Έτοιμος για την τελική ευθεία ο Τραμπ

Αποστολή – ανταπόκριση: Νίκος Τσιμπίδας – Κληβελαντ

Κι όμως συνέβη. Έδωσαν το χρίσμα στον Ντόναλντ Τραμπ!“, ήταν ο τίτλος της αμερικάνικης έκδοσης της Huffington Post, η οποία φαίνεται να μην μοιράζεται την ευφορία που επικρατούσε χθες στην άρρενα όπου διεξάγεται το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ένας αντισυμβατικός υποψήφιος

Έτοιμος για την τελική ευθεία ο ΤραμπΟ Ντ. Τραμπ είναι, όπως αναμένονταν, και επισήμως ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάτι τέτοιο ήταν αυτονόητο όταν ανακοίνωνε την υποψηφιότητα του πριν 13 μήνες. Ήταν μια έκπληξη για πολλούς αλλά και μια αντισυμβατική επιλογή.

Σε ό,τι αφορά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ο Τραμπ, δεν ήταν πολιτικός καριέρας, δεν προέρχονταν από κάποιο πολιτικό “τζάκι”, δεν υπήρξε σταθερό μέλος του Κόμματος, τα έβαλε με έναν πρώην ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, τον Τζων Μακέϊν και έδειχνε σχεδόν παντελή έλλειψη σεβασμού στους κανόνες πολιτικής ευγένειας ακόμα και προς τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.

Η αντισυμβατική ρητορική του, η λαϊκίστικη και απλοϊκή προσέγγιση που υιοθετεί στις ομιλίες του σε συνδυασμό με μια σκληρή συντηρητική ατζέντα κέρδισε τους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους. Ο Τραμπ έλεγε και λέει πράγματα που ακόμα και πολιτικοί μέσα στο ίδιο του το κόμμα διστάζουν να πουν και τα λέει με ένα τρόπο που ο μέσος συντηρητικός ψηφοφόρος μπορεί να τα καταλάβει χωρίς να κουραστεί.

Αυτός ο τρόπος έδωσε την ευκαιρία μάλιστα σε κάποια (αρκετά) στελέχη του κόμματος που εκπροσωπεί (γερουσιαστές και βουλευτές) να “απελευθερωθούν” από το πολιτικό σαβουάρ βίβρ και να ακολουθήσουν και αυτοί την γραμμή του υποψήφιου τους για την Προεδρία κάνοντας τους αναλυτές να μιλάνε πλέον για την “πολιτική σχολή Τραμπ”.

Οι πολιτικές του Τραμπ

Η ατζέντα του Τραμπ έχει στον πυρήνα της τον ετεροκαθορισμό και απευθύνεται κατά κύριο λόγο στα φοβικά σύνδρομα των Αμερικανών, από την άλλη όμως, στο πρόγραμμα του βρίσκει κανείς πολιτικές οι οποίες παραπέμπουν ευθέως στην ατζέντα των Δημοκρατικών.

Ο Τραμπ μέχρι στιγμής έχει υποσχεθεί:

Έτοιμος για την τελική ευθεία ο Τραμπ

Έτοιμος για την τελική ευθεία ο ΤραμπΤραμπ εναντίον ρεπουμπλικανικού κόμματος

Το εσωκομματικό κατεστημένο τον πολέμησε από την πρώτη στιγμή. Είναι κοινό μυστικό ότι η πρώτη επιλογή της ηγεσίας του κόμματος ήταν ο Τζεμπ Μπους, της οικογένειας Μπους που έχει δώσει 2 προέδρους στην Αμερική.

Ο Τζεμπ Μπους αποσύρθηκε από την κούρσα της υποψηφιότητας μόλις 8 μήνες μετά την ανακοίνωση ότι θα διεκδικήσει το χρίσμα καταγράφοντας τραγικά αποτελέσματα στις προκριματικές εκλογές. Η κομματική ηγεσία στήριξε σχεδόν κάθε άλλο συνυποψήφιο του Τραμπ και όσο συνέχιζε να το κάνει αυτό, τόσο ο Τραμπ κέρδιζε ψηφοφόρους, υποστηρικτές και φυσικά την μια εσωκομματική αναμέτρηση μετά την άλλη.

Ο άνθρωπος που σήμερα κέρδισε το χρίσμα έφτασε στο Συνέδριο με σχεδόν το 1/3 της κομματικής βάσης να μην έχει αποφασίσει για τον αν τελικά θα τον ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές, με την κομματική νομεκλατούρα να τον αποδέχεται με το ζόρι και με σημαντικά στελέχη του κόμματος να μην προσέρχονται καν στο συνέδριο, με τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα – πλην του FOX NEWS – να κρατούν μια εξαιρετικά επιφυλακτική έως και ξεκάθαρα αρνητική στάση απέναντι του και με τις ομιλίες του να προκαλούν μεγάλες και αρκετές φορές βίαιες αντιδιαδηλώσεις. Διεξήγαγε και συνεχίζει να διεξάγει μια πρωτοφανή για τα αμερικανικά πολιτικά χρονικά αντισυμβατική καμπάνια, έχει αντιταχθεί σε φωνές αλλά και πιέσεις να “συμμορφωθεί”, να μαλακώσει, να μιλήσει πιο…πολιτικά. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως θα συνεχίσει να μην ακούει αυτές τις φωνές και να μην υποκύπτει σε αυτές τις πιέσεις.

Έτοιμος για την τελική ευθεία ο ΤραμπΟι 120 ημέρες προεκλογικής περιόδου

Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να τον φέρνουν ακόμα πίσω από την Κλίντον αλλά όλοι παραδέχονται ότι η διαφορά των 5 μονάδων είναι στα όρια του στατιστικού λάθος αλλά και πως οι 120 ημέρες μέχρι τις εκλογές είναι πάρα πολύς χρόνος για να αλλάξουν όλα τα δεδομένα και μάλιστα πολλές φορές.

Εξάλλου πρόκειται για μια εκλογική αναμέτρηση όπου, σύμφωνα με τις έως τώρα ποιοτικές μετρήσεις, μετέχουν δυο υποψήφιοι – Κλίντον και Τραμπ – που δεν συγκεντρώνουν στο πρόσωπο τους ούτε την συμπάθεια, ούτε την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων αλλά τουλάχιστον για την περίπτωση του, ο Τραμπ φαίνεται πως μάλλον προτιμάνε να τον φοβούνται και να τον ψηφίζουν παρά να τον συμπαθούν και να τον αγνοούν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ