Ενέκρινε συνθετικό κοτόπουλο εργαστηρίου για κατανάλωση από ανθρώπους ο FDA

Αν και πρακτικά δεν πρόκειται για «διαδικασία έγκρισης», η αξιολόγηση αυτή ισοδυναμεί με «πράσινο φως» για την τεχνολογία και τη μέθοδο παραγωγής της εταιρείας.

Η εταιρεία GOOD Meat με έδρα την Καλιφόρνια, έλαβε το «πράσινο φως» από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, για να προωθήσει στην αγορά το κρέας κοτόπουλου που καλλιεργεί εργαστηριακά χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη κύτταρα από ζωντανά ζώα.

Οι επιθεωρητές του FDA «δεν έχουν προς το παρόν ερωτήσεις», όσον αφορά την ασφάλεια του «υλικού κυττάρων καλλιεργημένου κοτόπουλου» της GOOD Meat, σύμφωνα με επίσημη επιστολή που έστειλαν στην εταιρεία. Με άλλα λόγια, ο FDA έκρινε ότι το εργαστηριακά καλλιεργημένο κοτόπουλο της Good Meat είναι ασφαλές προς κατανάλωση.

Η θετική, χωρίς παρατηρήσεις, αξιολόγηση είναι η δεύτερη που εκδίδει η αμερικανική υπηρεσία σε εταιρεία παραγωγής καλλιεργημένου κρέατος. Τον Νοέμβριο του 2022, εξέδωσε την πρώτη σφραγίδα για το καλλιεργημένο κοτόπουλο της UPSIDE Food. Αν και πρακτικά δεν πρόκειται για «διαδικασία έγκρισης», η αξιολόγηση της GOOD Meat από τον FDA ισοδυναμεί με «πράσινο φως» για την τεχνολογία και τη μέθοδο παραγωγής της εταιρείας.

Το 2020, η GOOD Meat έλαβε έγκριση για την πώληση καλλιεργημένου κοτόπουλου στη Σιγκαπούρη. Το προϊόν της είναι διαθέσιμο στην αγορά της ασιατικής χώρας εδώ και δυο χρόνια, αν και σε μικρή κλίμακα. Τώρα, η εταιρεία μπορεί να διαθέσει το προϊόν της και στις ΗΠΑ, αφού ξεπεράσει ένα δεύτερο εμπόδιο, σύμφωνα με την εταιρεία.

«Από τη στιγμή που η Σιγκαπούρη ενέκρινε την πώληση της GOOD Meat, ξέραμε ότι αυτή η στιγμή θα ήταν το επόμενο βήμα. Είμαι τόσο περήφανος που φέρνω αυτόν τον νέο τρόπο παρασκευής κρέατος στη χώρα μου», ανέφερε στην ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας, Τζος Τέτρικ.

Το κρέας που καλλιεργείται στο εργαστήριο προβάλλεται εδώ και χρόνια ως μια πιθανή λύση για το περιβαλλοντικό -και όχι μόνο- μειονέκτημα του σημερινού συστήματος. Θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει μια λύση για την παροχή θρεπτικών πηγών πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης, η οποία δεν θα συνοδεύεται από τις αρνητικές πλευρές που έχει η συμβατική εκτροφή ζώων για την ευημερία τους και το περιβάλλον. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα, το καλλιεργημένο κρέας παρέμενε ως επί το πλείστον μια ιδέα. Οι σφραγίδες του FDA ανοίγουν τον δρόμο για την εύκολη πρόσβαση σε καλλιεργημένο κρέας.

Αν και φαίνεται πιθανό να εμφανιστούν στον ορίζοντα περισσότερα προϊόντα συνθετικού κρέατος, τα προβλεπόμενα κλιματικά οφέλη αυτών των προϊόντων παραμένουν ασαφή. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι το καλλιεργημένο κρέας θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την παραγωγή κρέατος κατά ένα τεράστιο ποσοστό – έως και 96%. Άλλες μελέτες αμφισβητούν τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα των προϊόντων κρέατος που καλλιεργούνται στο εργαστήριο.

Δεδομένου ότι καμία εταιρεία δεν έχει πράγματι παράγει καλλιεργημένο κρέας σε συγκρίσιμη κλίμακα με τη βιομηχανία κρέατος, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί το πραγματικό περιβαλλοντικό κόστος της καλλιέργειας κυττάρων έναντι της εκτροφής πουλερικών και βοοειδών. Και τα δύο απαιτούν ενέργεια και γη για τις καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται ως «μέσο ανάπτυξης» ή τροφή.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Μάιο του 2022, η GOOD Meat ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει τη μεγαλύτερη μονάδα καλλιέργειας κρέατος στον κόσμο, η οποία θα βρίσκεται στις ΗΠΑ. Μένει να δούμε αν οι προτεινόμενες από την εταιρεία δεξαμενές κρέατος των 250.000 λίτρων είναι τεχνικά εφικτές.

Προς το παρόν η GOOD Meat ξεκινάει με μικρότερα μεγέθη. Αφού περάσει και τον έλεγχο του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA), η εταιρεία σχεδιάζει να διαθέσει το καλλιεργημένο κοτόπουλό της σε ένα μόνο εστιατόριο στην Ουάσιγκτον, το οποίο ανήκει στον διάσημο σεφ Χοσέ Αντρές.

ΠΗΓΗ: Gizmodo

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος