Global South – Ένας νέος παγκόσμιος πόλος

Το παγκόσμιο σύστημα των δύο πόλων, η ουσία του οποίου είναι η αντιπαράθεση Δύσης – Ανατολής δε λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές που συντελούνται σήμερα στον κόσμο, δηλαδή την εμφάνιση ενός τρίτου παγκόσμιου κέντρου, αυτό του Παγκόσμιου Νότου (Global South), γράφει η γαλλική εφημερίδα Les Echos.

Το αναδυόμενο κέντρο είναι πιο πολύμορφο, συγκριτικά με τα δύο προηγούμενα παγκόσμια κέντρα – η Παγκόσμια Δύση (Global West) και η Παγκόσμια Ανατολή (Global East).

«Πλέον δεν μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο αποτελούμενο από δύο πόλους – ΗΠΑ και Κίνα. Η σημερινή Ευρώπη απέχει παρασάγγας από το να γίνει ανεξάρτητος μέτοχος σε ένα πολυπολικό κόσμο», – σημειώνει στο άρθρο της η Les Echos.
Οι ΗΠΑ δεν κατέχουν πια τα απόλυτα πρωτεία στην οικονομία και στο στρατό και αυτό σταδιακά εξισορροπεί τις σχέσεις μεταξύ των δυτικών χωρών. Σήμερα παρατηρούμε την τάση αποκατάστασης ισορροπίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών. Αυτό εξηγείται με την αποδυνάμωση των θέσεων των ΗΠΑ. Η Δύση έχει συσπειρώσει τις δυνάμεις της κατά της Ρωσίας και αυτό έφερε την χαλάρωση στην αντιπαράθεση της Δύσης με την Κίνα.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, λόγω μιας σειράς ζητημάτων όπως η οικονομία, η γεωπολιτική, το δημογραφικό, ο Νότιος Πόλος είναι κάτι περισσότερο από το Κίνημα των Αδεσμεύτων. Το άρθρο τονίζει τη σημασία της Ινδίας – ενός νέου οικονομικού γίγαντα και έγινε θέμα έντονης προσοχής από πλευράς των ηγεσιών των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ρωσίας. Το Νέο Δελχί συνειδητοποιεί την βαρύτητα του στις παγκόσμιες υποθέσεις και έγινε ουσιαστικά ένας νέος ηγέτης του Παγκόσμιου Νότου.

«Ο Νότος είναι έτοιμος να εκδικηθεί την κάποτε αποικιοκρατική και αυτοκρατορική Δύση. Η Δύση θα αναγκαστεί να παραδεχτεί την ύπαρξη τριών παγκόσμιων πόλων, θα πρέπει να προσπαθήσει να συσπειρώσει γύρω της τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου (της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής της Ασίας και της Ωκεανίας) χωρίς να επιβάλλει τις αξίες της στις χώρες αυτές», σημειώνει η Les Echos.

Μετάφραση-επιμέλεια Γιώργος Γιαννακόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος