Γιατί «εκτοξεύθηκε» η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα στα €15 το λίτρο; — Το «Φάσμα» της ΕΡΤ ερευνά τα αίτια

Στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, η μέση τιμή πώλησης στα ράφια των σούπερ μάρκετ αγγίζει τα 15 ευρώ το λίτρο και οι καταναλωτές ανησυχούν μήπως μετατραπεί σε είδος πολυτελείας.

Η εκπομπή της ΕΡΤ «Φάσμα» ταξίδεψε στη Μεσσηνία, και εκεί επιχειρεί να ερευνήσει τα αίτια της ραγδαίας αύξησης της τιμής ενός προϊόντος για το οποίο η χώρα μας αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό παγκοσμίως.

Κανένας από τους ανθρώπους της ελαιοπαραγωγής στη Μεσσηνία δεν μπορεί να πει ακόμη με ασφάλεια πώς θα διαμορφωθεί φέτος η τιμή του ελαιολάδου.

Ο ελαιοπαραγωγός Αλέξης Καμπέρης μαζεύει πλέον μόνος του ελιές σε ένα κτήμα όπου άλλοτε, όπως λέει, έσφυζε από εργατικά χέρια, όμως πλέον αυτά είναι δυσεύρετα.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Συντριπτικό ποσοστό του πληθυσμού έκανε αυτή τη δουλειά. Και τώρα, δυστυχώς έχει μειωθεί αρκετά. Γιατί η γενιά που ξεκίνησε έφτιαξε αυτή την περιουσία. Οι επόμενες γενιές μετά, έφυγαν να βρουν, να ψάξουν κάτι καλύτερο, κάτι πιο εύκολο…».

Κλέβουν τον καρπό του ελαιολάδου…

Η εκπομπή αναδεικνύει και τις τελευταίες εξελίξεις στην αγορά του ελαιολάδου με την αύξηση της τιμής, βάσει των οποίων έχει αναδειχθεί μια ακόμη ανησυχητική τάση: Οι κλοπές καρπού ελαιολάδου καταγγέλλονται ανά τη χώρα, ενώ στη Χαλκιδική διερευνάται από την ασφάλεια, υπεξαίρεση άνω των 80 τόνων ελαιολάδου από αγροτικό συνεταιρισμό στη Μεσσηνία. Πάντως, οι άνθρωποι που μίλησαν στην κάμερα της ΕΡΤ λένε ότι αυτό είναι κάτι που συνέβαινε διαχρονικά.

Δείτε ολόκληρη την έρευνα της εκπομπής εδώ:

Πηγή: Εκπομπή «Φάσμα» | ΕΡΤ – Έρευνα: Γιάννης Παπαδόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος