Νομίζω ότι όλοι ξέρουμε τι είναι το φιλί, αλλά για κάθε περίπτωση: φιλί είναι όταν τοποθετούμε το στόμα μας σε κάποιον ή κάτι, συνήθως απαλά, μερικές φορές επανειλημμένα ή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνήθως, πρόκειται για δύο άτομα που βάζουν τα χείλη τους μαζί.
Όταν όμως τα περισσότερα άλλα είδη ζώων δεν επιδεικνύουν την ίδια συμπεριφορά, γεννάται το ερώτημα: πώς άρχισαν οι άνθρωποι να το κάνουν αυτό και γιατί συνεχίζουμε;
Από πού προήλθε το φιλί;
Θα ήταν εύκολο να υποθέσουμε ότι όλοι φιλιούνται, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Η σεξολόγος Σουζάνα Βάις (Suzannah Weiss), λέει ότι τα ρομαντικά φιλιά δεν είναι στην πραγματικότητα καθολικά μέσα στο ανθρώπινο είδος.
Σύμφωνα με έρευνα , πουπραγματοποιήθηκε σε 168 πολιτισμούς, διαπιστώθηκε ότι μόνο το 46% ανταλλάσσει φιλιά σεξουαλικού ή ρομαντικού χαρακτήρα. Επιπλέον, υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας του ρομαντικού-σεξουαλικού φιλιού και της κοινωνικής πολυπλοκότητας μιας κοινωνίας: όσο πιο πολύπλοκος κοινωνικά είναι ο πολιτισμός, τόσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα του ρομαντικού-σεξουαλικού φιλιού. Παραδείγματος χάρη στις κοινωνίες όπου οι άνθρωποι φορούν περισσότερα ρούχα ανταλλάσσουν και περισσότερα φιλιά αφού το πρόσωπο είναι το μόνο μέρος του σώματος που δεν είναι καλυμμένο με ρούχα, και οι άνθρωποι αποζητούν την επαφή δέρμα με δέρμα.
Οι καταγραφές των ανθρώπων που φιλιούνται χρονολογούνται πριν από περίπου 4.500 χρόνια, στις πρώτες σφηνοειδείς γραφές. Ωστόσο οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι τα φιλιά μπορεί να ξεκίνησαν ήδη πριν από 100.000 χρόνια.
Tα παλαιότερα καταγεγραμμένα στοιχεία για το φιλί αποδίδονταν στις Βέδες, ινδικά γραπτά κείμενα, που χρονολογούνται περίπου από το 1500 π.Χ. και είναι πολύ σημαντικά για την ινδουιστική θρησκεία. Ένας από τους τόμους, η Rig Veda, περιγράφει τους ανθρώπους να αγγίζουν τα χείλη τους μεταξύ τους. Τα ερωτικά φιλιά παρουσιάστηκαν επίσης με μεγάλη λεπτομέρεια σε ένα άλλο αρχαίο ινδικό κείμενο: το Κάμα Σούτρα, έναν οδηγό για τη σεξουαλική απόλαυση που χρονολογείται τον τρίτο αιώνα μ.Χ. Επομένως, οι σύγχρονοι μελετητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πρακτική του ρομαντικού φιλιού πιθανότατα προέρχεται από την Ινδία.
Τα φιλιά μπορεί να ξεκίνησαν από τους προγόνους των πρωτευόντων θηλαστικών ως μέθοδος μεταφοράς μασημένης τροφής από τη μητέρα στο μωρό. Πρόκειται για μια συνήθεια που χρησιμοποιείται σε πολλά είδη. Τα μωρά χρησιμοποιούν φυσικά το στόμα τους για το θηλασμό, οπότε η παροχή τροφής σε ένα βρέφος με το στόμα προς το στόμα θα μπορούσε να είναι ένα φυσικό επόμενο βήμα καθώς ένα μωρό μετακινούνταν από το μητρικό γάλα στην τροφή.
Η πράξη του φιλιού μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στο ποιον επιλέγουμε ως σύντροφο. Εκτός από το ότι μας παρέχει βιολογικές πληροφορίες, τα χείλη είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα μέρη του σώματος, οπότε το να φιλάς κάποιον είναι ένας τρόπος να τον γνωρίσεις καλύτερα.
Επειδή οι άνθρωποι έχουν λιγότερο ισχυρή αίσθηση της όσφρησης από πολλά άλλα είδη, το φιλί είναι επίσης ένας τρόπος για να πλησιάσετε ένα άλλο άτομο και να μάθετε πώς αντιδρά το σώμα σας στις φερομόνες* του.
Φιλιά και συναίσθημα
Γνωστή ως ορμόνη της αγάπης, η ωκυτοκίνη είναι το κλειδί που μας βοηθά να νιώθουμε δεμένοι μεταξύ μας. Τα φιλιά μπορεί να κάνουν το σώμα μας να τη δημιουργεί, αλλά αυτό δεν έχει αποδειχθεί ότι ισχύει για όλα τα φύλα. Μελέτη διαπίστωσε ότι το φιλί αυξάνει την ωκυτοκίνη στους άνδρες, αλλά όχι στις γυναίκες. Όπως και να έχει, το φιλί είναι ένας τρόπος για να γνωρίσετε κάποιον καλύτερα και μπορεί να είναι ένας καλός δείκτης για το αν ταιριάζετε για παραπάνω οικειότητα. Και ακόμη και αν τα πράγματα δεν προχωρήσουν το φιλί μπορεί να απελευθερώσει άλλες ορμόνες της ευτυχίας, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, καθώς και να μειώσει τα επίπεδα άγχους σας.
Μπορεί ένα ζευγάρι να είναι ευτυχισμένο χωρίς φιλιά;
Μπορεί, λένε οι ειδικοί, αλλά τα φιλιά σίγουρα δεν βλάπτουν και μπορεί να αποτελούν δείκτη ικανοποίησης της σχέσης .Τα ζευγάρια που φιλιούνται πιο συχνά είναι πιο ικανοποιημένα από τη σχέση και έχουν καλύτερη σεξουαλική ζωή. Το φιλί θεωρείται προϋπόθεση για να μακροημερεύσει μια ρομαντική σχέση.
«Μην ξεχνάτε να φιλάτε τον σύντροφό σας όταν βγαίνετε από την πόρτα, όταν επιστρέφετε στο σπίτι, όταν λέτε καληνύχτα ή οποιαδήποτε στιγμή σας αρέσει», λέει η Σουζάνα Βάις. «Αν καταφέρετε να σας γίνει συνήθεια, θα αποκτήσετε μια ωραία καθημερινότητα», συμπληρώνει.
Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλά είδη φιλιών και δεν είναι όλα σεξουαλικά. Οι γονείς φιλούν τα παιδιά τους για καληνύχτα, οι φίλοι συχνά φιλιούνται στο μάγουλο για χαιρετισμό, άλλοι φιλάνε τα κατοικίδιά τους. Το φιλί είναι δωρεάν, είναι ένας τρόπος έκφρασης της στοργής, όπως ακριβώς και η αγκαλιά. Και μόνο καλό μπορεί να κάνει…
*Η φερομόνη είναι χημική ουσία που απελευθερώνεται από ένα ζώο προκειμένου να προκαλέσει μια συγκεκριμένη αντίδραση, ή να μεταδώσει κάποιο μήνυμα σε ένα άλλο άτομο, πάντα όμως του ίδιου είδους. Υπάρχουν φερομόνες κινδύνου, εντοπισμού τροφής, σεξουαλικές και πολλές άλλες που επηρεάζουν τη συμπεριφορά και τη φυσιολογία των ατόμων συγκεκριμένων ειδών. Η ύπαρξη και χρήση τους στα έντομα που εντοπίστηκαν κυρίως, έχει μελετηθεί ιδιαίτερα και αποδειχθεί. Πολλά σπονδυλόζωα και φυτά επίσης επικοινωνούν με τη χρήση φερομονών. Η ύπαρξη ανθρώπινων φερομονών είναι ακόμη θέμα προς συζήτηση.
Με πληροφορίες από: Verywellmind
Σχετικό θέμα: Άγιος Βαλεντίνος: Πότε δόθηκε το πρώτο φιλί;
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος