Η μάζα όσων έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος ξεπέρασε το 2020 το σύνολο της έμψυχης βιομάζας του πλανήτη

Ο κόσμος μας δεν μεγαλώνει, αλλά ο ανθρώπινος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, καταναλώνοντας όλο και περισσότερους πόρους και μεταβάλλοντας το ίδιο το περιβάλλον στο οποίο βασιζόμαστε.

Το 2020, η ποσότητα της ανθρωπογενούς μάζας, δηλαδή της μάζας όσων έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος, ξεπέρασε για πρώτη φορά το ξηρό βάρος (αφαιρώντας δηλαδή το νερό και τα υγρά) όλης της ζωής στη Γη, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, των ζώων, των φυτών, των μυκητών, ακόμη και των μικροοργανισμών.

Σε αυτό το infographic που βασίζεται σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature, αναλύεται η σύνθεση όλων των ανθρωπογενών υλικών και ο ρυθμός παραγωγής τους.

Ένας πλανήτης φτιαγμένος από ανθρώπους

Ως ανθρωπογενής μάζα ορίζεται η μάζα που είναι ενσωματωμένη σε άψυχα στερεά αντικείμενα κατασκευασμένα από ανθρώπους, που δεν έχουν κατεδαφιστεί ή τεθεί εκτός λειτουργίας—τα οποία ορίζονται ξεχωριστά ως ανθρωπογενή μαζικά απόβλητα.

Τον τελευταίο περίπου αιώνα, η ανθρωπογενής μάζα αυξήθηκε ραγδαία, διπλασιαζόμενη περίπου κάθε 20 χρόνια. Η συνολική μάζα αυτών των υλικών έχει αυξηθεί από το 3% της παγκόσμιας βιομάζας το 1900 στο να την φτάσει και να την ξεπεράσει σήμερα.

Ενώ συχνά παραβλέπουμε την παρουσία πρώτων υλών, αυτές είναι που καθιστούν δυνατή τη σύγχρονη οικονομία. Για να κατασκευαστούν δρόμοι, σπίτια, κτίρια, χαρτί εκτυπωτών, κούπες καφέ, υπολογιστές και όλα τα άλλα ανθρωπογενή αντικείμενα, απαιτούνται δισεκατομμύρια τόνοι ορυκτών καυσίμων, μετάλλων και μεταλλικών στοιχείων, ξύλου και γεωργικών προϊόντων.

Ανθρωπογενής μάζα

Κάθε χρόνο, εξάγουμε σχεδόν 90 δισεκατομμύρια τόνους πρώτων υλών από τη Γη.


Ένα μόνο smartphone, για παράδειγμα, μπορεί να περιέχει περίπου το 80% των σταθερών στοιχείων στον περιοδικό πίνακα.

Ο ρυθμός συσσώρευσης για την ανθρωπογενή μάζα έχει φτάσει τώρα τους 30 γιγατόνους (Gt)—που ισοδυναμούν με 30 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους—ετησίως, με βάση τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε άτομο στον κόσμο παράγεται περισσότερο από το σωματικό του βάρος σε ανθρωπογενή μάζα κάθε εβδομάδα.

Στην κορυφή της λίστας είναι το τσιμέντο. Χρησιμοποιείται για κτίρια και υποδομές, και είναι η δεύτερη πιο χρησιμοποιούμενη ουσία στον κόσμο, μετά το νερό.

Τούβλα και αδρανή υλικά όπως χαλίκι και άμμος αντιπροσωπεύουν επίσης ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπογενούς μάζας.

Αν και μικρό σε σύγκριση με άλλα υλικά της λίστας μας, η μάζα του πλαστικού που έχουμε φτιάξει είναι μεγαλύτερη από τη συνολική μάζα όλων των χερσαίων και θαλάσσιων ζώων μαζί.

Καθώς ο ρυθμός αύξησης της ανθρωπογενούς μάζας συνεχίζει να επιταχύνεται, θα μπορούσε να φτάσει στο τριπλάσιο της συνολικής ποσότητας ζωντανής βιομάζας παγκοσμίως έως το 2040.

Μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό;

Ενώ οι άνθρωποι αποτελούν μόνο το 0,01% της παγκόσμιας βιομάζας, ο αντίκτυπός τους δεν μοιάζει με καμίας άλλης μορφής ζωής στη Γη. Είμαστε ένα από τα λίγα είδη που μπορούν να μεταβάλλουν το περιβάλλον σε σημείο που επηρεάζει κάθε είδος ζωής.

Με τον τρέχοντα ρυθμό, τα αποθέματα ορισμένων υλικών όπως τα ορυκτά καύσιμα και τα μέταλλα θα μπορούσαν να εξαντληθούν σε λιγότερο από 100 χρόνια. Ως αποτέλεσμα, οι ερευνητές διευρύνουν την αναζήτησή τους καθώς αναζητούν φρέσκες πηγές πρώτων υλών, εξερευνώντας μέρη όπως η Αρκτική, η βαθιά θάλασσα, ακόμη και αστεροειδείς.

Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, αυξάνεται και η πίεση στο φυσικό περιβάλλον. Είναι αναπόφευκτο γεγονός ότι η κατανάλωση θα αυξηθεί, αλλά σε μια εποχή πολιτικών μηδενικού άνθρακα, η λογοδοσία για τον ανθπλανήτηςρώπινο αντίκτυπο στο περιβάλλον θα είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Πηγή: The Visual Capitalist

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ