Το «EXODUS» στο Athens International Digital Film Festival

Το ντοκιμαντέρ «EXODUS», σε σενάριο και σκηνοθεσία του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Θωμά Σίδερη, είναι μία σπουδή πάνω στον ρευστό γεωγραφικό χώρο και στη συγκρότηση της ατομικής ταυτότητας. Η πρώτη προβολή της ταινίας επί ελληνικού εδάφους θα γίνει τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο του 10ου διεθνούς κινηματογραφικού φεστιβάλ Athens International Digital Film Festival.

Με αφορμή την συνθήκη κατάπαυσης του πυρός το φθινόπωρο του 2020 στην επί σειρά ετών διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, η ταινία παρακολουθεί την έξοδο των Αρμενίων από τις πατρογονικές εστίες τους κουβαλώντας σε καρότσες φορτηγών την οικοσκευή τους, τα αρχαία κειμήλια και τους νεκρούς τους. Μία συγκλονιστική καταγραφή του ξεριζωμού και της περιπλάνησης των κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που μετρούν χιλιάδες νεκρούς τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και της μετακίνησής τους σε γκρίζα και βροχερά τοπία όπου κανένας δεν γνωρίζει τι είναι δικό του, πού βρίσκονται τα σύνορα και ποια είναι εν τέλει η πατρίδα του.

Ένα κινηματογραφικό δοκίμιο για την ταυτότητα του «εγώ» και του «άλλου», του «ξένου», του «εχθρού». Την ίδια στιγμή, οι Αζέροι επιστρέφουν και καταλαμβάνουν το κενό κτιριακό απόθεμα των οικιστικών θυλάκων του Ναγκόνο Καραμπάχ, προσπαθώντας και αυτοί να κατανοήσουν την ταυτότητα του «άλλου», χωρίς να αντιλαμβάνονται πραγματικά τι είναι αυτό που χωρίζει τους ανθρώπους και τέμνει κοινό γεωγραφικό χώρο σε διαφιλονικούμενες ζώνες.

Το ντοκιμαντέρ «EXODUS» αποτελεί την επιτομή της ταινίας μεγάλου μήκους «Τα ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ», ακολουθώντας όμως μία ξεχωριστή πορεία στα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Ήδη συμπεριλήφθηκε στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του κινηματογραφικού φεστιβάλ BAHARI της Ινδονησίας, ενώ συμμετέχει στο διαγωνιστικό πρόγραμμα ενός από τα καλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Ασίας τον Δεκέμβριο, όπως αυτό της πόλης SLEMANI στο Ιράκ. Η ταινία έχει μεταφραστεί στα αγγλικά και κουρδικά.

Η ταινία, τέλος, συμμετείχε στο επίσημο πρόγραμμα της Ένωσης Τηλεοπτικών Δικτύων της Ασίας ABU, στο πλαίσιο των ετήσιων βραβείων Τ4P Awards της ABU και της UNESCO.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος