Επίθεση από αγέλη σκύλων: Πώς αντιδρούμε αν βρεθούμε απέναντί τους – Συμβουλές από ειδικούς (video)

Array

Mε αφορμή τις επιθέσεις αδέσποτων σκύλων σε ανθρώπους η εκπαιδεύτρια σκύλων, Ρενάτα Γρυπάρη, μίλησε στις «Συνδέσεις» για το πώς πρέπει να αντιδράσουμε σε ενδεχόμενη επίθεση από σκυλιά σε αγέλες, ενώ η νομικός Έλενα Δέδε αναφέρθηκε στις υποχρεώσεις και τις ευθύνες των δήμων.

«Τα περισσότερα αδέσποτα σκυλιά είναι κοινωνικοποιημένα. Υπάρχει όμως περίπτωση αν ζούνε σε απομονωμένες περιοχές και έχουν σχηματίσει αγέλη μπορεί να προβούν σε επιθέσεις» δήλωσε η εκπαιδεύτρια σκύλων.

Σύμφωνα με όσα είπε στην ΕΡΤ και τον ρεπόρτερ Ηλία Κούκο «δεν πρέπει να χειρονομούμε για διώξουμε μακριά τον σκύλο, να τρέξουμε αλλόφρονες ή να κάνουμε κινήσεις απειλητικές».

Επίθεση από αγέλη σκύλων: Πώς αντιδρούμε αν βρεθούμε απέναντί τους – Συμβουλές από ειδικούς (video)

Και όπως είπε «αν μείνουμε ψύχραιμοι και ακίνητοι, τότε ο σκύλος επειδή είναι μια συμπεριφορά που δεν τη γνωρίζει θα αποπροσανατολιστεί, θα χάσει το ενδιαφέρον του για εμάς και θα ηρεμήσει πιο γρήγορα».

Δε γυρνάμε ποτέ την πλάτη στα άγρια σκυλιά

Tόνισε μάλιστα ότι όσο και να φοβόμαστε πρέπει να μείνουμε ακίνητοι γιατί ο σκύλος θα καταλάβει ότι δεν είμαστε απειλή για εκείνον. Η κ. Γρυπάρη επισήμανε ότι σε περίπτωση που βρεθούμε απέναντι από μια αγέλη σκύλων, δεν τους γυρίζουμε την πλάτη. Περπατάμε σιγά σιγά προς τα πίσω και με προτεταμένο το χέρι τους δείχνουμε ότι πρέπει να σταματήσουν.

Πάντα έχουμε τα χέρια μας γροθιά με την γάμπα και τον πήχη στα χέρια να είναι τα πιο επικίνδυνα σημεία για να δεχθούν τις επιθέσεις των άγριων ζώων.

Απαντώντας στο αν πρέπει να έχουμε κάποιο ξύλο για να απομακρύνουμε η κ. Γρυπάρη υποστήριξε ότι «ένας σκύλος που αντιδράει έτσι ξέρει από βίαιες μεθόδους». Η ίδια πρότεινε αντί να κουνάμε το ξύλο απειλητικά απέναντι στο ζώο, να του το δώσουμε για να το δαγκώσει ώστε να ηρεμήσει.

Μια έξυπνη επίσης συμβουλή για όταν εκδράμουμε στη φύση είναι να έχουμε μαζί μας ξηρά τροφή προκειμένου να αποσπάσουμε την προσοχή της αγέλης.

Οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για τα αδέσποτα

Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ η Έλενα Δέδε, δικηγόρος και ιδρύτρια του “Dogs Voice” αναφέροντας ότι ένας σκύλος μετράει τις δυνάμεις του και σπάνια θα επιτεθεί μόνος του.

«Για όλα τα αδέσποτα είναι υπεύθυνοι οι δήμοι. Ο παθών, στην συγκεκριμένη περίπτωση  στο Σουσάκι Κορινθίας μπορεί να κάνει μήνυση στον αρμόδιο δήμο» διεκδικώντας αποζημίωση και ποινικές ευθύνες, διευκρίνισε η κ. Δέδε.

Ρεπορτάζ: Ηλίας Κούκος | Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος