Η ΕΡΤ στην πρεμιέρα του «Ριγολέττου» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που «άνοιξε» το Ηρώδειο για το φετινό καλοκαίρι (video)

Με τη νέα, μεγάλη καλοκαιρινή παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το αριστούργημα του Τζουζέππε Βέρντι, «Ριγολέττος», σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού, σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου και με σπουδαίους ερμηνευτές, «άνοιξε» το Ηρώδειο για το φετινό καλοκαίρι.

Το έργο βασίζεται στο 5πράκτο θεατρικό εργο του Βικτόρ Ουγκο «Ο βασιλιάς Διασκεδάζει».

Γελωτοποιός του έκλυτου Δούκα της Μάντοβας, ο Ριγολέττος  έχει μόνον ένα θησαυρό που φυλάει σαν τα μάτια του, την Τζίλντα, την αγαπημένη κόρη του. Όταν ο δούκας στα κρυφά την ξελογιάζει, ο Ριγολέτος σχεδιάζει τη δολοφονία του. Η Τζίλντα το μαθαίνει και για να σώσει τον αγαπημένο της. παίρνει τη θέση του.

«Στο επίκεντρο της δικής μας ανάλυσης είναι η θέση της γυναίκας, είναι ο στραγγαλισμός, η κακοποίηση που υφίστανται οι γυναίκες διαχρονικά στην κοινωνία. Πιστεύω ότι ο Βέρντι ακόμα και με την μουσική του το σχολιάζει αυτό έχει πολύ χιούμορ και σαρκασμό, η μουσική και με οδήγησε σε πολλά σημεία να αντιμετωπίσω το έργο ειρωνικά» ανέφερε στην ΕΡΤ η σκηνοθέτης Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Οι θαυμάσιες μελωδίες του «Ριγολέτου» εξηγούν τη δημοτικότητα της όπερας σ’ όλα τα λυρικά θέατρα του κόσμου μέχρι σήμερα.

Είναι ενδεικτικό ότι την επομένη της πρεμιέρας στο Λα Φενίτσε της Βενετίας, τον Μάρτιο του 1851, όλοι οι γονδολιέρηδες τραγουδούσαν το “La donna e mobile”.

«Με τον Ριγκολέτο ο Βέρντι κάνει μία στροφή, αφήνει τα εθνικά, τα πατριωιτκά θέματα και καταπιάνεται με τον άνθρωπο, και δη με τον άνθρωπο του περιθωρίου. Το κεντρικό περιεχόμενο του έργου είναι η καταδίωξη του Ριγολέττου, ο οποίος θέλει με βρώμικα μέσα να ζήσει ο ίδιος μια καθαρή ζωή. Αυτό είναι ένα πολύ σύγχρονο  θέμα που ο Βέρντι το εντόπισε από το 1851 και ισχύει μέχρι τις μέρες μας» δήλωσε στην ΕΡΤ ο διευθυντής ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής Λουκάς Καρυτινός.

Όπως όλα τα έργα που έχουν γράψει ιστορία, ο Ριγολέττος επιτρέπει πολλές διαφορετικές σκηνικές αναγνώσεις. Για την παράσταση της ΕΛΣ η Κατερίνα Ευαγγελάτου μετέφερε την ιστορία στη ιταλική επαρχία της δεκαετίας του 1980, στον κόσμο του οργανωμένου εγκλήματος.

Τον τραγικό γελωτοποιό, ρόλο με μεγάλες δραματικές διακυμάνσεις, ερμηνεύει ο βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός, ο οποίος δήλωσε στην ΕΡΤ:

«Έχω τραγουδήσει Ριγολέττο στη Δρέσδη, στην Μόσχα, στην Στουγκάρδη. Είναι ένας ρόλος που αγαπώ πάρα πολύ, ένας πολυδιάστατος, πολυσχιδή ρόλος που απαιτεί ακραίες καταστάσεις και εναλλαγές του χαρακτήρα – και μέσα από τη φωνή φυσικά …από τα σκοτάδια που ο ίδιος δημιουργεί με τις πράξεις του. Αυτή η διπολικότητα του χαρακτήρα έχει υπόγειες διαδρομές και πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία προκειμένου ένα καλλιτέχνης να αντλήσει και να αξιοποιήσει επι σκηνής. Ευχομαι να το κάνω σήμερα για το κοινό της Αθήνας, το εύχομαι πραγματικά».

Στους υπόλοιπους ρόλους ξεχωρίζουν η υπέροχη Χριστίνα Πουλίτση, ο διακεκριμένος Ιταλός τενόρος Φραντσέσκο Ντεμούρο, ο Δημήτρης Πακσόγλου, ο Πέτρος Μαγουλάς, η Μαίρη-Έλεν Νέζη κ.ά.

Ο παράσταση θα παορουσιαστεί στο Ηρώδειο στις 5, 8 και 11 Ιουνίου.

Ρεπορτάζ: Ματίνα Καλτάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος