Europa Nostra – Πράγα: Ο ιστορικός Κώστας Καρράς τιμήθηκε με το βραβείο Grand Prix 2022 για Διεθνείς Σχέσεις

Στον Κώστα Καρρά απονομήθηκε στην Πράγα, το Βραβείο Grand Prix 2022 για Διεθνείς Σχέσεις, σε μια τελετή υψηλού κύρους που πραγματοποιήθηκε στην εμβληματική Κρατική Όπερα της Πράγας

Στον Κώστα Καρρά απονομήθηκε στην Πράγα, το Βραβείο Grand Prix 2022 για Διεθνείς Σχέσεις, σε μια τελετή υψηλού κύρους που πραγματοποιήθηκε στην εμβληματική Κρατική Όπερα της Πράγας, συγκαταλεγόμενος, μετά θάνατον, στους νικητές των Ευρωπαϊκών Βραβείων Κληρονομιάς 2021 / Europa Nostra Awards, της κορυφαίας διάκρισης της Ευρώπης στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για περισσότερο από 50 χρόνια, ο Κώστας Καρράς εργάστηκε για την πολιτισμική και φυσική κληρονομιά της Ελλάδας και της Ευρώπης, για να δημιουργήσει ένα πιο αειφόρο, συμπεριληπτικό και όμορφο κόσμο για τις μελλοντικές γενιές.

Υπήρξε ένα οραματικός οικολόγος, ένας εξέχων ιστορικός και ένας αληθινός Ευρωπαίος ηγέτης που ένωσε και ενέπνευσε ανθρώπους απ’ όλον τον κόσμο μέσω της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Ο εκλιπών ήταν ιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία, μεταξύ άλλων, των: Mariya Gabriel, Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, Martin Baxa, Υπουργού Πολιτισμού της Τσεχικής Δημοκρατίας και Αναπληρωτή Προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ αρμόδιων για τον Πολιτισμό, και Hermann Parzinger, Εκτελεστικού Προέδρου της Europa Nostra. Η εκδήλωση συγκέντρωσε περίπου 600 επαγγελματίες της πολιτιστικής κληρονομιάς, εθελοντές, λάτρεις και υποστηρικτές από όλη την Ευρώπη, καθώς και μια μεγάλη ομάδα νέων. Η τελετή απονομής ήταν η κεντρική εκδήλωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022 που πραγματοποιείται από τις 25 έως τις 27 Σεπτεμβρίου στην Πράγα, ως μέρος του επίσημου προγράμματος της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Το ERTnews.gr βρίσκεται στην Τσεχική πρωτεύουσα καλύπτοντας τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής.

Στη διάρκεια της τελετής, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Europa Nostra ανακοίνωσαν με υπερηφάνεια τους πέντε νικητές των Grand Prix. Ο Υπουργός Πολιτισμού της Τσεχικής Δημοκρατίας ανακοίνωσε τον νικητή του Βραβείου Κοινού / Public Choice Award. Οι νικητές επιλέχθηκαν μεταξύ των 30 φετινών νικητήριων επιτευγμάτων από 18 ευρωπαϊκές χώρες.  

Οι νικητές των Grand Prix 2022 είναι: 

Κώστας Καρράς †, Αθήνα, ΕΛΛΑΔΑ (μετά θάνατον) – Grand Prix για Διεθνείς Σχέσεις 

SILKNOW, ΓΑΛΛΙΑ / ΓΕΡΜΑΝΙΑ / ΙΤΑΛΙΑ / ΠΟΛΩΝΙΑ / ΣΛΟΒΕΝΙΑ / ΙΣΠΑΝΙΑ

Grand Prix για Καινοτομία 

Το έργο Horizon 2020 παρήγαγε ένα περιεκτικό έξυπνο σύστημα που υπερβαίνει τις υφιστάμενες τεχνολογίες με στόχο τη βελτίωση της γνώσης και κατανόησής μας της Ευρωπαϊκής κληρονομιάς γύρω από τις τέχνες του μεταξιού.

Συμφωνία, ΙΣΠΑΝΙΑ

Grand Prix για Ψηφιακό Μετασχηματισμό

Με μια εμβυθιστική οπτικοακουστική εμπειρία, η «Συμφωνία»/Symphony επιτυγχάνει μια ευρύτερη ευαισθητοποίηση των νέων γενεών ώστε να εκτιμήσουν περισσότερο την κληρονομιά της κλασικής μουσικής.

Οι ποταμοί της Σόφια, ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 

Grand Prix για Κοινωνική Συνοχή και Ευεξία

Δια μέσου αναδυόμενων αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών εκδηλώσεων, αυτή η πρωτοβουλία μετέτρεψε τις τεχνητές κοίτες των ποταμών της Σόφια σε δημόσια προσβάσιμους χώρους – για πρώτη φορά μέσα σε 80 χρόνια. Αυξάνοντας την προβολή ποταμών της Σόφια, η πρωτοβουλία αυτή βοήθησε στη δημιουργία ενός κοινωνικά συνεκτικού περιβάλλοντος στην πόλη.

Va’ Sentiero, ΙΤΑΛΙΑ

Grand Prix για Βιωσιμότητα και Κλιματική Αλλαγή 

Μία τριετής εξόρμηση, που διαμορφώθηκε σαν ένα κίνημα βάσης, από μία ομάδα νέων ένθερμων υποστηρικτών οι οποίοι περπάτησαν και κατέγραψαν τεκμηρίωσαν τα 8.000 χλμ. του μονοπατιού Sentiero της Ιταλίας, της μακρύτερης πεζοπορικής διαδρομής του κόσμου, με 3.000 συμμετέχοντες από 10 χώρες και την ανάμειξη πολλών τοπικών κοινοτήτων. Η πρωτοβουλία αυτή είναι ένα ισχυρό παράδειγμα ενθάρρυνσης μιας σταδιακής, βιώσιμης ενασχόλησης με την φυσική κληρονομιά και τα τοπία.  

Οι νικητές των Grand Prix επιλέχθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της Europa Nostra μετά από σύσταση ανεξάρτητης κριτικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων και θα λάβουν χρηματικό βραβείο €10.000 ο καθένας. 

Το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στην πρωτοβουλία Παγκόσμια Ημέρα Vyshyvanka Day / World Vyshyvanka Day, ΟΥΚΡΑΝΙΑ, μια ετήσια γιορτή που εορτάζεται παγκοσμίως και συμβάλλει στην διάσωση της τέχνης του εμβληματικού κεντητού ουκρανικού υποκαμίσου (vyshyvanka) που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ουκρανικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτή η εντυπωσιακή πρωτοβουλία έλαβε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας, με τη συμμετοχή περίπου 11.000 πολιτών απ’ όλη την Ευρώπη. Φέτος, για πρώτη φορά, ο νικητής του Βραβείου Κοινού θα λάβει χρηματικό βραβείο €10.000.

Η Mariya Gabriel, Ευρωπαία Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, δήλωσε: «Το βραβείο της ΕΕ για την πολιτιστική κληρονομιά τιμά άτομα και κοινότητες για την εξαιρετική δέσμευσή τους να διατηρήσουν την πλούσια ευρωπαϊκή μας κληρονομιά. Χάρη στην άοκνη δουλειά τους οι μελλοντικές γενιές θα μπορούν ακόμα να την απολαμβάνουν και να εμπνέονται από αυτήν. Όλοι οι νικητές των βραβείων εκφράζουν την αριστεία και είμαι στην ευχάριστη θέση να μοιραστώ μαζί τους τα θερμά μου συγχαρητήρια.»

Στο συγχαρητήριο μήνυμά της, η Cecilia Bartoli, νέα Πρόεδρος της Europa Nostra, τόνισε: «Καθένας από τους νικητές του φετινού Βραβείου μας φέρνει ελπίδα και έμπνευση καθώς ενώνουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους. Τα επιτεύγματά τους είναι δημιουργικά, καινοτόμα και πραγματικά υποδειγματικά. Oι νικητές αυτοί είναι οι πιο πειστικοί πρεσβευτές σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αποκατάστασης, αναζωογόνησης και ενίσχυσης της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης».

Ο Καθ. Δρ. Hermann Parzinger, Εκτελεστικός Πρόεδρος της Europa Nostra, ανέφερε: «Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη και τον κόσμο, κι ενώ συγχαίρουμε όλους τους φετινούς νικητές, θα θέλαμε να μεταφέρουμε ένα μήνυμα υποστήριξης και αλληλεγγύης στον λαό της Ουκρανίας και στους πολλούς επαγγελματίες και εθελοντές στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς που συνεχίζουν να εργάζονται εκεί παρά την εισβολή στη χώρα τους από τη Ρωσία. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που δύο από τους φετινούς νικητές προέρχονται από την Ουκρανία: η εξαιρετική αποκατάσταση της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα στο Κίεβο και η αξιοσημείωτη πρωτοβουλία Παγκόσμια Ημέρα Vyshyvanka, η οποία κέρδισε επίσης το πολυπόθητο Βραβείο Κοινού». 

Ο Martin Baxa, Υπουργός Πολιτισμού της Τσεχικής Δημοκρατίας δήλωσε: «Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μαθαίνω ότι η πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ημέρας Vyshyvanka κέρδισε το Βραβείο Κοινού. Το Vyshyvanka, το εμβληματικό κεντημένο πουκάμισο από την Ουκρανία, είναι ένα σημαντικό στοιχείο της κληρονομιάς του ουκρανικού λαού. Μου δίνει μεγάλη χαρά να βλέπω την Παγκόσμια Ημέρα Vyshyvanka να εκπροσωπείται στην Τσεχία. Η ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη είναι κοινή μας ευθύνη, πάνω στην οποία εργαζόμαστε συνεχώς. Η υποστήριξη της προστασίας και της διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί επίσης αναπόσπαστο μέρος της τρέχουσας Τσεχικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως σε μια περίοδο που η ευρωπαϊκή ήπειρος αντιμετωπίζει στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία. Η αλληλεγγύη με την Ουκρανία αντικατοπτρίζεται έντονα στο φετινό πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά και πιστεύω ότι μαζί, μπορούμε να έχουμε μια σημαντική συνεισφορά, βοηθώντας την ουκρανική πολιτιστική κληρονομιά σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Η τελετή απονομής των Βραβείων Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς εμπλουτίσθηκε με την εξαιρετική Prague Conservatory Chamber Orchestra, υπό τη διεύθυνση του Chuhei Iwasaki. Οικοδέσποινα της τελετής ήταν η Sneška Quaedvlieg-Mihailović, Γενική Γραμματέας της Europa Nostra. 

Η τελετή απονομής των Βραβείων Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς ήταν μια από τις κύριες εκδηλώσεις της Συνόδου Κορυφής για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Εuropean Cultural Heritage Summit 2022 που διοργανώνεται από τις 25 ως τις 27 Σεπτεμβρίου στην Πράγα, σηματοδοτώντας την 30η επέτειο της εγγραφής του ιστορικού κέντρου της πόλης στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η Σύνοδος Κορυφής διοργανώνεται από την Europa Nostra  και την Αντιπροσωπεία της Europa Nostra στην Τσεχική Δημοκρατία σε συνεργασία και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Υπουργείου Πολιτισμού της Τσεχίας, ως μέρος του επίσημου προγράμματος της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι επίσης μια συνεισφορά στο Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022 και στην πρωτοβουλία New European Bauhaus. Η Σύνοδος Κορυφής χρηματοδοτείται εν μέρει από το Πρόγραμμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πρόσκληση Υποβολής Υποψηφιοτήτων για τα European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2023 θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται διαδικτυακά μέσω του ιστότοπου www.europeanheritageawards.eu μέχρι τις 18 Νοεμβρίου 2022.

Για τα Βραβεία European Heritage Awards / Europa Nostra Awards

Τα Βραβεία European Heritage Awards / Europa Nostra Awards European ξεκίνησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2002 και έκτοτε οργανώνονται από την Europa Nostra. Το πρόγραμμα βραβείων έχει την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδώ και 20 χρόνια τα βραβεία αναδεικνύουν και διαδίδουν την αριστεία και τις βέλτιστες πρακτικές για την προστασία της κληρονομιάς, ενθαρρύνουν τη διασυνοριακή ανταλλαγή γνώσεων και συνδέουν τα ενδιαφερόμενα μέρη σε ευρύτερα δίκτυα. Τα βραβεία αποφέρουν σημαντικά οφέλη στους νικητές, όπως μεγαλύτερη προβολή σε εθνικό επίπεδο, επιπλέον χρηματοδότηση και αυξημένο αριθμό επισκεπτών. Επιπλέον, το πρόγραμμα βραβείων προάγει μία ευρύτερη φροντίδα για την κοινή μας κληρονομιά μεταξύ των ευρωπαίων πολιτών. Τα βραβεία είναι, επομένως, βασικό εργαλείο προώθησης των πολλαπλών αξιών της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς προς όφελος της κοινωνίας, της οικονομίας και του περιβάλλοντος της Ευρώπης. Για επιπλέον στοιχεία σχετικά με τα Βραβεία, μπορείτε να επισκεφθείτε το σύνδεσμο www.europeanheritageawards.eu/facts-figures

Η Europa Nostra

Η Europa Nostra είναι η ευρωπαϊκή φωνή της κοινωνίας των πολιτών που δεσμεύεται να προστατεύει και να προωθεί την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά. Μια πανευρωπαϊκή ομοσπονδία από ΜΚΟ πολιτιστικής κληρονομιάς, υποστηριζόμενη από ένα ευρύ δίκτυο δημόσιων φορέων, ιδιωτικών εταιρειών και ατόμων, καλύπτει περισσότερες από 40 χώρες. Ιδρύθηκε το 1963 και σήμερα αναγνωρίζεται ως το μεγαλύτερο και το πιο αντιπροσωπευτικό δίκτυο πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη. Η Europa Nostra πραγματοποιεί εκστρατείες για την διάσωση μνημείων, τόπων και τοπίων της Ευρώπης υπό απειλή, ιδίως μέσω του Προγράμματος 7 Υπό Απειλή (7 Most Endangered Programme).

Προωθεί την αριστεία μέσω των European Heritage Awards / Europa Nostra Awards. Η Europa Nostra συμβάλλει ενεργά στον καθορισμό και την εφαρμογή ευρωπαϊκών στρατηγικών και πολιτικών που σχετίζονται με την κληρονομιά, μέσω ενός συμμετοχικού διαλόγου με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και του συντονισμού της European Heritage Alliance

Η Europa Nostra συμπεριλαμβάνεται στους επίσημους εταίρους της πρωτοβουλίας New European Bauhaus που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποτελεί Περιφερειακή Έδρα (Regional Co-Chair) του

Climate Heritage Network για την Ευρώπη και την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητών Κρατών (Commonwealth of Independent States).

Creative Europe

Το πρόγραμμα της ΕΕ Creative Europe υποστηρίζει τους πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς, επιτρέποντάς να αυξήσουν τη συμβολή τους στην απασχόληση και την ανάπτυξη. Με προϋπολογισμό 2,4 δισ. Ευρώ για την περίοδο 2021-2027, υποστηρίζει οργανισμούς στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς, των παραστατικών τεχνών, των καλών τεχνών, των διεπιστημονικών τεχνών, των εκδόσεων, των ταινιών, της τηλεόρασης, της μουσικής και των βιντεοπαιχνιδιών, καθώς και δεκάδες χιλιάδες καλλιτέχνες και επαγγελματίες που ασχολούνται στον πολιτισμό και τα οπτικοακουστικά μέσα. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ