Η εποχή που ο έρωτας περνάει από το στεγαστικό

Array

Κάποιο χωρισμοί είναι ξεκάθαροι. Κάποιος μαζεύει τα πράγματά του και φεύγει από το σπίτι. Μπορεί να πάρει και τα παιδιά μαζί. Κάποιοι αναγκάζονται να μείνουν μαζί…και αυτό μπορεί να σημαίνει για πάντα κάτω από την ίδια στέγη.

Όταν η Τάκερ χώρισε από τον πολλά χρόνια σύντροφό της, άρχισε αμέσως να ψάχνει για ένα βρει ένα καινούριο χώρο να μείνει. Έμενε πέντε χρόνια με τον φίλο της σ’ ένα διαμέρισμα που είχαν αγοράσει μαζί. Συμφώνησαν ότι ο πρώην της θα της έδινε το μερίδιό της και είχε δώσει ήδη προκαταβολή για ένα δωμάτιο σε κοινό σπίτι. Όταν όμως χτύπησε η πανδημία η συμφωνία χάλασε.

«Συμφωνήσαμε και οι δύο ότι ήταν πιο εύκολο να μείνω, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τον Covid», λέει στο BBC. Για κάποιους μήνες το ζευγάρι ήταν εύκολο να ζήσει ξεχωριστά αφού εκείνη έμενε στο διαμέρισμα και ο πρώην ζούσε στο σπίτι των γονιών του λόγω του λοκντάουν και της βοήθειας που έπρεπε να προσφέρει στη μητέρα του.

Ωστόσο, έξι μήνες αργότερα όταν «τα πράγματα άνοιξαν» το ζευγάρι πήρε μια αντισυμβατική απόφαση να προχωρήσει.

Η εποχή που ο έρωτας περνάει από το στεγαστικό

«Ήξερα ότι δεν θα είχα ποτέ την οικονομική δυνατότητα να αγοράσω ακίνητο και η προοπτική να νοικιάζω για πάντα στο Λονδίνο ήταν όλο και πιο δυσάρεστη.Μιλήσαμε με τον πρώην μου αρκετά αυτό το διάστημα και τελικά αποφάσισε να επιστρέψει στο διαμέρισμά μας».

Από τότε η Τάκερ και ο πρώην σύντροφός της συγκατοικούν. Κοιμούνται σε ξεχωριστά υπνοδωμάτια και μάλιστα πήραν και δυο γάτες που συμπληρώνουν το «οικογενειακό» σκηνικό. Παρόλο που η απόφασή τους δεν είναι συνηθισμένη, φαίνεται ότι δεν είναι οι μόνοι.

Μια πρόσφατη έρευνα από τη βρετανική εταιρεία ακινήτων Zoopla δείχνει ότι το ένα τρίτο από τους 500 ερωτηθέντες που αγόρασαν ένα σπίτι με τον σύντροφό τους και στη συνέχεια χώρισαν, συνεχίζουν να συζούν. Ένας στους οκτώ μοιράζεται καμιά φορά και το ίδιο κρεβάτι. Και αν για κάποιους η εμπειρία δεν είναι κακή, το 91% των πρώην που συζούν ανέφερε ότι η κατάσταση έχει «ξεφύγει» αρκετές φορές και το 22% περιέγραψε την κατάσταση δύσκολη.

Με το Ηνωμένο Βασίλειο να βιώνει τεράστια κρίση στο κόστος ζωής και τα επιτόκια να έχουν πάρει την ανηφόρα πολλά ζευγάρια βρίσκονται παγιδευμένα στις συνθήκες στέγασης και στα δάνεια που αδυνατούν να αποπληρώσουν.Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι συνθήκες δεν δείχνουν να καλυτερεύουν, το αντίθετο, το φαινόμενο επιδεινώνεται. Όσοι έχουν αποφασίσει ότι χωρίζουν, ζούνε μαζί τουλάχιστον 18 μήνες μετά τον χωρισμό και πληρώνουν πολλά χρήματα μέχρι να ξεμπλέξουν από την υποθήκη τους ή τη μίσθωση.Η εποχή που ο έρωτας περνάει από το στεγαστικό

Για την Τάκερ το να συνεχίσει να ζει με τον πρώην της είναι μονόδρομος. Βγάζει πολύ λιγότερα χρήματα απ’ εκείνον και το κόστος ενοικίασης θα ήταν απαγορευτικό, σε σύγκριση με την πληρωμή του στεγαστικού, το οποίο επί του παρόντος μοιράζεται.

Επικεφαλής τμήματος στεγαστικών δανείων στο Λονδίνο, θεωρεί ότι το οικονομικό αντίκτυπο των χωρισμών πέφτει βαρύ στα ζευγάρια. Το αυξημένο κόστος ζωής χωριστά, η μελλοντική αβεβαιότητα για τις δουλειές και τους μισθούς αλλά και η επικείμενη ύφεση τους «γυρίζει πίσω» στα σπίτια τους και στις παλιές τους υποθήκες. Καμιά φορά και στις παλιές τους αγάπες!

Μήπως τελικά δεν θα αντέχουμε οικονομικά να μένουμε μόνοι;

Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ζουν μόνοι τους φέρουν μεγαλύτερη οικονομική επιβάρυνση και ξοδεύουν γενικώς περισσότερα ετησίως σε βασικά έξοδα. Πάντως τα τελευταία 10 χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί άνθρωποι προτιμούν να αγοράσουν μερίδια σπιτιών από το να πληρώνουν ενοίκια. Ίσως μερικοί άνθρωποι να ήταν σε θέση να υποστούν το οικονομικό πλήγμα του χωρισμού πριν από την πανδημία. Οι οικονομικές μεταβλητές όμως που την ακολούθησαν (αυξημένο κόστους ζωής, ραγδαίες αυξήσεις των επιτοκίων, η πτώση των μισθών, μεγάλος πληθωρισμός) και οι άγριες πολιτικές της αγοράς αποκλείουν τους περισσότερους από μια αξιοπρεπή και χαμηλού κόστους στέγη.

Καθώς η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης ωθεί τα χωρισμένα ζευγάρια να μένουν κάτω από την ίδια στέγη αντί να συμβιβάζονται με χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο, δημιουργείται ένα νέο κοινωνικό καθεστώς. Εκτός από το άγχος του να ζει κάποιος με έναν πρώην σύντροφο που βγάζει περισσότερα ή λιγότερα χρήματα δημιουργείται μια άνιση σχέση στον έλεγχο του σπιτιού σε σχέση με τις δαπάνες.

Η Σάρα Ρέις, επικεφαλής έρευνας και πολιτικής στην Ομάδα Προϋπολογισμού Γυναικών του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει ότι οι συγκάτοικοι με τα χαμηλότερα εισοδήματα, που συνήθως είναι οι γυναίκες, γίνονται οι ευάλωτοι. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περισσότερες από το ένα τρίτο των γυναικών εξαρτώνται οικονομικά από τον σύντροφό τους σε σύγκριση με μόλις το 11% των ανδρών.  Επίσης η έρευνα της Zoopla δείχνει ότι το 46% των γυναικών δεν είχαν αποταμιεύσεις όταν χώρισαν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν το κόστος αγοράς ή ενοικίασης ενός νέου σπιτιού, ακόμα και ενός αυτοκινήτου. Οι γυναίκες οι οποίες έχουν γενικά χαμηλότερες απολαβές από τους άνδρες, είδαν παράλληλα τα εισοδήματά τους να μειώνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πολλές αναγκάστηκαν να χρεωθούν για να τα βγάλουν πέρα.

Αν και η αύξηση των επιτοκίων έχει πλήξει ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες σπιτιών, πολλοί ενοικιαστές βρίσκονται επίσης σε παρόμοια κατάσταση. Ο Ράιαν και ο φίλος του μοιράζονταν αρχικά το διαμέρισμα με έναν άλλον ενοικιαστή πράγμα που σημαίνει ότι όταν χώρισαν έπρεπε ακόμη να κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι τους δυο πρώτους μήνες. Ο συγκάτοικος τους τελικά έφυγε γιατί δεν άντεχε τη συμβίωση με το χωρισμένο ζευγάρι, όπως είπε. Και παρόλο που η αποχώρηση έδωσε επιτέλους μια κρεβατοκάμαρα στον Ράιαν και περισσότερο χώρο στον φίλο του οι εξελίξεις δεν ήταν ευχάριστες. Ο φίλος του έφερε άλλο σύντροφο στο σπίτι.

Φοβοι για το μέλλον

Παρόλο που η Τάκερ είναι τυχερή όσον αφορά τη συμβίωση- εκείνη και ο πρώην σύντροφός είναι φίλοι και στηρίζουν ο ένας τον άλλο, φοβάται το μέλλον. Τι θα γίνει εάν ένας από τους δύο κάνει καινούρια σχέση; Κι αν θελήσει να πουλήσει το μερίδιό του;

Οι αναλυτές θεωρούν ότι η κατάσταση στο στεγαστικό δεν φαίνεται πιθανό ότι θα βελτιωθεί σύντομα. Οι οικονομολόγοι εικάζουν ότι η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να οδηγήσει σε κραχ στην αγορά κατοικίας και πολλοί προβλέπουν ότι τιμές των κατοικιών μπορεί να μειωθούν έως και 15% το επόμενο έτος. Τα ζευγάρια που έχουν από κοινού ιδιοκτησία θα αναγκαστούν να περιμένουν μέχρι να ανακάμψει η τιμή του σπιτιού τους ή να χάσουν εάν επιλέξουν να πουλήσουν.

Για τους ενοικιαστές η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων έχει ως αρνητικό αποτέλεσμα την αύξηση του ενοικίου.Καθώς το κόστος της ζωής γίνεται ολοένα πιο ακριβό πολλοί σκέφτονται να συγκατοικήσουν ή να μείνουν με τους πρώην τους προκειμένου να μην βγουν στην αρένα της αγοράς των ενοικίων.

Και το μέλλον άδηλο!

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος