H τεχνική Pomodoro: Πώς μια ντομάτα παίζει με τον χρόνο

Σύνοψη
  • Είναι μια τεχνική για να μπορείτε να κάνετε συγκεκριμένα χρονικά διαλείμματα, έτσι ώστε να είστε περισσότερο αποδοτικοί στην εργασία σας
  • Μειώνει το στρες και το άγχος, αφού σας επιτρέπει να έχετε τον έλεγχο του χρόνου σας. Έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
  • Πήρε το όνομά της από τον Φραντσέσκο Τσιρίλιο, ο οποίος πειραματίστηκε με ένα χρονόμετρο σε σχήμα ντομάτας

Η τεχνική Πομοντόρο (Pomodoro) είναι ένα εργαλείο διαχείρισης χρόνου, το οποίο χρησιμοποιείται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πήρε το όνομά της από τον Φραντσέσκο Τσιρίλιο (Francesco Cirillo) . Ο Τσιρίλο ο οποίος εργάζεται στην πρώτη γραμμή της βιομηχανίας λογισμικού, ανέπτυξε τη μέθοδο το 1987, όταν ήταν ακόμα φοιτητής.

Όπως λέει ο ίδιος, όταν έφτανε η περίοδος των εξετάσεων στο πανεπιστήμιο δυσκολεύοταν να συγκεντρωθεί και κάποια φορά σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει ένα χρονόμετρο κουζίνας σε σχήμα ντομάτας ( “pomodoro” στα ιταλικά είναι η ντομάτα) για να μείνει συγκεντρωμένος δύο λεπτά. Όταν αυτό δούλεψε έβαλε το χρονόμετρο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και διαπίστωσε ότι αυτό τον βοήθησε να παραμείνει συγκεντρωμένος στο διάβασμα.

H τεχνική Pomodoro: Πώς μια ντομάτα παίζει με τον χρόνο

Πειραματίστηκε με διαφορετικά διαστήματα για να φτάσει στο συμπέρασμα ότι 25 λεπτά εργασίας που διακόπτονται κυκλικά από ένα διάλειμμα 5 λεπτών είναι ο ιδανικός παραγωγικός χρόνος. Με στόχο τα καλύτερα αποτελέσματα σε λιγότερο χρόνο και με μικρότερη προσπάθεια, η τεχνική χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο ως επιτυχημένη μέθοδος απόδοσης σε πολλά διαφορετικά πεδία.

Πώς μπορείτε να εφαρμόσετε την τεχνική Pomodoro

  • Επιλέξτε την εργασία σας
  • Ρυθμίστε χρονοδιακόπτη 25 λεπτών
  • Ασχοληθείτε με αυτό που κάνετε μέχρι να σας ειδοποιήσει το χρονόμετρο
  • Κάντε διάλειμμα 5 λεπτών
  • Συνεχίστε κάνοντας επαναλήψεις pomodoro
  • Κάντε ένα μεγαλύτερο διάλειμμα 15 έως 30 λεπτών κάθε τέσσερα διαστήματα pomodoro

Η χρήση του χρονοδιακόπτη μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε στην εργασία σας και να μην υπερβείτε τα διαστήματά που κάνετε διάλειμμα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή χρονοδιακόπτη στο τηλέφωνό σας. Αν εργάζεστε στον υπολογιστή σας, ορισμένα προγράμματα περιήγησης διαθέτουν επίσης επεκτάσεις χρονοδιακόπτη πομοντόρο.

Μπορεί να είναι χρήσιμο να προγραμματίσετε τις εργασίες σας για την ημέρα και να υπολογίσετε πόσα διαστήματα πομοντόρο χρειάζεστε για κάθε μια. Μια συμβουλή είναι να χωρίσετε τις σύνθετες εργασίες σας σε μικρότερα κομμάτια, ώστε να μπορείτε εύκολα να τις χωρίσετε σε διαστήματα pomodoro.

Αξιοποιήστε στο έπακρο τα διαλείμματά σας: για να πιείτε νερό, να τσιμπήσετε κάτι,να τεντώσετε τα άκρα σας ή να περπατήσετε λίγο. Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε αναζωογονημένοι, ώστε να είστε έτοιμοι να επιστρέψετε και πάλι στη δουλειά μετά το διάλειμμα.

Μπορείτε να προσαρμόσετε τα διαστήματα

Αν έχετε δοκιμάσει την τεχνική Πομοντόρο και αισθάνεστε ότι τα 25λεπτα διαστήματα ή τα διαλείμματα των 5 λεπτών δεν σας εξυπηρετούν, μπορείτε να προσαρμόσετε τους χρόνους ώστε να σας ταιριάζουν καλύτερα. Η ιδέα είναι ουσιαστικά να ορίζετε χρονικά κομμάτια για να επικεντρωθείτε στη δουλειά και να κάνετε ενδιάμεσα διαλείμματα για να χαλαρώσετε το μυαλό σας και να ανανεωθείτε. Τα χρονόμετρα με προσαρμοσμένα διαστήματα και διαλείμματα αναφέρονται μερικές φορές ως χρονόμετρα μαρινάρα.

Τα πλεονεκτήματα της Πομοντόρο

Η οριοθέτηση ενός χρονικού διαστήματος μόνο για τη δουλειά μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι στην εργασία σας και να αποτρέψετε την απόσπαση της προσοχής σας από άλλα πράγματα, όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το άδειασμα του πλυντηρίου ή κάνοντας μια άλλη δουλειά.

Σας βοηθά να κάνετε την αρχή: Μερικές φορές, αν έχετε πολλή δουλειά να κάνετε μπορεί να αισθάνεστε ότι αυτό σας αποδιοργανώνει και μπορεί να μην ξέρετε από πού να ξεκινήσετε. Η τεχνική Pomodoro σας βοηθά να οργανωθείτε, χωρίζοντας τις εργασίες σε μικρότερα, πιο διαχειρίσιμα κομμάτια που μπορείτε να αντιμετωπίσετε ένα-ένα.

Βελτιώνει την αποδοτικότητα: Η τεχνική Πομοντόρο μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα τον χρόνο σας, καθιστώντας σας υπόλογους στον εαυτό σας.

Μειώνει το στρες και το άγχος: Αν πλησιάζει μια προθεσμία και δεν είστε έτοιμοι αυτό μπορεί να σας προκαλέσει άγχος και ανησυχία. Η ύπαρξη ενός πλαισίου για τη διαχείριση του χρόνου σας μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε ότι έχετε περισσότερο τον έλεγχο και να μειώσετε το άγχος και το στρες.

Μειονεκτήματα της τεχνικής Pomodoro

  • Τα σταθερά διαστήματα και τα διαλείμματα μπορεί μερικές φορές να φαίνονται μηχανιστικά
  • Μπορεί να είναι αγχωτικό εάν η εργασία διαρκεί περισσότερο από το καθορισμένο διάστημα
  • Εάν η εργασία σας τελειώσει πριν από το διάστημα, μπορεί να βρεθείτε να αναρωτιέστε τι να κάνετε
  • Το πλαίσιο δεν λαμβάνει υπόψη του τις διακοπές που βρίσκονται εκτός του ελέγχου σας. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχουν άλλες εργασίες ή συνάδελφοι που απαιτούν την προσοχή σας στην εργασία.

Αν ψάχνετε για μια στρατηγική διαχείρισης χρόνου που θα σας βοηθήσει να είστε πιο παραγωγικοί και να αξιοποιήσετε στο έπακρο την εργάσιμη ημέρα σας, αξίζει να δοκιμάσετε την τεχνική Pomodoro για να δείτε αν σας ταιριάζει.

Εάν τα διαστήματα των 25 λεπτών με τα 5λεπτα διαλείμματα δεν «δουλεύουν» για σας προσπαθείστε να βρείτε άλλους χρόνους ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος