Εθελοντές – Δασοπυροσβέστες μιλούν στην ΕΡΤ για την βιβλική καταστροφή στον Έβρο – «Γυρνάς τα μάτια σου και βλέπεις παντού καμένα»

Εκπαιδευμένοι εθελοντές δασοπυροσβέστες αφήνουν τη δουλειά τους και τις οικογένειές τους και με αυταπάρνηση μπαίνουν στα μέτωπα των φωτιών και μάχονται για την προστασία ανθρώπων, περιουσιών και της φύσης. Ομάδα 60 εθελοντών δασοπυροσβεστών από την Αττική, που επέστρεψε από τα μέτωπα της Δαδιάς, μίλησαν στην κάμερα της ΕΡΤ και τη Βαλέρια Δολαψάκη για τη δύσκολη διαχείριση των πολλαπλών εστιών που ξεπηδούσαν στον Έβρο αλλά και την ευγνωμοσύνη των κατοίκων για την παρουσία τους εκεί.

«Όπου και να γυρίσεις είναι παντού καμένα»

Η Μαριάννα Πηλού που βρέθηκε στην καταστροφική μέγκα πυρκαγιά του Έβρου περιγράφει: «Όταν είσαι εκεί και γυρνάς τα μάτια σου και βλέπεις παντού καμένα αυτό που αισθάνεσαι είναι πολύ πιο δυνατό και διαφορετικό και εκεί καταλαβαίνεις την έκταση, είναι δραματικό» λέει και συνεχίζει: «Ζώα διαφόρων μεγεθών από σκαντζόχοιρους μέχρι ελάφια να τρέχουν από το ένα μέτωπο προς την άλλη κατεύθυνση… Ο κόσμος ο οποίος αγωνία για τον τόπο του για τις περιουσίες του».

Οι προσπάθειες αν και υπεράνθρωπες φαινόντουσαν συχνά μάταιες μπροστά στην ανυπέρβλητη δύναμη της φωτιάς περιγράφει ο Δημήτρης Μαρινέλης: «Είναι ηρωικές οι προσπαθείς όλων αλλά υπάρχουν στιγμές που αισθάνεσαι ότι αυτό που κάνεις είναι μικρό όμως συνεχίζεις» περιγράφει.

«Όταν εκκενώνονται χωριά, όταν σε διώχνουν από το σπίτι σου γιατί πλησιάζει η φωτιά τότε το νιώθεις αλλιώς. Πρέπει να τους συμπονούμε, να έχουμε μια ενσυναίσθηση σαν Έλληνες με τους ακρίτες. Αυτό που συμβαίνει επάνω, η καταστροφή είναι ανείπωτη δεν υπάρχουν λόγια για να το περιγράψει κάποιος».

Μέσα σε μόλις δυο μήνες η ομάδα εθελοντών δασοπυροσβεστών διασωστών συνέδραμε σε τουλάχιστον 100 συμβάντα μεταξύ των οποίων τα μέτωπα σε Δερβενοχώρια Πάρνηθα και Δαδιά.

Ο κ. Γιώργος Δερτίλης, πρόεδρος της ομάδας εθελοντών δασοπυροσβεστών – διασωσωτών περιγράφει: «Έχουμε αρκετά καλή εκπαίδευση και όλα αυτά με το ευχαριστώ και με τα χαμόγελα του κόσμου και με το ότι γυρνάμε πίσω και ξέρουμε οτι έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσαμε και έχουμε σώσει κάτι, βάζουν όλες τις δυσκολίες στην άκρη».

Δίπλα στα εκπαιδευμένα μέλη της ομάδας εθελοντών δασοπυροσβεστών διασωστών βρίσκονται και φέτος εθελοντές από τη Γαλλία και το Βέλγιο. 

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Βαλέρια Δολαψάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος