Επισκοπή Σικίνου: Στο κοινό το εντυπωσιακό αρχαίο μαυσωλείο που βραβεύθηκε από τη Europa Nostra (βίντεο και φωτογραφίες)

Array

Στο κοινό αποδόθηκε το αρχαίο μαυσωλείο στη Σίκινο. Κατά την τελετή απόδοσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκαν στην ιστορική και πολιτιστική σημασία του μνημείου.

Πρόκειται για ένα κτίσμα των ρωμαϊκών χρόνων, τοπόσημο του νησιού, που συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε με υποδειγματικό τρόπο, λαμβάνοντας το Βραβείο Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς Europa Nostra 2022.

Κατά τον χαιρετισμό της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκανε λόγο για «ένα μνημείο στο οποίο εγγράφονται επάλληλα στρώματα της ιστορίας του ελληνισμού».

«Ο ναός της Επισκοπής είναι μια αφήγηση μακράς, πολύ μακράς διάρκειας, που υπερβαίνει τον βραχύ χρόνο της ζωής ενός ανθρώπου και ξεπερνά τον επείγοντα χαρακτήρα των εκρηκτικών γεγονότων» υπογράμμισε.

Από το 2016, αρχαιολόγοι, συντηρητές και εργάτες δούλεψαν υπό την καθοδήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για την επαναλειτουργία του.

«Ο ανώνυμος κυκλαδίτης μάστορας, που ανέλαβε τη μετατροπή του μαυσωλείου σε εκκλησιά, δεν διατήρησε μόνο το ναόμορφο κτίσμα της ρωμαϊκής περιόδου αλλά και το αναστήλωσε. Τείνει να σκεφτεί κάνεις ότι ηταν προϊόν της ανάγκης, ή ακόμα και κατασκευαστική ευκολία. Αλλά δεν είναι έτσι. Είναι αποτέλεσμα της επιθυμίας να συνδεθεί το βυζαντινό παρόν με το αρχαίο παρελθόν. Να μνημειωθεί η συνέχεια» σημείωσε η ΠτΔ.

Κατά τις εργασίες αποκατάστασης αποκαλύφθηκαν πολύτιμα τεκμήρια του παρελθόντος, καθώς και ο ασύλητος τάφος μιας γυναίκας που ονομαζόταν Νεικώ.

«Όλο αυτό δείχνει τις τρεις λέξεις του Ελύτη “αυτός ο κόσμος ο μικρός ο μέγας”. Αποκαταστάθηκε με τον καλύτερο τρόπο, με τον τρόπο που η αρχαιολογική υπηρεσία ξέρει να κάνει έργα» ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού.

Αρχικά θεωρήθηκε κατασκευασμένος προς τιμή του Πυθίου Απόλλωνα, αργότερα έγινε ρωμαϊκό μαυσωλείο και τελικά μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Στην τελετή, που παρουσίασε η διευθύντρια ενημερωτικών εκπομπών της ΕΡΤ Αντριάνα Παρασκευοπούλου, παρόντες ήταν οι τοπικοί αιρετοί, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κατοίκων.

Αποστολή – Σίκινος: Κάτια Αντωνιάδη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος