Hypnobirthing: Τοκετός σε βαθιά χαλάρωση χωρίς φόβο και πόνο

Array

Το συναίσθημα χαράς μόλις είδα το θετικό τεστ εγκυμοσύνης, δεν πρόλαβα να το βιώσω ατόφιο, καθώς ανακατεύτηκε σχεδόν στιγμιαία με φόβο: Θα πάνε όλα καλά; Θα τα καταφέρω; Θα αντέξω τους πόνους της γέννας; Και σίγουρα δεν είμαι η μόνη…

Στον σύγχρονο δυτικό πολιτισμό, από πολύ μικρή ηλικία, οι γυναίκες βομβαρδίζονται με αρνητικά μηνύματα, εικόνες και ιστορίες για τον τοκετό, από πληθώρα πηγών: την κοινωνία, τον κινηματογράφο, τα ΜΜΕ, το οικογενειακό περιβάλλον. Τα μηνύματα αυτά αποθηκεύονται βαθιά στο υποσυνείδητο και ενεργοποιούνται, συνήθως, κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, προκαλώντας αυτόματα άγχος, αίσθημα προσωπικής ανεπάρκειας και φόβο για την επερχόμενη γέννα.

Υπάρχει όμως μία μέθοδος και στην Ελλάδα -ίσως την μάθατε από την Κέιτ Μίντλετον, που τη χρησιμοποίησε για να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετώπιζε στην εγκυμοσύνη της και να έχει έναν ευκολότερο τοκετό- το hypnobirthing, το οποίο λειτουργεί ακριβώς για την εξάλειψη αυτού του φόβου των γυναικών, που συνδέεται συχνά με την ιδέα και το αίσθημα του πόνου και της έντασης.

Ζητήσαμε από την ιδρύτρια του HypnoBirthing Greece Ευτυχία Τοπούζη* να μας λύσει όλες τις απορίες – και είναι αλήθεια πως είχαμε πολλές! – σε σχέση με αυτήν την μέθοδο, ενώ μιλήσαμε και με μαμάδες που την έχουν δοκιμάσει και μοιράστηκαν μαζί μας το ταξίδι τους από τον φόβο του επερχόμενου τοκετού στην ασφάλεια και την ψυχική ηρεμία μίας γέννας με εμπιστοσύνη στο σώμα τους, που τις ακολούθησε και στα επόμενα βήματα της γονεϊκότητας…

Η γέννηση του Ωρίωνα και η αναγέννηση της μαμάς του

Η Νικολέτα Β. μας εμπιστεύτηκε μάλιστα και μαγνητοσκοπημένη την εμπειρία του τοκετού του γιου της Ωρίωνα για την οποία προετοιμάστηκε με το HypnoBirthing Greece, παρουσία του συντρόφου και του μεγάλου της γιου, των μαιών και των βοηθών μητρότητας.

«Έμαθα για το Hypnobirthing από το Facebook και μου κέντρισε το ενδιαφέρον κατευθείαν γιατί είχα στο μυαλό μου ότι κοιμάμαι και γεννάω, αυτό είναι! Είχα ήδη κάνει έναν τοκετό, με κάποιες δυσκολίες, σε μαιευτήριο», μας εξήγησε η Νικολέτα.

«Στον τοκετό μου, όποιος φόβος υπήρχε, έφευγε εύκολα και απαλά… Μεταξύ των συσπάσεων, εγώ όντως είχα στιγμές που κοιμόμουνα!»

«Είναι κάποιες καθοδηγούμενες χαλαρώσεις που αφηγείται η Ευτυχία, σε κάποιες πρέπει να είναι η γυναίκα με κλειστά μάτια, ίσως και ξαπλωμένη, σε κάποιες άλλες σε μεγαλύτερη εγρήγορση. Κάναμε τις χαλαρώσεις και ακούγαμε ένα συγκεκριμένο μουσικό κομμάτι και περνούσα σε οραματισμούς. Στόχος ήταν να απελευθερώσεις τις φοβίες, να διώξεις τα μαύρα σύννεφα στις σκέψεις και ότι σε δυσκόλευε και σε κρατούσε πιο σφιχτό. Κάναμε και κάποια μαθήματα αναπνοής. Ένα από τα μαθήματα ήταν ένα συγκεκριμένο άγγιγμα στο χέρι, με αποτέλεσμα να ακούμε τις χαλαρώσεις ηχογραφημένες την ώρα της γέννας και να έχουμε την αίσθηση της ασφάλειας, της σιγουριάς, της δύναμης κατά τη διάρκεια του τοκετού. Πράγματι, στον τοκετό μου λειτούργησε έτσι όπως έπρεπε να λειτουργήσει… Όποιος φόβος υπήρχε, έφευγε εύκολα και απαλά. Ήταν και εκείνη εκεί και μου έκανε και εκείνο το άγγιγμα που ήταν βοηθητικό… Μεταξύ των συσπάσεων, εγώ όντως είχα στιγμές που κοιμόμουνα!»

Μετά τον Ωρίωνα, η Νικολέτα γέννησε άλλο ένα παιδάκι.

«Στον τρίτο τοκετό το θυμόμουν από πριν, δεν ξαναέκανα μαθήματα. Άκουγα πάλι με τα ακουστικά τις χαλαρώσεις, και γέννησα μόνη μου, η μαία δεν είχε προλάβει να έρθει. Ήμουν όρθια, κινούμουν κανονικά και γέννησα μόνη μου! Την καθοδήγηση ναι μεν στη δίνει κάποιος άλλος αρχικά, αλλά εν τέλει καταλαβαίνεις ότι όλο αυτό το κινείς εσύ, το κάνει το σώμα σου και δεν έχει να κάνει με κάποιον άλλον. Το κομμάτι της ήρεμης δύναμης που σου προσφέρει το hypnobirthing το χρησιμοποιείς ουσιαστικά και μετά τον τοκετό, με τα παιδιά. Αν δεν το ξεχάσεις, το χρησιμοποιείς σε όλη τη διάρκεια της γονεϊκότητας!»

Μια γαλήνια και θετική εμπειρία τοκετού

Πώς όμως λειτουργεί τελικά αυτή η μέθοδος; Ας μάθουμε τι έχει να μας πει για αυτό η ίδια η Ευτυχία Τοπούζη, ιδρύτρια του HypnoBirthing Greece, που καθοδήγησε τη Νικολέτα προς αυτόν τον τοκετό σε βαθιά χαλάρωση…

-Τι ακριβώς σημαίνει hypnobirthing;

-Το hypnobirthing είναι μια προσέγγιση προγεννητικής προετοιμασίας που, εφαρμόζοντας τις αρχές της ύπνωσης και της υπνοθεραπείας, αξιοποιεί τις φυσικές δυνατότητες του νου και του σώματος της μητέρας, με στόχο τη βέλτιστη εμπειρία τοκετού.

Είναι μια σύνθετη λέξη που αποτελείται από το “hypno” (ύπνωση) και το “birthing” (γέννα).
Η ύπνωση είναι μια φυσιολογική νοητική κατάσταση στην οποία μπαίνουμε σε διάφορες στιγμές της ζωής μας, καθημερινά, π.χ. όταν μας «απορροφά» μια ενδιαφέρουσα ταινία, όταν ονειροπολούμε ή, σε οποιαδήποτε άλλη συνθήκη κατά την οποία τείνουμε να εστιάζουμε την προσοχή μας σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Στην κατάσταση αυτή, το συνειδητό κομμάτι του νου παραμερίζεται, αφήνοντας ελεύθερο το υποσυνείδητο μέρος του, όπου βρίσκονται βαθιά καταγεγραμμένες συμπεριφορές και πεποιθήσεις. Έτσι, αξιοποιώντας τη φυσική λειτουργία του εγκεφάλου, η ύπνωση, απευθυνόμενη σε αυτό το υποσυνείδητο κομμάτι, αποτελεί σήμερα πολύτιμο επιστημονικό εργαλείο για την ανακούφιση του πόνου, τη ρύθμιση του άγχους, την αντιμετώπιση φοβιών κ.ά.

Και ακριβώς εδώ έρχεται και η γέννα.

Με τα ίδια εργαλεία της υπνοθεραπείας – τεχνικές αναπνοής, βαθιά χαλάρωση, καθοδηγούμενους οραματισμούς με ειδικά επιλεγμένες ήπιες λέξεις – το hypnobirthing απευθύνεται άμεσα στον υποσυνείδητο νου και τον τροφοδοτεί με θετικά, ωφέλιμα για τις μητέρες μηνύματα. Έτσι, τις βοηθά να απελευθερώσουν κάθε αρνητικό συνειρμό, κάθε περιοριστικό «πιστεύω» και συναίσθημα, να έρθουν σε επαφή και να εμπιστευτούν τις έμφυτες ικανότητες του σώματός τους, και να γεννήσουν το μωρό τους μέσα σε βαθιά χαλάρωση, παρούσες στο «εδώ και τώρα» του τοκετού τους, σε ήρεμη ετοιμότητα και έχοντας τον απόλυτο έλεγχο.

Hypnobirthing: Τοκετός σε βαθιά χαλάρωση χωρίς φόβο και πόνο

-Η ύπνωση αφορά στο κομμάτι της προετοιμασίας για τον τοκετό στην περίοδο της εγκυμοσύνης, ή χρησιμοποιείται και κατά τη διάρκειά του;

-Αρχικά, ισχύουν και τα δύο. Κατά την προετοιμασία, η μητέρα μαθαίνει να χαλαρώνει βαθιά, μέσω των τεχνικών, εργαλείων και μεθόδων που διδάσκεται, ώστε να είναι σε θέση να τα χρησιμοποιήσει την ώρα του τοκετού, για να τον βιώσει με περισσότερη σιγουριά, άνεση και ηρεμία. Στ’ αλήθεια, όμως, έχοντας παρακολουθήσει το πρόγραμμα HypnoBirthing Greece, η μητέρα μπορεί να χαλαρώνει ανά πάσα στιγμή, όταν το επιθυμεί ή το χρειάζεται.
Ωστόσο, να πω ότι, πέρα από τη διδασκαλία, το μυστικό για επιτυχημένη αυτο-ύπνωση, είναι η εξάσκηση, όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες περιπτώσεις.

Αν, για παράδειγμα, θέλω να μάθω να παίζω πιάνο, θα ξεκινήσω κάνοντας μαθήματα με έναν δάσκαλο. Στη συνέχεια θα κάνω εξάσκηση μόνη μου, ώστε να μάθω τις νότες, να συνηθίσω τις κινήσεις στα δάχτυλά μου… δηλαδή να καταγραφούν οι πληροφορίες που έχω λάβει στα μαθήματα. Έτσι, την ημέρα που θα παίξω επισήμως το κομμάτι στο οποίο έχω εξασκηθεί, θα είμαι έτοιμη: τα χέρια μου θα ακολουθούν τις οδηγίες που το μυαλό μου θα τους δίνει, εύκολα και αβίαστα. Γιατί ό,τι πληροφορία χρειάζομαι θα υπάρχει ήδη μέσα μου.
Κάπως έτσι λειτουργεί και το hypnobirthing. Όσο περισσότερο η μητέρα αξιοποιεί το υλικό που μέσω του HypnoBirthing Greece λαμβάνει, τόσο πιο αποτελεσματικά, εύκολα και βαθύτερα πηγαίνει σε χαλάρωση. Και τη μέρα του τοκετού, είναι έτοιμη να εφαρμόσει ό,τι έχει μάθει, αυτόματα και χωρίς σκέψη. Υπάρχουν γυναίκες που γεννούν θέλοντας να ακούν τις καθοδηγούμενες χαλαρώσεις, άλλες που επιθυμούν να ακούν μόνο τη μουσική, ή άλλες που δεν έχουν ανάγκη τίποτα, απλά να σε αισθάνονται δίπλα τους και να νιώθουν το ζεστό, χαλαρωτικό σου άγγιγμα.

-Ποια είναι τα οφέλη που μπορούν να περιμένουν οι γονείς από αυτήν την μέθοδο;

-To hypnobirthing είναι, στη βάση του, μια «μαμαδοκεντρική» μέθοδος, που «απλώνει» τα οφέλη της σε όλη την υπόλοιπη οικογένεια. Για μένα, το μεγαλύτερό του όφελος ταυτίζεται με τον σκοπό του: η μητέρα να βιώσει θετικά κι ενδυναμωτικά τη γέννηση του μωρού της, όπου και όπως αυτή συμβεί.

Το hypnobirthing βοηθά τη μητέρα να σπάσει τον φαύλο κύκλο φόβου-έντασης-πόνου στον τοκετό, αποβάλλοντας άγχος και ανησυχίες. Να ανακαλύψει ξανά και να συνδεθεί με τον εαυτό της, να καλλιεργήσει την επαφή με το σώμα της και να εμπιστευτεί την έμφυτη ικανότητά της να γεννήσει το παιδί της. Στα πολύ σημαντικά οφέλη συγκαταλέγεται το ότι προσφέρει τη δυνατότητα «γνωριμίας» και επικοινωνίας της μητέρας με το αγέννητο ακόμη παιδί της, για το οποίο υπάρχουν επίσης σημαντικά οφέλη.

Hypnobirthing: Τοκετός σε βαθιά χαλάρωση χωρίς φόβο και πόνο
@Anna Civolani, Unsplash

Η γονεϊκή προετοιμασία με το HypnoBirthing Greece, προάγει την ανάπτυξη του μωρού μέσα σε ένα γαλήνιο και όμορφο ενδομήτριο περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια των συνεδριών και των καθοδηγούμενων χαλαρώσεων, το μωρό έρχεται σε επαφή με τη μητέρα του και χτίζει τον μεταξύ τους φυσικό αλλά και συναισθηματικό δεσμό. Η ωκυτοκίνη –η «ορμόνη της αγάπης»– και οι ενδορφίνες που εκλύονται από τη μητέρα στις συνεδρίες HypnoBirthing Greece, μεταφέρονται απευθείας στο μωρό μέσω του πλακούντα, κάνοντάς το να νιώθει επιθυμητό, ασφαλές και ήρεμο. Την ώρα του τοκετού με hypnobirthing, το μωρό βιώνει λιγότερο στρες, και κινείται αρμονικά μέσα στο σώμα της μητέρας, που λειτουργεί φυσικά για να του διευκολύνει την έξοδο. Το hypnobirthing υποστηρίζει την ομαλή μετάβαση από την ενδομήτρια στην εξωμήτρια ζωή, καθώς το μωρό καλωσορίζεται από μια μητέρα έτοιμη, ήρεμη και απόλυτα παρούσα, θέτοντας έτσι ένα υγιές και ισορροπημένο πρότυπο για οποιαδήποτε άλλη σχέση σχηματίσει στη ζωή του.

Επίσης, το HypnoBirthing Greece ενεργοποιεί και ενδυναμώνει το –εξίσου σημαντικό με το μητρικό- πατρικό/γονεϊκό ένστικτο της φροντίδας, της παροχής και της προστασίας. Δίνει την κατάλληλη θεωρητική και πρακτική γνώση ώστε ο/η σύντροφος να εμπιστευτεί τη φυσιολογική διαδικασία του τοκετού και να συμβάλει ενεργά και ουσιαστικά σε αυτήν, στηρίζοντας τη μητέρα και επικοινωνώντας αποτελεσματικά με τους επαγγελματίες υγείας και όποιον άλλο εμπλέκεται στη φροντίδα του τοκετού. Κυρίως, όμως, βοηθά τον/την σύντροφο να συνειδητοποιήσει τη μοναδικότητα της παρουσίας του/της και το γεγονός ότι προσφέρει στη σύντροφό του/της κάτι που κανένας άλλος δεν μπορεί να της προσφέρει: την αγάπη και τη ζεστασιά του ζευγαριού.

Κάτι που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι ότι τo hypnobirthing είναι η μοναδική προγεννητική προετοιμασία που φέρνει ριζικές, ευεργετικές αλλαγές όχι μόνο στον τρόπο που προσεγγίζουμε και βιώνουμε τη γέννα. Επανεκπαιδεύοντας τον νου σε συνειδητό και υποσυνείδητο επίπεδο, μιλάμε για μόνιμα θετικά αποτελέσματα στον τρόπο με τον οποίο τα ζευγάρια αντιλαμβάνονται και προσεγγίζουν τον γονεϊκό τους ρόλο, την καθημερινότητα, την επαγγελματική, την προσωπική, την οικογενειακή, αλλά και όλη τους ζωή.

Hypnobirthing: Τοκετός σε βαθιά χαλάρωση χωρίς φόβο και πόνο

-Για ανθρώπους που έχουν ανάγκη να έχουν πάντα τον έλεγχο, ενδείκνυται η μέθοδος; Ή, για να το θέσω πιο σωστά, υπάρχει περίπτωση να μην «πιάνει» σε αυτούς;

-Μια εξαιρετικά σημαντική πληροφορία για το hypnobirthing, είναι πως η ύπνωση δεν έρχεται από έναν άνθρωπο που μας ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ σε αυτήν και μας ελέγχει. ΔΕΝ έχουμε έλλειψη αυτοελέγχου ή αισθήσεων, δεν είμαστε σε κατάσταση ύπνου. Η διαδικασία γίνεται συνειδητά από εμάς, με την κατάλληλη καθοδήγηση. Γι’ αυτό όταν αναφερόμαστε στην ύπνωση, μιλάμε πάντα για «αυτο-ύπνωση». Μια κατάσταση, όπου εμείς ή, καλύτερα, η μητέρα, έχει πάντα τον απόλυτο έλεγχο. Εκείνη επιλέγει να εισέλθει σε ύπνωση, να παραμείνει σε ύπνωση, να αποδεχθεί ή όχι τις προτάσεις που λαμβάνει και να εξέλθει από αυτήν.

Στο HypnoBirthing Greece, οι μητέρες προετοιμάζονται ακριβώς για να έχουν τον πλήρη έλεγχο της σωματικής, πνευματικής και συναισθηματικής τους κατάστασης. Αυτό σημαίνει πως γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στο σώμα τους και γύρω τους, είναι σε θέση να προσαρμοστούν ήρεμα στα διαφορετικά στάδια του τοκετού, και μπορούν να επικεντρωθούν σε οποιαδήποτε «αλλαγή πλάνου» κατά τη διάρκεια της γέννας, χωρίς φόβο, χωρίς άγχος, χωρίς να επηρεάζονται από το περιβάλλον, μένοντας ήρεμες, σίγουρες και απόλυτα «συντονισμένες» στην εμπειρία τους.

Στην ύπνωση δεν υφίστανται «καλοί και κακοί δέκτες». Υπάρχουν άνθρωποι που την επιλέγουν έχοντας βάσιμους λόγους και ισχυρό κίνητρο για να επιτύχουν μια αλλαγή που επιθυμούν, ή να ικανοποιήσουν μια συγκεκριμένη ανάγκη. Που είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τους επαγγελματίες που την εφαρμόζουν και να ακολουθήσουν οδηγίες. Αν λοιπόν η μέλλουσα μαμά ανταποκρίνεται σε αυτά, το μόνο που χρειάζεται για να λειτουργήσει το hypnobirthing, είναι η εξάσκηση.

Hypnobirthing: Τοκετός σε βαθιά χαλάρωση χωρίς φόβο και πόνο

-Λίγα λόγια για το πώς λειτουργεί πρακτικά το πρόγραμμα; Πότε πρέπει να ξεκινήσει κανείς τα μαθήματα, πόσο χρόνο χρειάζεται να αφιερώσει; Μπορεί ή πρέπει να συμμετέχει και ο / η σύντροφος;

-Το πρόγραμμα HypnoBirthing Greece αποτελείται από πέντε 3ωρες συνεδρίες, μέσω των οποίων η μέλλουσα μαμά λαμβάνει σταδιακά πλούσιο έντυπο και ηχητικό υλικό στα ελληνικά, για την εξάσκησή της στο σπίτι. Ο χρόνος που στη συνέχεια χρειάζεται να αφιερώνει για την καθημερινή της εξάσκηση είναι μεταξύ 15-30’.

Υπάρχει η πεποίθηση πως, όσο νωρίτερα ξεκινήσει κανείς την εξάσκηση των τεχνικών χαλάρωσης και αναπνοής, τόσο το καλύτερο. Οι περισσότερες μέλλουσες μητέρες ξεκινούν με την έναρξη του 2ου τριμήνου της κύησης, όμως στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κανένας επίσημος κανόνας και κανένας περιορισμός. Για μένα, η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει μια μαμά hypnobirthing, είναι όταν η ίδια νιώσει την ανάγκη και την επιθυμία. Κι αν η εγκυμοσύνη της είναι προχωρημένη, υπάρχει χρόνος για να απολαύσει τα οφέλη του HypnoBirthing Greece, μέσα από την εξάσκηση, ακόμα και λίγες μέρες πριν από τον τοκετό. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω συνεργαστεί με μητέρες που διανύουν την 37η-38η εβδομάδα κύησης και έχουμε κάνει το πρόγραμμα σε εντατικό ρυθμό.

Το πρόγραμμα HypnoBirthing Greece υποστηρίζει, ενθαρρύνει και εμπλέκει ενεργά τον/την σύντροφο στη διαδικασία. Μέσα από την κοινή προετοιμασία τονώνεται ο δεσμός και διευκολύνεται ο συντονισμός ανάμεσα στο ζευγάρι, ώστε οι δύο σύντροφοι να συναντιούνται στο σημείο που βρίσκονται, να μοιράζονται, ανοιχτά και με ασφάλεια, επιθυμίες, ανάγκες και φόβους και να σχεδιάζουν μαζί το δρόμο που θα ακολουθήσουν.

Έτσι, ολοκληρώνοντας το πρόγραμμα, και οι δύο έχουν αποκτήσει εμπιστοσύνη στη διαδικασία του τοκετού, και ο/η σύντροφος έχει καταλάβει ακριβώς τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αναλάβει ενεργό ρόλο σε αυτήν, υποστηρίζοντας τη μητέρα αποτελεσματικά.

Είμαστε συμπεριληπτικοί και έχουμε πάντα υπόψη μας τις μονογονεϊκές οικογένειες, όπου δεν υπάρχει σύντροφος, αλλά και την πιθανότητα της μη διαθεσιμότητά του/της. Γι’ αυτό και η συμμετοχή του/της συντρόφου στην προετοιμασία τοκετού δεν είναι απαραίτητη/υποχρεωτική. Κάθε μαμά πρέπει να γνωρίζει πως το «βασικό δίδυμο» ενός τοκετού είναι εκείνη και το μωρό της. Και στο πρόγραμμα προετοιμασίας του HypnoBirthing Greece μαθαίνει όλα όσα χρειάζεται να ξέρει για να συντονίζει το νου με το σώμα της, να συνδέεται και να συνεργάζεται με το μωρό που έρχεται και να παραμένει παρούσα κατά τη διάρκεια του τοκετού της.

Hypnobirthing: Τοκετός σε βαθιά χαλάρωση χωρίς φόβο και πόνο

-Τι είναι το Spinning Babies®;

-Το Spinning Babies® είναι πραγματικά μια εκπληκτική προσέγγιση που προσφέρει σωματική ανακούφιση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μεγαλύτερη ευκολία στον τοκετό και συμβάλλει στη βέλτιστη θέση του μωρού.

Στο Spinning Babies ενεργοποιούμε τη φύση μέσα στο σώμα, συνεργαζόμενες μαζί του με νέους, αρμονικούς τρόπους. Ακολουθώντας τις αρχές: Ισορροπία – Βαρύτητα – Κίνηση, εξερευνούμε δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανατομία και τη φυσιολογία, που επιτρέπουν στο μωρό να «απελευθερώνεται» (γεννιέται), παρά να «παραδίδεται» (εκβάλλεται) με μηχανικό χειρισμό ή βία.

Με την προσέγγιση απελευθέρωσης του Spinning Babies, η γέννηση του μωρού μπορεί να είναι τόσο φυσική όσο η απελευθέρωση των ορμονών. Μέσω καθημερινών δραστηριοτήτων, ήπιων ασκήσεων και τεχνικών αποκαθιστούμε την ισορροπία στο σώμα και δημιουργούμε τον απαραίτητο χώρο για το μωρό. Έτσι, τα μωρά μπορούν να υιοθετήσουν την καλύτερη θέση για τον τοκετό – εντός του διαθέσιμου ανατομικού χώρου.

Το Spinning Babies είναι ένα 3ωρο μάθημα που λειτουργεί και αυτόνομα. Όμως βλέποντας από κοντά την αποτελεσματικότητά του, θέλησα να το φέρω κοντά σε περισσότερες γυναίκες, γι’ αυτό και το συμπεριέλαβα στο βασικό πρόγραμμα προετοιμασίας του HypnoBirthing Greece.

Έτσι, η μέλλουσα μητέρα απολαμβάνει μια ολιστική προσέγγιση προετοιμασίας. Με το hypnobirthing δουλεύουμε το νου και το πνεύμα, και με το Spinning Babies το σώμα. Γιατί ας μην ξεχνάμε, η γέννα είναι μια καθ’όλα σωματική διαδικασία.

-Λέτε πως το πρόγραμμα HypnoBirthing Greece είναι Trauma-Informed. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

-Με απλά λόγια, σημαίνει ότι κατανοούμε πως κάθε άνθρωπος κουβαλά τις δικές του αποσκευές, μεγάλες ή μικρές, στο ταξίδι του στη ζωή. Και πως οι αποσκευές αυτές μπορεί να γίνονται λίγο πιο «βαριές», τους μήνες πριν και μετά τον τοκετό.

Ασφαλώς, ο γονιός που έρχεται σε εμάς, δεν είναι υποχρεωμένος να μοιραστεί την ιστορία του μαζί μας. Ωστόσο, διατηρούμε χώρο και δημιουργούμε ένα ασφαλές περιβάλλον για τα δύσκολα συναισθήματα που μπορεί να προκύψουν κατά την εγκυμοσύνη, και βοηθάμε τη μέλλουσα μαμά να προετοιμάσει το ιδανικό για εκείνη πλαίσιο για την εμπειρία της γέννησης του παιδιού της, ώστε να εισέλθει ενδυναμωμένη και ασφαλής στη γονεϊκότητα.

Στην ίδια φιλοσοφία, διασφαλίζουμε ότι το διδακτικό μας υλικό είναι ευαισθητοποιημένο απέναντι στο τραύμα και η γλώσσα επικοινωνίας μας φροντισμένη και φροντιστική. Προωθούμε την αυτονομία των γονιών παρέχοντας επιλογές και ζητώντας πάντα τη συγκατάθεσή τους. Μοιραζόμαστε μαζί τους θέματα που αφορούν τη μητρική ψυχική υγεία. Διδάσκουμε τεχνικές διαχείρισης, ηρεμίας και γείωσης που τους ωφελούν ανεξάρτητα από την κατεύθυνση που το ταξίδι της γέννησης μπορεί να πάρει. Πιστεύω πραγματικά ότι φροντίζοντας έναν γονιό όπως πραγματικά αξίζει, τιμώντας τη δύναμη και την ανθεκτικότητά του, φροντίζουμε και το μωρό του. Και έτσι βάζω, αν θέλεις, το δικό μου λιθαράκι στο να γίνει η κοινωνία μας πιο υγιής κι ευτυχισμένη.


* Η Ευτυχία Τοπούζη είναι Hypnobirthing Practitioner (KGH & The Leclaire Method) και ιδρύτρια του HypnoBirthing Greece. Στις υπόλοιπες ιδιότητές της περιλαμβάνονται αυτές της εκπαιδεύτριας περιγεννητικής αγωγής Lamaze, βοηθού μητρότητας CD(DONA), εκπαιδεύτριας γονέων Spinning Babies® & Attached at the Heart και εκπαιδεύτριας βρεφικού μασάζ IAIM. Είναι επίσης μητέρα τριών παιδιών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος