Η ιστορία πίσω από το βίντεο με τους μαθητές που τραγουδούν στη νοηματική – Τι είπαν στο ΕΡΤNews οι εμπνευστές του

Μαθητές από 14 σχολεία της Αλεξανδρούπολης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, συγκεντρώθηκαν το πρωί της Δευτέρας μπροστά από το δημαρχείο της πόλης και τραγούδησαν το τραγούδι «Κανένας μόνος» του Μιχάλη Χατζηγιάννη κάνοντας μάλιστα κινήσεις στη νοηματική.

Η Σμαρώ Λαζαρίδου, υποδιευθύντρια Ειδικού Δημοτικού Σχολείου της Αλεξανδρούπολης, μιλώντας στην εκπομπή ΕΡΤNews Update και τον Θάνο Σιαφάκα τόνισε ότι η ιδέα ξεκίνησε πέρυσι, όταν μετά από μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας λόγω του κορονοϊού, ελήφθη η απόφαση για διάφορες συνεργασίες με σχολεία της πόλης.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό έγινε και ένα πρόγραμμα συνεκπαίδευσης με το 6ο Δημοτικό Σχολείο. Εκεί η μουσικός Χριστίνα Μπαρμπαγιάννη, μια πολύ δραστήρια και δημιουργική και με μεγάλη ευαισθησία σε θέματα αναπηρίας εκπαιδευτικός και μαζί με εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής, είχαν την έμπνευση να φτιαχτεί ένα βίντεο ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, όπου οι μαθητές θα τραγουδήσουν ένα τραγούδι στη νοηματική” δήλωσε η κα Λαζαρίδου.

Συγκίνησε πάρα πολύ και εμάς τους εκπαιδευτικούς του ειδικού για τους μαθητές και τους γονείς, αλλά και όλη την τοπική κοινωνία και τους μαθητές από την τυπική εκπαίδευση” τόνισε η κα Λαζαρίδου προσθέτοντας ότι συντονίστηκαν οι εκπαιδευτικοί, αφιέρωσαν πάρα πολύ χρόνο, με αγάπη, και έβγαλαν αυτό το πάρα πολύ όμορφο και συγκινητικό αποτέλεσμα.

Ήταν μια πολύ όμορφη πρωτοβουλία των παιδιών και σαφέστατα πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να θυμόμαστε όλοι σαν κοινωνία ότι υπάρχει αναπηρία μόνο στις 3 Δεκέμβρη, γιατί είναι ένα κοινωνικό ζήτημα, είναι ένα πρόβλημα σε εισαγωγικά γιατί δεν έχει βρεθεί ακόμα η ισορροπία. Οπότε θεωρώ ότι πρέπει να δίνουμε βάση στους συνανθρώπους μας” δήλωσε από πλευράς της η φοιτήτρια της Νομικής Λουκία Κιρκινέζη, μέλος της νεολαίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών.

Η ίδια αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας τυφλός πολίτης στη χώρα, σημειώνοντας ότι η προσβασιμότητα στο κέντρο της Αθήνας ειδικά αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα δεν είναι εύκολη. “Θα έλεγα ότι πρέπει να γίνει αρκετή προσπάθεια για να είμαστε μια φιλόξενη πόλη” τόνισε και σημείωσε ότι οι άνθρωποι που συναντούν στο δρόμο τυφλούς, οι περισσότεροι δεν είναι εξοικειωμένοι και ενημερωμένοι σωστά για την αναπηρία.

Επίσης, τόνισε ότι ως μελλοντική δικηγόρος θα επιδιώξει οι συνθήκες σε αυτή τη χώρα και σε θέματα υποδομής και σε θέματα ενημέρωσης να είναι ισότιμες και αντάξιες σε όλα τα άτομα που έχουν κάποια αναπηρία, όχι μόνο οπτική.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος