Ευρώπη εν μέσω πολέμου: Οι πολλαπλοί κίνδυνοι, οι αμφίρροπες δυνάμεις και ο φόβος για ολική σύρραξη

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία. την πυρηνική απειλή αλλά και το δίδυμο Πούτιν-Ερντογάν μίλησε στην ΕΡΤ ο Γιώργος Παγουλάτος, γενικός διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητής ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας.

«Κάποια στιγμή η Ευρώπη θα πρέπει να έρθει και θα έρθει σε μια στενότερη συνεργασία με την Βρετανία. Ακριβώς γιατί η ευρωπαϊκή άμυνα δεν είναι μόνο ΝΑΤΟ και δεν είναι μόνο Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι και η μεγάλη αυτή πυρηνική δύναμη που είναι η Βρετανία.
Η Γαλλία έχει κρατήσει τον εθνικό έλεγχο. Επομένως, γι αυτό το λόγο χρειάζεται μια πολιτική, μια κατάσταση πολιτικής σταθερότητας στη Βρετανία, ακριβώς για να μπορέσουν να συντονίσουν η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Νομίζω ότι ο Πούτιν πρέπει να είναι πολύ ευτυχής με τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, παρά το γεγονός ότι ρητορικά η κυβέρνηση Τραμπ και Μπόρις Τζόνσον ήταν σαφώς εναντίον του και υπέρ των Ουκρανών. Αλλά η πολιτική αδυναμία της Βρετανίας την εμποδίζει να προχωρήσει σε μια σειρά πρωτοβουλιών στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής».

Το δίδυμο Πούτιν – Ερντογάν και η πίεση προς την Ελλάδα

Η Ελλάδα συνδέει ευθέως τη στάση του Πούτιν με τη στάση του Ερντογάν. Ο κ. Παγουλάτος ρωτήθηκε για το αν υπάρχει κοινή στρατηγική των δύο και απάντησε:

«Υπάρχει μια ευκαιριακή σύμπλευση του Ερντογάν με τον Πούτιν και προφανώς ο Πούτιν χρησιμοποιεί αυτήν προς όφελός του για να παρακάμψει και τις κυρώσεις με αμοιβαία ωφέλεια και των δύο, διότι είναι προφανές ότι η Τουρκία κερδίζει από αυτό και προκειμένου να αποδυναμώσει και το δυτικό στρατόπεδο, μέλος του οποίου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας είναι ο Ερντογάν. Αυτό είναι πλήρως ενταγμένο στη στρατηγική του Ερντογάν. Ο Ερντογάν τα τελευταία χρόνια βλέπει το ρόλο της Τουρκίας μέσα από μια οπτική στρατηγικής αυτονομίας, θεωρεί ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ως μια μεγάλη δύναμη και μάλιστα αντιλαμβάνεται την Τουρκία και ως μεγάλη, όχι απλώς περιφερειακή αλλά παγκόσμια δύναμη. Έχει τη δυνατότητα να συνάπτει τις δικές του συμμαχίες και να κάνει τις δικές του επιλογές».

Στην ερώτηση αν θα μπορούσε να κάνει και μια συμμαχία που θα μπορούσε να μετατρέψει την Τουρκία σε ενεργειακό κόμβο, ο κ. Παγουλάτος απάντησε:

«Είναι σαφές ότι δοκιμάζει τα όριά του και το γεγονός ότι έχει μείνει απ έξω ως τώρα και ελπίζουμε να παραμείνει για καιρό ακόμα από τα αμερικανικά προγράμματα, είναι συνέπεια αυτής της οπορτουνιστικής τυχοδιωκτικής τακτικής του Ερντογάν. Δεν είναι σαφές ότι θα μπορεί να ισορροπεί σε δύο βάρκες για πολύ καιρό, αλλά επίσης είναι σαφές ότι έχει κάνει μια καταστατική επιλογή ότι θα ανήκει τουλάχιστον κατ’ όνομα στη Δύση και από εκεί και πέρα θα παίζει ευκαιριακά το αποτέλεσμα με συμμάχους αυτού του είδους».

Μπορεί αν κερδίσουν οι Ρεπουμπλικάνοι να έρθει λίγο πιο κοντά η Τουρκία με την Ουάσιγκτον;

«Κατ αρχάς θα έχουμε ένα πιο αδύναμο πρόεδρο. Από την άλλη πλευρά, πολλά θα εξαρτηθούν από το ποιος θα είναι επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο Κογκρέσο. Οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν κατά πάσα πιθανότητα τη Βουλή των Αντιπροσώπων και θα πρέπει να φανεί ποιες θα είναι ανισορροπίες εκεί, διότι το μεγάλο εμπόδιο που συναντά Ερντογάν είναι το Κογκρέσο. Υπάρχει μια πολιτική ρεαλισμού από την πλευρά της διοίκησης της προεδρίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι δεν θέλουν να αποξενώνουν πλήρως τον Ερντογάν. Το Κογκρέσο βάζει ακόμα εμπόδια και χάρη στη δράση του Μενέντεζ και των άλλων υποστηρικτών της Ελλάδας. Άρα εκεί ασφαλώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες και μένει να φανεί ποια θα είναι η νέα ηγεσία στην επιτροπή για να δούμε πόσο μακριά μπορεί να πάει Ερντογάν με τις προσδοκίες επανεξοπλισμό».

Για την παραίτηση της Λιζ Τρας ο κ. Παγουλάτος είπε:

«Νομίζω ότι αυτή η δυναμική αυτοκαταστροφής που είχε ξεκινήσει με το Brexit πλέον ολοκληρώθηκε ή τουλάχιστον η πρώτη φάση της δεν ξέρουμε τι θα βγει ως διάδοχος της τρόικας. Όταν έχεις κακούς πολιτικούς που βγαίνουν στο προσκήνιο με δημαγωγία και ψέματα, δεν πρέπει να εκπλήσσει με αυτά τα αποτελέσματα. Ήταν σαφές ότι αυτό ήταν κάτι το οποίο περίμεναν οι αγορές. Το ήλπιζαν για να μπορέσει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Η αξιοπιστία της κυβέρνησης είχε πλέον χαθεί και η μόνη λύση ήταν η αντικατάσταση».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος