλειστές. Δεν μπορούν να βγουν στον δρόμο. Κανείς δεν είχε φανταστεί αυτό που θα συνέβαινε. Κανείς δεν είχε προετοιμαστεί. Οι κάτοικοι της Καμπούλ έφυγαν από τα γραφεία τους και άφησαν τα πράγματά τους εκεί, γιατί νόμιζαν ότι την επόμενη μέρα θα ξαναγυρνούσαν, αλλά αυτό δεν έγινε».
Η Gharghashta Katawazai επικρίνει την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποχωρήσουν τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία χωρίς να έχουν επιτευχθεί οι στόχοι της στρατιωτικής επέμβασής τους, που έγινε πριν από 20 χρόνια.
«Θέλουμε την ειρήνη. Εγώ ως αμερικανίδα πολίτης δεν επιθυμώ οι Αμερικανοί στρατιώτες να βρίσκονται μακριά από το σπίτι και τις οικογενειές τους. Αλλά η αποχώρηση έπρεπε να γίνει με οργάνωση. Αναρωτιέμαι: Πετύχαμε τον στόχο μας; Νικήσαμε τους Ταλιμπάν;»
Η ίδια επιρρίπτει την ευθύνη της κατάρρευσης του αφγανικού στρατού, η οποία οδήγησε στην ταχύτατη επέλαση των Ταλιμπάν, σε λάθος πολιτικές αποφάσεις και στην προδοσία της επίσημης ηγεσίας, καθώς ο Αφγανός Πρόεδρος Άσραφ Γάνι εγκατέλειψε τη χώρα.
«Αφγανοί και αμερικανοί στρατιώτες έκαναν ηρωικές προσπάθειες, και δεν σταμάτησαν να αγωνίζονται. Βρέθηκαν πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου τους, αλλά προδόθηκαν από τους πολιτικούς», υποστηρίζει.
Στην ερώτηση εάν θεωρεί ότι οι πολυετείς αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών του Αφγανιστάν πήγαν χαμένοι, απαντάει αρνητικά. Πιστεύει όμως ότι οι Ταλιμπάν παρά τα όσα ευαγγελίζονται, δεν έχουν αλλάξει και οι συμπατριώτισσές της θα είναι τα μεγαλύτερα θύματα του ακοταδιστικού καθεστώτος.
«Δεν πιστεύω λέξη από όσα λένε οι Ταλιμπάν, γιατί εφαρμόζουν τη σαρία. Οι γυναίκες δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν μόνες τους στο δρόμο, ούτε για να πάνε για ψώνια. Οι γυναίκες πλέον δεν θα πηγαίνουν σχολείο, δεν θα έχουν ανώτερη εκπαίδευση, ούτε θα αναλαμβάνουν ηγετικές θέσεις.
Έγω είμαι περήφανη μουσουλμάνα. Οι Ταλιμπάν αλλοιώνουν την έννοια του Ισλάμ. Το Κοράνι λεει ότι οι μουσουλμάνοι, άνδρες και γυναίκες πρέπει να μαθαίνουν συνεχώς, από την αρχή μέχρι το τέλος της ζωής τους».
Όπως μας εκμυστηρεύεται, δέχεται καθημερινά δεκάδες μηνύματα από Αφγανές, οι οποίες παραμένουν εγκλωβισμένες στα σπίτια τους. Της ζητούν να πληροφορήσει τον έξω κόσμο για τις θηριωδίες των Ταλιμπάν, και να μην σταματήσει να τις υπερασπίζεται.
«Θέλω να πω στις γυναίκες του Αφγανιστάν: Οι προσευχές μου είναι μαζί σας. Να είστε δυνατές. Να συνεχίσετε να αγωνίζεστε. Αντιμετωπίσαμε πολλές προκλήσεις. Θα πολεμήσουμε ξανά και θα βγούμε δυνατές. Εγώ είμαι εδώ για να γίνομαι η φωνή σας».
Λίγα λόγια για την Gharghashta Katawazai
Η Gharghashta Katawazai γνώρισε από πολύ νωρίς τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας. Σε ηλικία μόλις 2 ετών, λόγω του εμφυλίου πολέμου, μαζί με την οικογένειά της αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Καμπούλ και να μεταναστεύσουν στο Πακιστάν, για να σωθούν.
Τελικά επέστρεψαν στο Αφγανιστάν μετά την αμερικανική εισβολή το 2001 για να βρουν μία χώρα ρημαγμένη, που δεν θύμιζε σε τίποτα την πατρίδα τους. Βλέποντας ότι οι συμπατριώτισσές της ήταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, η Gharghashta Katawazai αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή της για να τις βοηθήσει.
Γυρίζοντας από πόρτα σε πόρτα προσπαθούσε να πείσει τους άνδρες ότι ο μόνος τρόπος για να προδεύσει η χώρα τους ήταν να αφήσουν τις κόρες τους να μορφωθούν. Γρήγορα όμως καταλαβε ότι χωρίς πολιτική δύναμη δεν θα μπορούσε να αλλάξει βαθιά ριζωμένες αναχρονιστικές νοοτροπίες σε μία συντηρητική κοινωνία όπως αυτή του Αφγανιστάν.
Ύστερα από 5 μήνες επικίνδυνης προεκλογικής εκστρατείας, εκλέχθηκε στο αφγανικό κοινοβούλιο. Ήταν η νεότερη βουλευτής της χώρας της και η πρώτη από την επαρχία της.
Μαζί με τον σύζυγό της, ο οποίος εργαζόταν ως διερμηνέας και σύμβουλος επικοινωνίας του Αφγανού πρώην Προέδρου Χαμίντ Καρζάι, άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στη νέα διακυβέρνηση. Πήραν πρωτοβουλίες για την κατασκευή των πρώτων νοσοκομείων που θα δέχονταν γυναίκες ασθενείς και των πρώτων σχολείων για κορίτσια στο νότιο Αφγανιστάν.
Η δράση τους ενόχλησε τους τοπικούς φυλάρχους και τους ακραίους ισλαμιστές, οι οποίοι εκτόξευαν καθημερινά απειλές θανάτου εναντίον τους. Όταν ο σύζυγός της αποκάλυψε μία τρομοκρατική ενέδρα σε βάρος του αμερικανικού στρατού και διπλωματικών αποστολών, η Gharghashta Katawazai κατάλαβε ότι δεν θα μπορουσαν να παραμείνουν στην πατρίδα τους.
Το 2013 έγινε πρόσφυγας για δεύτερη φορά. Κατέφυγε πρώτα στην Τουρκία και ύστερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ζει έως σήμερα μαζι με την οικογένειά της, αγωνιζόμενη για τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν.
Μαζι με τον σύζυγό της διηγήθηκαν την προσωπική τους ιστορία στο TEDX.
Ρεπορτάζ: Αντριάννα Μαγγανιά
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος