Γιατί δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την αρνητική κριτική

Array

Δεν μπορεί… όλο και κάποια καλή κουβέντα θα έχουμε ακούσει στη ζωής μας. Γιατί όμως την ξεχνάμε εύκολα ενώ την κακή σχεδόν ποτέ; Γιατί δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τα αρνητικά σχόλια αλλά σπάνια θυμόμαστε τους επαίνους που μπορεί να έχουμε ακούσει; Μπορεί οι πληγές από τα πραγματικά χτυπήματα να είναι θέμα εβδομάδων και τελικά να κλείνουν, οι πληγές όμως που δημιουργούν τα αρνητικά σχόλια μπορεί να μας σημαδέψουν για μια ζωή.

Είτε πρόκειται για παρατήρηση που μάς κάνει ο δάσκαλος στο σχολείο είτε για μια σκληρή κουβέντα από κάποιον φίλο ή εραστή την ώρα ενός καβγά, θυμόμαστε τις πικρές κουβέντες πολύ περισσότερο από τα θετικά σχόλια. Αιτία, η «προδιάθεση αρνητικότητας».

Γιατί δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την αρνητική κριτική

Με βάση αυτή την προδιάθεση μπορεί να εξηγηθεί ένα ολόκληρο πλέγμα καταστάσεων. Ουσιαστικά, πρόκειται για την ανθρώπινη τάση να επηρεαζόμαστε πολύ περισσότερο από τα αρνητικά παρά από τα θετικά συναισθήματα. Σύμφωνα με τον Ρόι Μπομάιστερ, κοινωνικό ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ και συγγραφέα του βιβλίου The Power of Bad: And How to Overcome It, η προδιάθεση της αρνητικότας μας ωθεί να δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στις απειλές και να υπερβάλουμε για τους κινδύνους.

Η επικέντρωση στην πιο σκοτεινή πλευρά μπορεί να ακούγεται ως καταθλιπτική προοπτική, ωστόσο, μας έχει βοηθήσει να ξεπεράσουμε τα πάντααπό φυσικές καταστροφές μέχρι πανδημίες και πολέμους– με το να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι (παρόλο που υπάρχουν αποδείξεις πως η αισιοδοξία μπορεί επίσης να συμβάλει στην προστασία από το στρες που προκαλείται από ακραίες καταστάσεις).

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος εξελίχθηκε για να προστατεύει το σώμα μας και να μας κρατάει ζωντανούς. Διαθέτει τρία συστήματα για την αντιμετώπιση νέων κινδύνων: το παλαιό σύστημα βασικών γαγγλίων, που ελέγχει την αντίδραση πάλης ή φυγής, το μεταιχμιακό σύστημα, που ενεργοποιεί συναισθήματα ως αντίδραση σε απειλές για να μας βοηθήσει να αντιληφθούμε τον κίνδυνο, και τον πιο σύγχρονο προμετωπιαίο φλοιό, χάρη στον οποίο σκεφτόμαστε λογικά όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με κάποια απειλή.

Γιατί δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την αρνητική κριτική

«Όσοι πρόγονοί μας είχαν αυτή την προδιάθεση αρνητικότητας ήταν πιο πιθανόν να επιβιώσουν», λέει ο Μπομάιστερ. Είμαστε προγραμματισμένοι να έχουμε τον νου μας για απειλές. Μόλις οκτώ μηνών, τα μωρά στρέφουν την προσοχή τους σε εικόνες με φίδια παρά με βάτραχους. Στην ηλικία των πέντε, έχουμε μάθει να δίνουμε προτεραιότητα σε θυμωμένα ή τρομαγμένα πρόσωπα, και όχι σε χαρούμενα.

Ο Μπομάιστερ λέει πως η επικέντρωση στα προβλήματα στην αρχή μπορεί να αποτελεί καλή στρατηγική. «Στην αρχή, απαλλαγείτε από τα αρνητικά σημεία και λύστε τα προβλήματα. Βασικά, σταματήστε την αιμορραγία». Ωστόσο, ενώ η επικέντρωση στα άσχημα μπορεί να μας κρατήσει ασφαλείς σε ακραίες περιπτώσεις, η προδιάθεση αρνητικότητας μπορεί να αποδειχθεί ανώφελη σε καθημερινή βάση. Ο Μπομάιστερ πιστεύει πως μέχρι να μάθουμε να ξεπερνάμε τη δυσανάλογη επίδραση των αρνητικών, η προδιάθεση αυτή παραμορφώνει την οπτική μας για τον κόσμο και το πώς αντιδράμε σε αυτόν.Για παράδειγμα, η ζωή φαίνεται πιο ζοφερή στις σελίδες των εφημερίδων.

Γιατί δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την αρνητική κριτική

Οι δημοσιογράφοι συχνά κατηγορούνται ότι κυνηγούν τις κακές ειδήσεις, επειδή πουλούν φύλλα και προσελκύουν θεατές. Αυτό ίσως κατά ένα μέρος να ισχύει, όμως οι ερευνητές έχουν καταδείξει πως οι αναγνώστες έλκονται από τη φύση τους από ιστορίες καταστροφής και είναι πιο πιθανόν να τις μοιραστούν με άλλους. Οι φήμες σχετικά με πιθανούς κινδύνους -ακόμα και αν είναι αβάσιμες- διαδίδονται πολύ πιο άμεσα απ’ ό,τι εκείνες που ίσως θα ωφελούσαν.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ του Καναδά χρησιμοποιήσαν τεχνολογία οφθαλμικής ιχνηλάτησης για να μελετήσουν ποια άρθρα τραβούσαν περισσότερο την προσοχή των συμμετεχόντων στη συγκεκριμένη μελέτη. Τα στοιχεία έδειξαν πως συχνά επιλέγουμε ιστορίες που έχουν να κάνουν με διαφθορά, προβλήματα, υποκρισία και άλλα άσχημα νέα, παρά θετικές ή ουδέτερες ιστορίες. Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονταν περισσότερο για τις τρέχουσες κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις, ήταν ιδιαίτερα πιθανόν να επιλέξουν τις αρνητικές ειδήσεις. Οι ίδιοι, όμως, έλεγαν πως προτιμούσαν τα καλά νέα.

Ό,τι διαβάζουμε και βλέπουμε στα δελτία ειδήσεων μπορεί να μεγεθύνει τους φόβους μας. Για παράδειγμα, ο φόβος μας για τρομοκρατικές επιθέσεις είναι έντονος, παρόλο που ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από τρομοκρατικές οργανώσεις τα τελευταία 20 χρόνια στις ΗΠΑ είναι μικρότερος από τους Αμερικανούς που πέθαναν στην μπανιέρα τους την ίδια περίοδο, εξηγεί στο βιβλίο του ο Μπομάιστερ. Η ανησυχία για ένα υποθετικό αλλά τρομερό συμβάν μπορεί να μας γεμίσει φόβο. Ωστόσο, μια μικρή, άσχημη εμπειρία μπορεί να έχει δυσανάλογη επίδραση σε όλη τη μέρα μας.

Γιατί δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την αρνητική κριτική

Ο Ράντι Λάρσεν, καθηγητής Ψυχολογικών Επιστημών και Επιστημών του Εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον στο Σεντ Λιούς στις ΗΠΑ, μελέτησε στοιχεία που υποδεικνύουν πως τα αρνητικά συναισθήματα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από τα θετικά. Κατέδειξε πως έχουμε την τάση να περνούμε περισσότερη ώρα με τη σκέψη άσχημων περιστατικών, κάτι που ίσως συμβάλλει στο να μάθουμε για ποιο λόγο μπορεί να μας στοιχειώνουν για χρόνια ντροπιαστικές στιγμές ή επικριτικά σχόλια.

Είναι δύσκολο να μην σκεφτόμαστε τα οδυνηρά λόγια ενός εραστή, ενός μέλους της οικογένειάς μας ή ενός φίλου. Σε κάποιες περιπτώσεις, αρνητικά σχόλια από ανθρώπους που αγαπάμε μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνια ψυχικά τραύματα και απέχθεια, κάτι που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να χαλάσει η σχέση μας. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκι στις ΗΠΑ βρήκαν πως σπάνια διασώζονται οι σχέσεις όταν οι σύντροφοι αδιαφορούν για τα προβλήματα, παραμένοντας «παθητικά πιστοί». «Το εάν θα λειτουργήσει μια σχέση, δεν εξαρτάται τόσο από τα θετικά, εποικοδομητικά πράγματα που κάνει ή όχι ο ένας σύντροφος για τον άλλο, αλλά από τα καταστροφικά που κάνουν ή δεν κάνουν ως αντίδραση στα προβλήματα», αναφέρουν οι ερευνητές.

Άλλη μελέτη, που παρακολούθησε ζευγάρια πάνω από 10 χρόνια, έδειξε πως το κατά πόσο εκφράζουν αρνητικά συναισθήματα οι δύο σύντροφοι, προαναγγέλλουν το εάν θα χωρίσει το ζευγάρι. Τα επίπεδα αρνητικότητας ήταν υψηλότερα στα ζευγάρια που πήραν διαζύγιο.
Η προδιάθεση αρνητικότητας εξηγεί για ποιο λόγο πολλοί θεωρούμε ως δεδομένη τη σχέση μας όταν πηγαίνει καλά, αλλά, εντοπίζουμε αμέσως τις ατέλειες και μεγαλοποιούμε ελάσσονα ζητήματα.

Επίσης, η ισχύς της κριτικής αυξάνεται όταν εκφράζεται σε μεγάλες ποσότητες, καθιστώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θάλαμο αντήχησης της αρνητικότητας. Παρόλο που το δικό της άλμπουμ ήταν εκείνο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις το 2019, η Billie Eilish είπε στο BBC πως αποφεύγει να διαβάζει τα σχόλια. «Μου κατέστρεφαν τη ζωή. Όσο πιο ωραία πράγματα κάνεις, τόσο περισσότεροι σε μισούν. Είναι τρελό. Η κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ», τόνισε.

Γιατί δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την αρνητική κριτική

Ο Μπομάιστερ προειδοποιεί πως δεν έχουμε την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε την αρνητικότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επειδή ο εγκέφαλός μας εξελίχθηκε για να εντοπίζει προειδοποιητικά σημάδια από μια κλειστή κοινωνία από κυνηγούς-συλλέκτες, και όχι από εκατοντάδες ή χιλιάδες αγνώστους. «Ως εκ τούτου, το να ακούμε αρνητικά πράγματα από μεγάλο αριθμό ανθρώπων είναι ισοπεδωτικό», λέει.

Φυσικά, η επίδραση που έχει στον καθένα μας το διαδικτυακό «τρολάρισμα» ή η κριτική από φίλο, διαφέρει. Όμως το να δεχόμαστε αρνητικά σχόλια, η εσωτερίκευση και η ενίσχυσή τους, μπορεί να αυξήσει το στρες, το άγχος, τη δυσφορία και την ανησυχία, λέει η Λουτσία Μάτσια, συμπεριφορική επιστήμονας και ακαδημαϊκή επισκέπτρια του London School of Economics. «Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα έχουν μεγάλη επίδραση στον οργανισμό μας, καθώς μπορούν να προκαλέσουν και να επιδεινώσουν τον σωματικό πόνο», αναφέρει η ίδια.

Ωστόσο πολλές μελέτες δείχνουν πως όσο μεγαλώνουμε, τείνουμε να κοιτάμε τη φωτεινή πλευρά της ζωής. Οι επιστήμονες αναφέρονται σε αυτό το φαινόμενο ως «προδιάθεση θετικότητας». Θεωρούν πως, από τη μέση ηλικία και μετά, αρχίζουμε να θυμόμαστε περισσότερο τις θετικές λεπτομέρειες.  Αυτό συμβαίνει για να μάθουμε από τις αποτυχίες και τις επικρίσεις στα νεότερα μας χρόνια. Όσο μεγαλώνουμε, αυτή η ανάγκη μειώνεται.

________________________________________________________________________

ΠΗΓΗ:BBC

Σχετικό άρθρο:Σταμάτησα να διαβάζω ειδήσεις. Το πρόβλημα είμαι εγώ, ή το προϊόν;

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος