ΕΡΤ Αρχείο: «Του Kουτιού τα Παραμύθια» επέστρεψαν στο ERTflix (video)

Array

«Aνοιξε αυτό το κουτί, παραμύθι να ακουστεί,
η φαντασία σου κι η μουσική μας
σε ταξιδεύουνε στα πέρατα της γης.
Βιβλίο είν’ ή μήπως σκηνή, μία ευχή και θα φανεί

και οι φιγούρες μας παραμυθάδες»

Το Aρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μια από τις πιο αγαπημένες τηλεοπτικές σειρές των παιδιών που μεγάλωσαν τη δεκαετία του ’80 και συγκεκριμένα τον πρώτο κύκλο της σειράς «Του κουτιού τα παραμύθια».

Παρακολουθήστε ολόκληρο τον πρώτο κύκλο στο ERTflix ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.ertflix.gr/series/ser.200501-tou-koutiou-ta-paramuthia

ΕΡΤ Αρχείο: «Του Kουτιού τα Παραμύθια» επέστρεψαν στο ERTflix (video)

Η παραγωγή ήταν της οικογένειας Σοφιανού, που ασχολούνταν με το κουκλοθέατρο από το 1953 στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια μετακόμισε στην Αθήνα, ενώ συνεργάστηκε με την ΕΡΤ από το 1974.

Πρόκειται για παιδική σειρά όπου τα παραμύθια παρουσιάζονται σε τρεις χώρους: στο παιδικό υπνοδωμάτιο της Παρασκευής, στο καπάκι του κουτιού που κρύβει κάτω από το κρεβάτι της και λειτουργεί ως θεατρική σκηνή για τη δραματοποίηση με ηθοποιούς και στο εσωτερικό του κουτιού που αποτελεί το χώρο της ορχήστρας των παραμυθάδων. Αυτό φυσικά, πέρα από μια δημιουργική επιλογή αποτέλεσε και την καινοτόμο τεχνική βάση της σειράς: για κάθε επεισόδιο πραγματοποιούνταν τριπλά γυρίσματα, ένα με την Παρασκευή, ένα με τις κούκλες και ένα με τους ηθοποιούς, τα οποία συνδέονταν κατά το μοντάζ. Η παραγωγή αξιοποιούσε το Blue Box, τον πρόδρομο του σημερινού Green Screen, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες παρακάτω, το οποίο ήταν ένα μπλέ μονόχρωμο φόντο για το γύρισμα, επάνω στο οποίο τοποθετούνταν στην συνέχεια τα οπτικά εφέ.

ΕΡΤ Αρχείο: «Του Kουτιού τα Παραμύθια» επέστρεψαν στο ERTflix (video)
Οι ηθοποιοί στο Blue box

Σχετικά με την υπόθεση της σειράς: Η Παρασκευή (την οποία υποδυόταν η Παρασκευή Γεωργιάδου) είχε στην κατοχή της ένα κουτί με κούκλες μουσικούς: τον  διευθυντή ορχήστρας Σεβαστιανό (Παύλος Χαϊκάλης), τον μπασίστα Φιόγκο (Φαίδων Σοφιανός), τον άτακτο ντράμερ Ρούχλα (Παύλος Κοντογιαννίδης) και την τραγουδίστρια Μελιά (Ήβη Σοφιανού). Μόλις νύχτωνε και η Παρασκευή πήγαινε στο δωμάτιό της για ύπνο, άνοιγε το κουτί και οι κούκλες της εξιστορούσαν λαϊκά παραμύθια από όλο τον κόσμο και κλασσικά παραμύθια των αδελφών Γκρίμ. Τα παραμύθια είχε συλλέξει η Ήβη Σοφιανού από βιβλιοθήκες του Μονάχου και φυσικά παρουσιάζονται διασκευασμένα.

Χαρακτηριστικό ήταν και το τραγούδι τίτλων της σειράς, σε μουσική σύνθεση του Ηλία Ανδριόπουλου, και στίχους του Μιχάλη Μπουρμπούλη. «Φα δίεση ο Φιόγκος και ο Ρούχλας είναι Λα, ο Σεβαστιανός διηγείται στη γραμμή του Σι και στο Μι τραγουδάει παραμύθια η Μελιά».

Η σειρά πρωτοπροβλήθηκε την Παρασκευή 5 Φλεβάρη 1988 ενώ ολοκληρώθηκε σε 3 κύκλους των 12 επεισοδίων.

ΤΟΥ ΚΟΥΤΙΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ: Η ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΡΑΣ (επεισόδιο 1)

(video)


Πρόκειται για το πρώτο επεισόδιο που αποτελεί διασκευή μαγικού παραμυθιού από τη Γαλλία. Διαπραγματεύεται την έννοια της ομορφιάς σε αισθητικό αλλά και υπαρξιακό επίπεδο, μέσα από την ιστορία ενός πατέρα που όταν χάνεται στο δάσος πέφτει αιχμάλωτος στο παλάτι ενός Τέρατος. Η μία από τις κόρες του προσφέρει τον εαυτό της στο Τέρας για να γλιτώσει ο πατέρας της. Το παραμύθι μεταδίδει τις αξίες της  καλοσύνης, δοτικότητας και αγάπης.

Στο κομμάτι της δραματοποίησης εμφανίζονται σημαντικοί ηθοποιοί: Μιχάλης Μητρούσης, Τζόυς Ευείδη, Τάσος Κωστής, Μαριάννα Λαγουρού, Ρουμπίνη Βασιλακοπούλου.

Σκηνοθεσία: Φαίδων Σοφιανός

Τηλεσκηνοθεσία: Νίνος Ελματζίογλου

Σενάριο- στίχοι: Ήβη Σοφιανού

Μουσική-τραγούδια: Φαίδων Σοφιανός

Μουσική τραγουδιού τίτλων: Ανδριόπουλος Ηλίας

Στίχοι τραγουδιού τίτλων: Μπουρμπούλης Μιχάλης

Κούκλες και κοστούμια: Δήμος Σοφιανός, Μπριγκίτε Σοφιανού

Σκηνικά: Τάκης Νικολαΐδης

Ενορχήστρωση: Τάκης Δημητρακόπουλος

Ημερομηνία πρώτης προβολής: 5/2/1988

Επιμέλεια Τεκμηρίωσης: Νικόλαος Βογιατζής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος