Η Ατζελίνα Τζολί, η Ελ Μακφέρσον και τα αλκαλοποιητικά χόρτα

Σύνοψη
  • Στην εποχή μας οι διάσημοι άνθρωποι επηρεάζουν εκτός από το πεδίο της ευεξίας, που είναι στη μόδα, και τους τομείς της υγείας
  • Τα παραδείγματα της Ατζελίνας Τζολί και της Ελ Μακφέρσον επιβεβαιώνουν ότι χρειάζεται να φιλτράρουμε με προσοχή ό,τι ακούμε και ό,τι βλέπουμε
  • Το pH του οργανισμού δεν αλλάζει με τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, όπως υποστηρίζουν οι υπέρμαχοι της αλκαλικής διατροφής


Αφορμή για το θέμα που διαβάζετε ήταν οι δηλώσεις της Ελ Μακφέρσον (Εlle Macpherson) ότι οι ασθένειες ευδοκιμούν σ’ ένα όξινο σώμα και οι συστάσεις της για την αλκαλική δίαιτα και σε κάτι που αποκαλεί «αλκαλοποιητικά χόρτα». Η ίδια δήλωσε επίσης ότι όταν προσβλήθηκε από καρκίνο του μαστού, διαλογίσθηκε και με «πυξίδα την καρδιά της αποφάσισε να μην ακολουθήσει τη συμβατική ιατρική».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, σκέφτηκε για αρκετές εβδομάδες, ζητώντας συμβουλές από 32 γιατρούς και ειδικούς. Στο τέλος πήγε σε μια παραλία στο Μαϊάμι, προσευχήθηκε και διαλογίσθηκε και πήρε μια από τις «σημαντικότερες αποφάσεις της ζωής της: Να μην υποβληθεί σε χημειοθεραπεία». Αντ’ αυτού, η Eλ επέλεξε για τη θεραπεία του καρκίνου της, «μια διαισθητική, καθοδηγούμενη από την καρδιά, ολιστική προσέγγιση» υπό την καθοδήγηση του βασικού της γιατρού, ο οποίος ειδικεύεται στην Ολοκληρωτική Ιατρική(Integrative Medicine)*

Το ότι μπορεί ένα μοντέλο, το οποίο προωθεί την επιχείρησή του WelleCo, (βότανα, βιταμίνες και ελιξίρια νεότητας) να δίνει συμβουλές ομορφιάς είναι αποδεκτό. Ωστόσο απέχει πολύ από το να δίνει ιατρικές συμβουλές. Και κυρίως να μιλάει για το «όχι στις συνήθεις ιατρικές λύσεις» για τον καρκίνο. Πολύ περισσότερο επειδή, σύμφωνα με τον Guardian και την δημοσιογράφο Γκάμπι Χίνσλιφ (Gaby Hinsliff), η Ελ υποβλήθηκε τελικά σε συμβατική lumpectomy – ή χειρουργική αφαίρεση ενός ογκιδίου από το στήθος της – η οποία μπορεί να είχε αρκετή σχέση με την ευτυχή έκβασή της.

Η Ατζελίνα Τζολί, η Ελ Μακφέρσον και τα αλκαλοποιητικά χόρτα


Όταν η Αντζελίνα Τζολί έγραψε ένα προσεκτικά ισορροπημένο άρθρο στους New York Times το 2013 σχετικά με την επιλογή της προληπτικής διπλής μαστεκτομής επειδή φέρει ένα γονίδιο που την προδιαθέτει για καρκίνο του μαστού, μια μελέτη στις ΗΠΑ ανέφερε αύξηση της ζήτησης για γενετικό έλεγχο κατά 64% (The Angelina Jolie Effect), μέσα σε 15 μέρες μετά το άρθρο.

Οπότε, μπορείτε να φανταστείτε πόσες γυναίκες που παλεύουν με τη χημειοθεραπεία, ή αγωνιούν για μια μαστεκτομή, μπορεί να έχουν σήμερα αμφιβολίες για τον εαυτό τους αφού διάβασαν για το «διαισθητικό, καρδιακό, ολιστικό» ταξίδι της Ελ;

Με μεγάλη περιέργεια το ΕΡΤNews.gr ζήτησε από τον διαιτολόγο-διατροφολόγο, Θάνο Μελίστα, να μας μιλήσει γιαόλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για την αλκαλική διατροφήκαι την κατάσταση που δημιουργεί στο σώμα.

Συνέντευξη στην Έφη Ζέρβα

Ποιες είναι οι βασικές αρχές της αλκαλικής διατροφής;

Η αλκαλική δίαιτα στηρίζεται στη θεωρία των όξινων/αλκαλικών καταλοίπων που προκύπτουν από την πέψη των τροφίμων. Αυτά τα κατάλοιπα μπορεί να είναι όξινα ή αλκαλικά, ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη, θείο ή σε ανόργανα συστατικά. Οι υποστηρικτές αυτής της δίαιτας υποστηρίζουν ότι καταναλώνοντας τρόφιμα τα οποία αφήνουν στον οργανισμό μας πολλά όξινα κατάλοιπα επηρεάζουν το pΗ του σώματός μας και μας κάνουν ευάλωτους σε ασθένειες. Μας συμβουλεύουν λοιπόν να καταναλώνουμε τρόφιμα με αλκαλικό pH για την προώθηση της υγείας μας
και της ευεξίας.

Τι είναι και πώς διαμορφώνεται το pH στο σώμα;

Τo pH (Power of Hydrogen – Δύναμη του υδρογόνου) είναι ένας δείκτης που μας δείχνει πόσο όξινο ή πόσο αλκαλικό (ή βασικό) είναι ένα διάλυμα και κυμαίνεται από το 0-14.

  • Ένα pH=7 είναι ουδέτερο (ούτε όξινο ή αλκαλικό)
  • Όταν το pH > 7 τότε το περιβάλλον είναι βασικό
  • Όταν pH < 7 τότε το περιβάλλον είναι όξινο
Η Ατζελίνα Τζολί, η Ελ Μακφέρσον και τα αλκαλοποιητικά χόρτα
(AP Photo/Kevin D. Liles, File)

Τι τρώει και τι δεν τρώει κάποιος όταν κάνει αλκαλική δίαιτα;

Στην αλκαλική διατροφή αποφεύγονται τα τρόφιμα με όξινο pH.

(pH=3):Υδρογονωμένο νερό, Σόδα, Ενεργειακά Ποτά.

(pH=4): Ποπ Κορν, Κρεμώδη τυριά, βουτυρόγαλα, ξερά δαμάσκηνα, γλυκά, μακαρόνια, τυρί, χοιρινό, μπίρα, κρασί, μαύρο τσάι, τουρσί, σοκολάτα, ψημένους ξηρούς καρπούς, ξύδι.

(pH=5): Φιλτραρισμένο νερό, αποσταγμένο νερό, καφές, ζαχαρούχος χυμός φρούτων, φυστίκια Αιγίνης, βοδινό κρέας, άσπρο ψωμί, αράπικα φυστίκια, ξηροί καρποί, σιτάρι.

(pH=6): Χυμοί φρούτων, τα περισσότερα δημητριακά, αυγό, ψάρι, τσάι, μαγειρεμένα φασόλια, μαγειρεμένο σπανάκι, γάλα σόγιας, καρύδα, γίγαντες, δαμάσκηνα, καστανό ρύζι, κριθάρι, κακάο, βρώμη, συκώτι, στρείδι, σολωμός.


(7- Ουδέτερο pH)
Νερό της βρύσης, εμφιαλωμένο νερό, νερό από κάποια πηγή.


Στην αλκαλική διατροφή συνιστώνται τα τρόφιμα με βασικό/Αλκαλικό pH

(pH=8): Μήλα, αμύγδαλα, ντομάτες, γκρέιπφρουτ, καλαμπόκι, μανιτάρια, γογγύλια,
ελιές, σόγια, ροδάκινα, πιπεριά, ραδίκια, ανανάς, κεράσια, άγριο ρύζι, βερίκοκο, φράουλα, μπανάνα.

(pH=9): Αβοκάντο, πράσινο τσάι, λάχανο, σέλινο, γλυκοπατάτα, μελιτζάνα, μπιζέλια, φασολάκια, τεύτλα, βατόμουρα, αχλάδι, σταφύλι, ακτινίδιο, πεπόνι, μανταρίνια,σύκα, χουρμάς, μάνγκο, παπάγια.


(pH=10): σπανάκι, μπρόκολο, αγκινάρα λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανο, κουνουπίδι,καρότα, αγγούρια, λεμόνια, λάιμ, φύκι, σπαράγγι, ραδίκια, κρεμμύδι.

Τρόφιμα τα οποία παράγουν όξινα κατάλοιπα και θα πρέπει να αποφεύγουμε, σύμφωνα με την αλκαλική διατροφή, είναι και τα εξής:
Βατόμουρα, Cranberries, δαμάσκηνα, σπόροι/σιτηρά, αμάραντος, κριθάρι, φαγόπυρο,καλαμπόκι, αλεύρι, βρώμη, ζυμαρικά, κινόα, ρύζι, κέικ ρυζιού, σίκαλη, όλυρα, τυρί, καρύδια, κάσιους, το φυστικοβούτυρο, τα φιστίκια, το βόειο κρέας, βουβάλι, κοτόπουλο, αυγά, ψάρια, αρνί, χοιρινό, κουνέλι, τα οστρακοειδή, γαλοπούλα, μαύρομάτικα φασόλια, ρεβίθια, μπιζέλια, κουκιά, φακές, κόκκινα φασόλια, γάλα σόγιας, ταχίνι.

Η Ατζελίνα Τζολί, η Ελ Μακφέρσον και τα αλκαλοποιητικά χόρτα
(AP Photo/Silvia Izquierdo)

Τι υποστηρίζει η επιστήμη για την αλκαλική δίαιτα;

Γνωρίζουμε ότι μια δυτικού τύπου διατροφή, δηλαδή μια διατροφή η οποία είναι πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα και κρέατα σε συνδυασμό με χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει ως αποτέλεσμα να αφήνει στον οργανισμό
μας κατάλοιπα όξινου χαρακτήρα. Προφανώς αυτό το είδος της διατροφής δεν συνάδει με τις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις και αυτό συνεπάγεται ότι μπορεί να υπάρχουν ελλείψεις σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.


Μακροπρόθεσμα αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία μας. Ωστόσο τα τρόφιμα τα οποία αφήνουν στον οργανισμό μας όξινα κατάλοιπα δεν είναι απαραίτητα «κακά» καθώς μια διατροφή κρίνεται ως ένα ενιαίο σύνολο των
τροφίμων που περιέχει και όχι σε μεμονωμένα τρόφιμα.
Πολλά τρόφιμα που αφήνουν στον οργανισμό μας όξινα κατάλοιπα μπορεί να αποτελούν μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής όπως το κρέας, τα ψάρια, τα γαλακτοκομικά,τα φασόλια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.


Οι υπέρμαχοι της αλκαλικής δίαιτας ωστόσο, διαφωνούν με αυτό. Ισχυρίζονται πως καταναλώνοντας κυρίως τροφές με αλκαλικό pH, μπορείτε να αποφύγετε τη δημιουργία όξινου περιβάλλοντος στον οργανισμό σας. Προτείνουν την τροποποίηση της διατροφής σας έτσι ώστε να αλλάξετε το ρΗ του σώματός σας και να προστατευθείτε από ασθένειες όπως αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω. Επίσης συχνά οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αλκαλική διατροφή ενθαρρύνονται με το να μετράνε το pH των ούρων τους για να ελέγχουν αν η δίαιτα λειτουργεί.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι το pH του οργανισμού ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ με τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Τα κύτταρά μας λειτουργούν μέσα σε ένα στενό εύρος pH, το οποίο ελέγχεται αυστηρά από συντονισμένους μηχανισμούς που λειτουργούν και διορθώνουν τυχόν ανισορροπίες. Κάτω από κανονικές συνθήκες το pH του αίματός μας είναι ελαφρώς αλκαλικό (περίπου 7,4). Οποιαδήποτε κατάλοιπα τα οποία τυχόν απειλούν αυτή τη συνθήκη αντιμετωπίζονται γρήγορα από τον ανθρώπινο οργανισμό πριν προλάβουν να επηρεάσουν αυτή τη συνθήκη. (Τα νεφρά παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό).

Η Ατζελίνα Τζολί, η Ελ Μακφέρσον και τα αλκαλοποιητικά χόρτα
(AP Photo/Steven Senne)

Έτσι, ενώ είναι αλήθεια πως αν το αίμα σας γίνει όξινο θα υπάρξουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία σας, (μεταβολική οξέωση) αυτό συμβαίνει μόνο όταν ο οργανισμός δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Στις πιθανές αιτίες συμπεριλαμβάνεται η
υπερβολική κατανάλωση οξέων, σαλικυλικών, αιθανόλης ή αιθυλενογλυκόλης· η ανικανότητα των νεφρών να αποβάλουν τα οξέα (π.χ. στην νεφρική ανεπάρκεια ή στην οξέωση των νεφρικών σωληναρίων)· η κετοξέωση (διαβητική, αλκοολική,
εξαιτίας υποθρεψίας) η σοβαρή αφυδάτωση· η διάρροια· η ραβδομυόλυση· οι επιληπτικές κρίσεις· και η καταπληξία.
Μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο και όχι επειδή καταναλώσαμε ένα όξινο γεύμα.

Εσείς ποια διατροφή υποστηρίζετε;

Η άποψή μου είναι πως όλοι μας θα πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας περισσότερα φρούτα και λαχανικά και να αποφεύγουμε τα έτοιμα επεξεργασμένα τρόφιμα. Ωστόσο η παρακολούθηση του pH των ούρων μας και όλα αυτά τα μαγικά γιατροσόφια πιο πολύ μπερδεύουν τους ανθρώπους παρά τους βοηθούν.

Η γνώμη μου είναι να συγκεντρωθείτε στη συνολική εικόνα της διατροφής σας με τρόπους που γνωρίζετε ότι κάνουν καλό όπως αυξάνοντας τα φρούτα και τα λαχανικά, μειώνοντας τους απλούς υδατάνθρακες και αντικαθιστώντας τους με σύνθετους, μειώνοντας το αλάτι, το αλκοόλ, αυξάνοντας τη φυσική δραστηριότητα και βγάζοντας το άγχος καιτο stress από τη ζωή σας.


Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος