Την ανθεκτικότητά της σε υποδομές ζωτικής σημασίας ενισχύει η Ελλάδα, αξιοποιώντας τις κβαντικές τεχνολογίες.
Με την υλοποίηση της «Εθνικής Υποδομής Κβαντικής Επικοινωνίας», η χώρα μας θα είναι σε θέση, μέσω κβαντικής κρυπτογράφησης, να προστατεύει ευαίσθητα δεδομένα, αλλά και να διασφαλίζει την ασφαλή διασύνδεση δημοσίων και ιδιωτικών φορέων από κυβερνοαπειλές.
«Οι κβαντικές επικοινωνίες είναι εδώ, έχουν έρθει και έχουν έρθει για να μας βοηθήσουν να διασυνδέσουμε υπολογιστές με μεγαλύτερη ταχύτητα, με μεγαλύτερη ασφάλεια, να δημιουργήσουμε καινούργιες πιο εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και φυσικά να προστατεύσουμε καλύτερα τα δεδομένα μας» ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.
«Οι κβαντικοί υπολογιστές θέτουν υπό απειλή την ασφάλεια των κλασικών τηλεπικοινωνιών και γιαυτό χρησιμοποιούνται οι κβαντικές τηλεπικοινωνίες για να λύσουν αυτή τη μελλοντική απειλή που έρχεται» σημειώνει ο Συντονιστής Εθνικής Υποδομής Κβαντικής Επικοινωνίας, Ηλίας Παπασταματίου.
Η πρώτη φάση υλοποίησης της Εθνικής Υποδομής Κβαντικής Επικοινωνίας της Ελλάδας, αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2026. Θα αποτελείται από 13 κυβερνητικούς κόμβους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κρήτη, μεταξύ των οποίων και οι Εθνικές Αρχές Ασφαλείας. Μεταξύ αυτών 7 κόμβοι έρευνας και τεχνολογίας και 4 κόμβοι δοκιμών κβαντικού διαδικτύου.
Όλοι τους θα είναι εξοπλισμένοι με ειδικά μηχανήματα, τα οποία θα δημιουργούν κβαντικά κλειδιά, κρυπτογράφησης απροσπέλαστα από το κυβερνοέγκλημα.
Λόγω του μικρού ποσοστού νεφοκάλυψης, η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει Κόμβο Ασφάλειας Ευαίσθητων Τηλεπικοινωνιών, για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
«Η Ελλάδα, εκτός από τα δίκτυα τα επίγεια, επενδύει και σε δορυφορικά δίκτυα, σε Space Earth Communications, εξοπλίζοντας τα αστεροσκοπεία μας με οπτικά τερματικά για να μπορούμε να πετύχουμε τέτοιες διασυνδέσεις» αναφέρει σχετικά ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Κωνσταντίνος Καράτζαλος.
Στόχος είναι μέχρι το 2030 όλα τα ευρωπαϊκά κράτη να έχουν αντίστοιχους κόμβους, οι οποίοι θα διασυνδεθούν μεταξύ τους.
«Μεγάλες δυνατότητες για την ασφάλεια, για να ασφαλιστούν τα δεδομένα, η διακίνηση δεδομένων, επομένως είναι απαραίτητο να αποκτήσουμε προβάδισμα και η ευρωπαϊκή επιτροπή να υποστηρίξει και να πρωτοστατήσει σε αυτήν την τεχνολογία» σημειώνει ο προϊστάμενος Μονάδας Αναδυόμενων & Ανατρεπτικών Τεχνολογιών της Κομισιόν Αϊμάρ Ντε Τουζαλάν.
Η Εθνική Υποδομή Κβαντικής Επικοινωνίας, η οποία υλοποιείται από το ΕΔΥΤΕ του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ανοίγει τον δρόμο για την υλοποίηση του Κβαντικού Διαδικτύου και θέτει τις βάσεις για νέες εφαρμογές στην έρευνα, την εκπαίδευση και την καινοτομία
Ρεπορτάζ ΕΡΤNews: Κώστας Νούσης
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος