Giving Tuesday 2022: Μια ημέρα προσφοράς και γενναιοδωρίας

Array

Μετά την Black Friday και την Cyber Monday, έρχεται μια άλλη μέρα που, αντί για την αγορά και την κατανάλωση, προβάλλει τη γενναιοδωρία, το δόσιμο, την προσφορά. Ο λόγος για την Giving Tuesday.

Τι είναι το Giving Tuesday

Το Giving Tuesday είναι ένα παγκόσμιο κίνημα γενναιοδωρίας και προσφοράς, που έχει οριστεί να γιορτάζεται κάθε χρόνο την Τρίτη μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving), που φέτος είναι στις 29 Νοεμβρίου 2022. Δημιουργήθηκε το 2012, ως μια απλή ιδέα: μια ημέρα που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να κάνουν το καλό. Τα τελευταία δέκα χρόνια, η ιδέα αυτή έχει εξελιχθεί σε ένα παγκόσμιο κίνημα που εμπνέει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε 85 χώρες παγκοσμίως να προσφέρουν, να συνεργάζονται και να γιορτάζουν τη γενναιοδωρία.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η έννοια και η δύναμη της γενναιοδωρίας να βρεθεί στο επίκεντρο της κοινωνίας μέσα από τις αξίες της αξιοπρέπειας και των ίσων ευκαιριών για όλον τον κόσμο.

Giving Tuesday 2022: Μια ημέρα προσφοράς και γενναιοδωρίας
Φωτογραφία από την σελίδα Facebook του Giving Tuesday Greece

Η GivingTuesday οργανώνεται σε συνεργασία με το παγκόσμιο δίκτυο ηγετών, εταίρων, συνεργατών, κοινοτήτων και γενναιόδωρων ατόμων της GivingTuesday Global.

To 2021, το HIGGS (Higher Incubator Giving Growth & Sustainability) συνδέθηκε με το Παγκόσμιο κίνημα της #GivingTuesday, αποτελώντας τον κεντρικό φορέα εκπροσώπησης του κινήματος για την Ελλάδα.

Σε ποιον απευθύνεται

Όλοι μπορούν να συμμετέχουν. Η GivingTuesday έχει δημιουργηθεί από έναν ευρύ συνασπισμό συνεργασιών, συμπεριλαμβανομένων ατόμων, οικογενειών, μη κερδοσκοπικών οργανώσεων, σχολείων, κοινωφελών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων και άλλων φορέων. Υπάρχουν άνθρωποι και οργανώσεις που συμμετέχουν στη GivingTuesday σε κάθε χώρα του κόσμου.

Η συμμετοχή στη GivingTuesday έχει να κάνει με τη συμμετοχή σε ένα κίνημα γενναιοδωρίας και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γίνει αυτό. Είτε μιλώντας για το κίνημα, είτε προσφέροντας αγαθά, είτε προσφέροντας χρόνο, είτε προσφέροντας χρήματα. Η γενναιοδωρία είναι ένας τρόπος ώστε ο καθένας, όχι μόνο να επιτύχει τους προσωπικούς του στόχους, αλλά και να βοηθήσει τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Από την πιο απλή πράξη αλληλεγγύης προς έναν συμπολίτη που βρίσκεται σε ανάγκη, μέχρι την οικονομική υποστήριξη μιας οργάνωσης ή ενός φορέα με κοινωνικό αντίκτυπο, ή απλά την κοινοποίηση μιας μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας που εμπνέει τον κόσμο στα socialmedia, κάθε πράξη γενναιοδωρίας μετράει.

«Φέτος, το site του Giving Tuesday φιλοξενεί ήδη 18 δράσεις, αλλά ο πραγματικός αριθμός των οργανισμών που προσφέρουν τις δράσεις τους υπό την αιγίδα του Giving Tuesday, είναι σίγουρα πολλαπλάσιος» δηλώνει, μιλώντας στο ertnews.gr, η Project manager του Giving Tuesday Higgs, Λένα Παναγιωταρέα. «Το εν λόγω κίνημα είτε προσφέρει τη δυνατότητα σε οργανισμούς να διαδώσουν τις ήδη υπάρχουσες φιλανθρωπικές δράσεις τους μέσα από το Giving Tuesday, είτε παρακινεί επιχειρήσεις, οργανισμούς και άτομα να εφαρμόσουν οι ίδιοι καινούργιες φιλανθρωπικές δράσεις στα πλαίσια του κινήματος».

Στα πλαίσια της σημερινής ημέρας, που είναι αφιερωμένη στην προσφορά, σταχυολογήσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικές μόνο από τις δεκάδες πρωτοβουλίες και ευκαιρίες προσφοράς και γενναιοδωρίας.

Φύτεψε ένα δέντρο 

Τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα έχουν καεί πάνω από 1.200.000 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων. Μια από τις περιοχές που έχει καεί επαναλαμβανόμενα είναι ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου. Ένας Δρυμός που μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 χρειάζεται την παρέμβασή όλων για να γίνει ξανά πράσινος. Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται μια πρωτοβουλία από τον οργανισμό WWF με στόχο την αναδάσωση της περιοχής του Δρυμού με 15.000 δέντρα, μέσω μιας καινοτόμας προσέγγισης.

Giving Tuesday 2022: Μια ημέρα προσφοράς και γενναιοδωρίας

Η περιοχή θα αναδασωθεί με μια μίξη πλατύφυλλων και κωνοφόρων ειδών, με έμφαση σε συγκεκριμένα πλατύφυλλα είδη, που προϋπήρχαν εκεί. Αυτό θα συμβάλλει στη βελτίωση της βιοποικιλότητας και των αισθητικών λειτουργιών του νέου δάσους, αλλά και στην αύξηση της πυρανθεκτικότητας της περιοχής. Τα πλατύφυλλα είδη, όπως η δρυς, βοηθούν το δασικό οικοσύστημα να αντέχει περισσότερο στις πυρκαγιές που πλέον είναι συχνότερες και μεγαλύτερης έντασης, ενώ δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας του οικισμού απέναντι σε νέες πυρκαγιές. Πέραν από τη διαφοροποίηση στα χρησιμοποιούμενα είδη, στην περιοχή θα μελετηθούν και διαφορετικές μέθοδοι φυτεύσεων.

Giving Tuesday 2022: Μια ημέρα προσφοράς και γενναιοδωρίας
(Andrea Bonetti/WWF Ελλάς)

«Η φυσική αναγέννηση των δασών μετά τις πυρκαγιές παραμένει στις περισσότερες περιπτώσεις η πλέον κατάλληλη λύση. Ωστόσο, όταν η φυσική αναγέννηση δεν είναι πλέον δυνατή, εξίσου σημαντικό είναι οι εργασίες της τεχνητής αναδάσωσης να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται, σύμφωνα πάντα με επιστημονικά κριτήρια και με την κατάλληλη μεθοδολογία, δηλώνει στο ertnews.gr ο Νίκος Γεωργιάδης, υπεύθυνος δράσεων δασικής διαχείρισης του WWF Ελλάς. «Η δράση αυτή μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους και για ακόμα έναν λόγο: σε αυτή την προσπάθεια θα έχουμε δίπλα μας πολίτες-εθελοντές που θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν από έμπειρους επιστήμονες και να βοηθήσουν στην αποκατάσταση μιας οικολογικά σημαντικής περιοχής, μαθαίνοντας από πρώτο χέρι τις απειλές που δέχονται τα δάση μας, καθώς και πώς πραγματοποιείται σωστά μια αναδάσωση».

Giving Tuesday 2022: Μια ημέρα προσφοράς και γενναιοδωρίας
(Andrea Bonetti/WWF Ελλάς)

Σκοπός είναι η δημιουργία και η προώθηση ενός επιτυχημένου παραδείγματος αναδάσωσης, το οποίο θα αποτελέσει μοντέλο προς υιοθέτηση και σε άλλες περιπτώσεις.

Για να καταφέρει να αναδασώσει τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου, το WFF ζητά την βοήθεια όλων, συμβάλλοντας στο πρασίνισμα του Σουνίου και θωρακίζοντας παράλληλα τους οικισμούς αλλά και το ίδιο το νέο δάσος από μελλοντικές πυρκαγιές.

Για περισσότερες πληροφορίες αλλά και για τον τρόπο που μπορεί κανείς να συνεισφέρει, πατήστε εδώ: Φύτεψε ένα δέντρο

Αγορά αναλώσιμου υλικού για παιδιά με σοβαρή ασθένεια

Η «Υπηρεσία Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπίτι» παρέχει κατ’ οίκον φροντίδα σε σοβαρά άρρωστα παιδιά ή έφηβους και τις οικογένειές τους που επιλέγουν να ζήσουν το τελικό στάδιο της αρρώστιας στον οικείο χώρο του σπιτιού τους αντί στο νοσοκομείο. Η φροντίδα αυτή παρέχεται από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας και πιο συγκεκριμένα από παιδίατρο, νοσηλευτή, ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό, που πραγματοποιούν τακτικές κατ’ οίκον επισκέψεις στην οικογένεια. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται κατά τη διάρκεια παραμονής του παιδιού στο σπίτι είναι:

  •  Ιατρονοσηλευτική φροντίδα για την ανακούφιση του παιδιού από τα συμπτώματα της ασθένειάς του. Σε κάθε οικογένεια παρέχεται ιατρονοσηλευτικό υλικό και εξειδικευμένος εξοπλισμός για τη καθημερινή φροντίδα του παιδιού (π.χ. συμπυκνωτής οξυγόνου, ηλεκτρικό κρεβάτι, συσκευή αναρρόφησης, κλπ) σε περιπτώσεις που δεν καλύπτονται άμεσα και πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Ψυχοκοινωνική στήριξη του άρρωστου παιδιού, των γονιών, αδελφών και άλλων μελών της οικογένειάς του καθώς και των συμμαθητών, μέσω της συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς του παιδιού.Giving Tuesday 2022: Μια ημέρα προσφοράς και γενναιοδωρίας

Μπορεί κανείς να συνεισφέρει, αναλαμβάνοντας την κάλυψη μηνιαίων εξόδων για την αγορά αναλώσιμου υλικού που χρησιμοποιείται στη φροντίδα των παιδιών και στην κλινική τους εξέταση από τον παιδίατρο και τον νοσηλευτή της Υπηρεσίας Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπίτι της Μέριμνας (όπως γάζες, σύριγγες, γλωσσοπίεστρα, πεταλούδες αιμοληψίας, καθετήρες σίτισης, ουροκαθετήρες κ.α.) Βασικός σκοπός είναι η παρακολούθηση της οργανικής κατάστασης του παιδιού και η ανακούφισή του από τα διάφορα συμπτώματα που βιώνει.

Η φροντίδα του παιδιού στο σπίτι έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως:

  • την καλύτερη ποιότητα ζωής για το παιδί ή τον έφηβο που νοσηλεύεται στο οικείο του περιβάλλον και κοντά στα αγαπημένα του πρόσωπα,
  • τη συμμετοχή των γονέων στη φροντίδα του παιδιού με κατάλληλη καθοδήγηση και στήριξη από την ομάδα των επαγγελματιών υγείας,
  • τη στήριξη των υπολοίπων μελών της οικογένειας (αδέρφια, παππούς, γιαγιά) και
  • τη διευκόλυνση της προσαρμογής της οικογένειας στο πένθος.

Δωρεά φαρμάκων προς όφελος ευπαθών ομάδων

34 εκατομμύρια κουτιά φαρμάκων κάθε χρόνο στην Ελλάδα λήγουν και πετιούνται αναξιοποίητα. Την ίδια στιγμή σχεδόν 2 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες όπως τα φάρμακα. Με τη δική σου βοήθεια το χάσμα αυτό μπορεί να γεφυρωθεί!

Giving Tuesday 2022: Μια ημέρα προσφοράς και γενναιοδωρίας

Έχεις φάρμακα που δε χρειάζεσαι; Δώρισέ τα γιατί κάποιος τα έχει ανάγκη. Μπες στον χάρτη εδώ: https://givmed.org/el/dorea-farmakon/ με τα 142 σημεία δωρεάς φαρμάκων στην Ελλάδα, βρες το κοντινότερο σε σένα και παράδωσε τα φάρμακα.

Εναλλακτικά, υποστήριξε την πρωτοβουλία GivMed με μια οικονομική δωρεά εδώ. Μία δωρεά 10€ αντιστοιχεί σε 3 κουτιά φαρμάκων για κάποιον που τα χρειάζεται.

Κατάστημα για αστέγους

Το «Καθ΄Οδόν» αυτοπροσδιορίζεται ως ένας Χριστιανικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που έχει στο κέντρο του την αγάπη, τον σεβασμό και μια ανοιχτή αγκαλιά για κάθε έναν άνθρωπο που βρίσκεται σε κατάσταση αστεγίας.

Οι πρώτες δράσεις του ανάμεσα στους αστέγους στο κέντρο της Αθήνας ξεκίνησαν το Φθινόπωρο του 2018. «Το μικρό πακέτο φροντίδας που προσφέραμε στους ανθρώπους που βρίσκαμε στο δρόμο δεν είχε σκοπό να τους σώσει, αλλά να τους θυμίσει ότι δεν είναι μόνοι. Σύντομα, η καταγραφή των δομών και των ήδη υπαρχόντων οργανισμών που ασχολούνται με τους άστεγους συνανθρώπους μας ήταν εκείνη που μας βοήθησε να δούμε τί είναι αυτό που λείπει έτσι ώστε να το κάνουμε», αναφέρουν οι ιδρυτές του.

Σήμερα, το Καθ΄Οδόν βοηθάει τους φίλους του να τακτοποιήσουν τα δημόσια έγγραφά τους (εφορία), να επανεκδώσουν την χαμένη τους ταυτότητα και να εξετάσουν την πιθανότητα εύρεσης εργασίας. Συμπληρωματικά, τους προσφέρει πρωινό και τους επισκέπτεται εκεί που ζουν τρεις φορές την εβδομάδα.

Το Καθ’ Οδόν ετοιμάζεται τώρα να κάνει το επόμενο βήμα. Σκοπεύει μέχρι τις γιορτές να νοικιάσει το κτήριο που βρίσκεται δίπλα από το κέντρο ημέρας που λειτουργεί, και να είναι σε θέση να ανοίξει ένα κατάστημα και να απασχολήσει ανθρώπους που ζουν σε αστεγία.

Giving Tuesday 2022: Μια ημέρα προσφοράς και γενναιοδωρίας

Αναζητά 500 ανθρώπους που θα μπορέσουν να συνεισφέρουν από 20 ευρώ ώστε αυτό το έργο να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα.

Εδώ μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορείτε να βοηθήσετε.

Δώσε γιατρειά σε μια μικρή καρδούλα

Κάθε χρόνο γεννιούνται στην Ελλάδα 700-900 παιδιά που πάσχουν από Συγγενείς Καρδιοπάθειες (εκ γενετής δυσπλασίες στην καρδιά ή στα αγγεία). Οι Συγγενείς Καρδιοπάθειες ανήκουν στις Σπάνιες Παθήσεις, αφού παρουσιάζουν ποικιλομορφία, πολυπλοκότητα και σε κάποιες περιπτώσεις, επιφέρουν σημαντικές σωματικές δυσλειτουργίες στους ασθενείς (αναπηρία). Τα παιδιά με Συγγενείς Καρδιοπάθειες ανήκουν στις Ευπαθείς Ομάδες του πληθυσμού και για τον λόγο αυτό χρήζουν τακτικής παρακολούθησης.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Η Καρδιά του Παιδιού», αναγνωρίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα καρδιοπαθή παιδιά, τα οποία πηγάζουν από την χρόνια πάθησή τους, αναλαμβάνει το κόστος των προληπτικών και διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπειών, οι οποίες πραγματοποιούνται στα Ιδιωτικά και Δημόσια Νοσοκομεία και δεν καλύπτονται από τον ασφαλιστικό τους φορέα. Οι συγκεκριμένες εξετάσεις κρίνονται απολύτως απαραίτητες για τη διάγνωση, την έγκυρη και έγκαιρη αντιμετώπιση της ασθένειας τους.

Giving Tuesday 2022: Μια ημέρα προσφοράς και γενναιοδωρίας

Φέτος, για 1η φορά ο Σύλλογος συμμετέχει στο παγκόσμιο κίνημα #GivingTuesday, έχοντας ως στόχο, τη συγκέντρωση χρημάτων, προκειμένου να παράσχει δωρεάν εξειδικευμένες εξετάσεις και θεραπείες, στους μικρούς μαχητές της ζωής, δίνοντας έμφαση και προτεραιότητα στα παιδάκια που προέρχονται από οικονομικά ευάλωτες οικογένειες (ανασφάλιστοι, άποροι, μονογονεϊκές οικογένειες, κλπ). Η δράση θα παραμείνει ενεργή μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2022.

«Στηρίζουμε τα καρδιοπαθή παιδιά, παρέχοντας τους δωρεάν εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις και θεραπείες, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες για την πάθηση και την ομαλή έκβαση της υγείας τους. Προάγουμε την ευεξία και την ευημερία των παιδιών, εξασφαλίζοντας τους πρόσβαση σε εξειδικευμένες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Αξίζει να αναφερθεί ότι, πάνω από 100 οικογένειες καρδιοπαθών παιδιών με χαμηλό εισόδημα, καταφεύγουν ετησίως στο Σύλλογο μας, προκειμένου να λάβουν οικονομική στήριξη για τις εξετάσεις και τις θεραπείες των παιδιών τους, καθώς δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά τους ταμεία», αναφέρουν οι διοργανωτές της δράσης.

Giving Tuesday 2022: Μια ημέρα προσφοράς και γενναιοδωρίας

Η δράση έχει σχεδιαστεί με σκοπό να ενισχύσει τα καρδιοπαθή παιδιά και τους φροντιστές τους, οι οποίοι λόγω οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετωπίζουν, δεν έχουν πρόσβαση στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας και φροντίδας.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη δράση, δείτε εδώ.

Επίπλωση για την 1η ΣΥΔ του ΠΕΚ/ΑμεΑ

Το ΠΕΚ/ΑμεΑ, έπειτα από χρόνια προσπαθειών, ιδρύει την 1η του Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, στην καρδιά της πόλης. Το κτίριο, το οποίο θα φιλοξενεί τέσσερις ενήλικες με νοητική αναπηρία, αποκτήθηκε από δωρεά ιδιώτη.

Οι εργασίες ανακαίνισης έχουν ήδη ξεκινήσει. Προκειμένου η ΣΥΔ να αρχίσει τη λειτουργία της, θα χρειαστεί η πλήρης επίπλωση του χώρου: κρεβάτια, κομοδίνα, γραφεία, καναπέδες, πολυθρόνες, τραπέζι και καρέκλες, βιβλιοθήκες, καθώς και λευκά είδη, π.χ. κουρτίνες, κλινοσκεπάσματα κτλ.

Giving Tuesday 2022: Μια ημέρα προσφοράς και γενναιοδωρίας

Ο νέος χώρος του ΠΕΚ/ΑμεΑ θα αποτελεί τη μόνιμη κατοικία τεσσάρων ενηλίκων με νοητική αναπηρία όταν η οικογένειά τους δεν υπάρχει ή δεν μπορεί να τους προσφέρει τη δια βίου προστασία που χρειάζονται. Περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορείτε να ενισχύσετε αυτήν την προσπάθεια, θα βρείτε εδώ.

Ένα βαν για το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου

Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου (Κ.Π.Ε), είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Eταιρεία, που ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1996 στη Χίο. Σκοπός του είναι η ανάπτυξη και παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, στο πνεύμα της κοινωνικής και κοινοτικής ψυχιατρικής: πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, θεραπευτική αντιμετώπιση, ερευνητική μελέτη, σχεδιασμός και εφαρμογή προγραμμάτων δημόσιας υγείας, αγωγή – ευαισθητοποίηση της κοινότητας. Παράλληλα, το Κέντρου στοχεύει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για επαγγελματίες και ειδικούς ψυχικής Υγείας και Ειδικής Αγωγής.

Στόχος της δράσης που υλοποιεί στο πλαίσιο του GivingThuesday, είναι η συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά ενός οχήματος μεταφοράς για τα 90 παιδιά και εφήβους με αυτισμό του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου.

Giving Tuesday 2022: Μια ημέρα προσφοράς και γενναιοδωρίας

Όπως λένε: «Πιστεύουμε ότι όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση και τη θεραπεία. Έτσι και τα δικά μας παιδιά έχουν ανάγκη για ασφαλή μεταφορά από και προς το σπίτι τους, δίχως να δυσκολεύουν τους γονείς τους και δίχως να χάνουν ώρες θεραπειών και εκπαίδευσης εξαιτίας της δύσκολης μετακίνησης. Και τα παιδιά με αυτισμό έχουν δικαίωμα στην βόλτα στο πάρκο, στην εκδρομή, στην μεταφορά τους σε χώρους άθλησης και πολιτισμού. Και εσείς μπορείτε να μας βοηθήσετε ανάλογα με την δυνατότητά σας. Όλοι μαζί μπορούμε και θα τα καταφέρουμε να αποκτήσουμε ένα βαν μεταφοράς για τα 90 παιδιά και εφήβους με αυτισμό του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου».

Εδώ μπορείτε να βρείτε όλους τους τρόπους που μπορείτε να υποστηρίξετε αυτήν την δράση.

Οπτική εκπαίδευση GivingTuesday

Η Συζωή είναι ο μοναδικός σύλλογος στην Βόρεια Ελλάδα που παρέχει εξειδικευμένη παρέμβαση σε άτομα με τύφλωση και πολλαπλές αναπηρίες, σε περιβάλλον εξοπλισμένο με εφέ φωτισμού, χρώμα, ήχους, μουσική, αρώματα. Το πρόγραμμα διάρκειας μιας ώρας ανά συνεδρία, εφαρμόζεται ατομικά, σε συχνότητα 1-2 φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής χρονιάς.

Το πρόγραμμα οπτικής εκπαίδευσης/διέγερσης σε πολυαισθητηριακό περιβάλλον snoezelen λειτουργεί στη Συζωή εδώ και 11 χρόνια προσφέροντας στα παιδιά της Συζωής θεραπεία και εκπαίδευση. Σκοπός του προγράμματος είναι η ενεργητική αλληλεπίδραση με το περιβάλλον, η διεύρυνση των εμπειριών τους και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ωφελούμενων.

Giving Tuesday 2022: Μια ημέρα προσφοράς και γενναιοδωρίας

Για ακόμη μια χρονιά η ΣΥΖΩΗ συμμετέχει στο παγκόσμιο κίνημα γενναιοδωρίας #GivingTuesday με στόχο τη συγκέντρωση 15.000 €, για να καλυφθούν τα ετήσια έξοδα λειτουργίας του εξειδικευμένου αυτού προγράμματος, μοναδικού στην Ελλάδα για παιδιά με τύφλωση και πρόσθετες αναπηρίες.

Περισσότερα για το πρόγραμμα και τον τρόπο στήριξής του εδώ.

50και Ελλάς – Δεν είμαστε Υπερήρωες

Με 17 χρόνια προσφοράς στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, η 50και Ελλάς και φέτος επικεντρώνεται σε αυτό που είναι σημαντικό, στους ανθρώπους.

Giving Tuesday 2022: Μια ημέρα προσφοράς και γενναιοδωρίας

Το όνομα 50και Ελλάς προέκυψε από την ανάγκη ύπαρξης ενός φορέα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ηλικιακών ομάδων που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τις διαδικασίες της γήρανσης. Τα άτομα άνω των 50 (όχι μόνο άνω των 65 που ορίζονται ως «τρίτη ηλικία») έρχονται συχνά αντιμέτωπα με καταστάσεις όπως η φροντίδα τρίτων, η μακροχρόνια ανεργία λόγω ηλικιακής διάκρισης, ο ψηφιακός αναλφαβητισμός, η μοναξιά κ.α.. Όλα αυτά σχετίζονται με τη γήρανση αλλά δεν υπάρχουν σχετικοί φορείς για να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για αντίστοιχες δράσεις είτε ως πρόληψη είτε ως αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η 50και Ελλάς δημιουργήθηκε το 2005 για να καλύψει αυτό το κενό αναδεικνύοντας τη θετική εικόνα των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας μέσα από την ενεργό ζωή. Εργάζονται πάντα με βάση τις ανάγκες των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και τα επιστημονικά δεδομένα και τις έρευνες με στόχο να καταπολεμήσουν τα στερεότυπα που επικρατούν από εσφαλμένη πληροφόρηση ή/και πεπαλαιωμένες απόψεις.

«Δεν είμαστε υπερήρωες, με μάσκα και υπερδυνάμεις. Είμαστε κανονικοί άνθρωποι, με τις καλές μας στιγμές και με τις λιγότερο καλές. Δεν ζούμε στο Ragnarok, δεν έχουμε υπερόπλα. Έχουμε όμως ένα κοινό χαρακτηριστικό που μας ενώνει.  Μας αρέσει να προσφέρουμε!  Να αλλάζουμε τις ζωές των ανθρώπων γύρω μας!  Να κάνουμε τον κόσμο μας πιο όμορφο, πιο δίκαιο, πιο ανθρώπινο.  Για μας και όλους τους άλλους γύρω μας.  Για όσους ζουν εδώ το τώρα και για όσους θα έλθουν.»

«Στην 50και Ελλάς πιστεύουμε βαθιά ότι μια πράξη καλοσύνης ενός ατόμου μπορεί να αλλάξει την πορεία της ζωής πολλών άλλων.  Δεν είναι όμως οι αριθμοί το σημαντικό, αλλά η ενότητα. Εκεί βρίσκεται όλη η δύναμη της προσφοράς».

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα, πατήστε εδώ.

For a Place in the Sun

H Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή συμμετέχει για πρώτη φορά στην παγκόσμια γιορτή της προσφοράς #GivingTuesday στις 29 Νοεμβρίου 2022, με ένα βίντεο στο οποίο μοιραζεται τις Αρχές της, που εδώ και 50 χρόνια καθορίζουν όλο της το έργο για τους ανθρώπους με εγκεφαλική παράλυση.

«Η #GivingTuesday είναι μία ευκαιρία για ενημέρωση, προσφορά και μετάδοση του μηνύματος ενός δικαιότερου και φωτεινότερου κόσμου για όλους μας», εξηγούν οι διοργανωτές της δράσης, παρουσιάζοντας σε αυτό το πλαίσιο τις βασικές τους αρχές:«Την πίστη μας στη μοναδική αξία και τις απέραντες δυνατότητες κάθε ανθρώπου με αναπηρία. Το πρωτοποριακό μας πνεύμα, που ανοίγει καινούριους δρόμους και επεκτείνει τον ορίζοντα του ανθρώπου με εγκεφαλική παράλυση. Την πεποίθησή μας ότι η παιδεία, η καλλιέργεια και η τέχνη αποτελούν καθοριστικά στοιχεία στη ζωή κάθε ανθρώπου. Τη δέσμευσή μας να προσφέρουμε πάντα υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε όλες τις περιστάσεις. Την απόφασή μας να μη δειλιάσουμε όσο υπάρχει ένα παιδί, ένας νέος ή ένας ενήλικας που χρειάζεται βοήθεια. Την ελπίδα μας για έναν γενναίο, καινούριο κόσμο που θα τον μοιραστούμε όλοι.»

Εάν θέλετε να στηρίξετε το έργο της Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών / Πόρτα Ανοιχτή, πατήστε εδώ.

Πρώιμη Παρέμβαση για παιδιά έως 6 ετών με προβλήματα όρασης

Η Αμυμώνη συμμετέχει φέτος για τρίτη χρονιά στην Παγκόσμια Ημέρα Προσφοράς με επίκεντρο την Πρώιμη Παρέμβαση για παιδιά έως 6 ετών με προβλήματα όρασης.

Πρόκειται για το μοναδικό εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης στην Ελλάδα για βρέφη με προβλήματα όρασης από τη γέννηση τους έως την ηλικία των 6 ετών, το οποίο παρέχεται κατ’ οίκον και λειτουργεί από το 2004. Το πρόγραμμα συμβάλλει στην ενίσχυση των ερεθισμάτων του παιδιού με προβλήματα όρασης και στη συναισθηματική σύνδεση με τους γονείς, ώστε να αναπτύξει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις ικανότητες του.

200.000.000 παιδιά παγκοσμίως δεν καταφέρνουν να φτάσουν το αναπτυξιακό τους δυναμικό στα 5 πρώτα χρόνια ζωής.

Στις βασικές αιτίες συγκαταλέγονται:

  • η έλλειψη ερεθισμάτων
  • η ανεπαρκής διάδραση με τους φροντιστές/γονείς τους και
  • οι κακές συνθήκες υγείας

Βασικός σκοπός του Προγράμματος είναι:

  1. Nα στηρίξει το παιδί ολιστικά – συναισθητικά, αναπτυξιακά, εκπαιδευτικά και ψυχολογικά – προκειμένου να αξιοποιήσει το υφιστάμενο δυναμικό του και να κατακτήσει τη δική του κορυφή
  2. Να στηρίξει την οικογένεια προκειμένου να επιτύχει την ουσιαστική εμπλοκή των γονέων στην ανάπτυξη του παιδιού, την ενδυνάμωση της σχέσης τους με το παιδί τους και την προαγωγή της κοινωνικής τους ένταξης.

Μάθετε περισσότερα για το Πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης και για το πώς μπορείτε να υποστηρίξετε την οργάνωση εδώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος