Ένα βιβλίο για τη διαχείριση του φόβου και της καθημερινότητας για τον καρκίνο του μαστού

Array

H φίλη μου και συνάδελφος Δώρα Μαυρομάτη μου έστειλε το μέιλ της εκδήλωσης για το βιβλίο. Κάτι που σπάνια κάνει και πάντα αξίζει τον κόπο. Τίτλος του βιβλίου: «Καρκίνος του μαστού: Διαχείριση του φόβου και της καθημερινότητας – Tips & Tricks».

Δεν μου αρέσει. Δεν θέλω να το διαβάσω. Δεν μου χρειάζεται και να μην μου χρειαστεί ποτέ... Αυτά σκέφτηκα… Και το άφησα.

Αργότερα μου κίνησε την περιέργεια η συγγραφέας του Ελίνα Ψημίτη. Αρχιτέκτονας, διευθύνουσα σύμβουλος στην οικογενειακή επιχείρηση με αντικείμενο ιατροτεχνικά προϊόντα. Η εταιρεία έφερε στην Ελλάδα τεχνολογίες για παράταση και ποιότητα ζωής.

Και πώς έρχονται τα πράγματα! Το 2019 η Έλίνα Ψημίτη διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Σήμερα είναι καλά και έγραψε το βιβλίο επειδή ήθελε να καταγράψει και να μοιραστεί την εμπειρία της, πιστεύοντας ότι έτσι θα βοηθηθούν κι άλλες γυναίκες.
Με κέρδισε από το τηλέφωνο. Δροσερή, σταθερή φωνή. Ανθρώπου που ξέρει τι θέλει και πώς θα το διεκδικήσει.

Ένα βιβλίο για τη διαχείριση του φόβου και της καθημερινότητας για τον καρκίνο του μαστού

Το εξώφυλλό του βιβλίου μοιάζει με ταξιδιωτικό οδηγό. Η δομή του είναι εύκολη και με αυτόνομα κεφάλαια. Δεν περίμενα κεφάλαιο με τίτλο «Επιδερμίδα» και μάλιστα «στολισμένο» με ένα υπέροχο ροζ τριαντάφυλλο, φωτογραφία που είχε τραβήξει η Ελίνα Ψημίτη.

Δεν περίμενα ούτε «Περιποίηση Σώματος», «Μαλλιά», «Νύχια», «Κολπική ξηρότητα», «Ζάχαρη», «Οι ορμόνες είναι φίλες μου», «Χυμοί ή φρούτα;» «Κορίτσια, τις εξετάσεις σας». Μετά μπόρεσα να περάσω στα πρώτα κεφάλαια: «Πώς αναπτύσσεται ο καρκίνος του μαστού», «Επιδημιολογικά στοιχεία», « Αιτιολογικοί παράγοντες», «Ογκεκτομή-Ογκοπλαστική».

Ήθελα να τη γνωρίσω…

Συνέντευξη στην Έφη Ζέρβα

Πείτε μας πώς σκεφτήκατε τη συγγραφή και την έκδοση αυτού του βιβλίου- κατάθεση ψυχής. Το «ντύσατε», το «στολίσατε» με δικές σας φωτογραφίες και απ’ ότι καταλαβαίνω αγαπημένα ρητά, κομμάτια από βιβλία.

Ένα βιβλίο για τη διαχείριση του φόβου και της καθημερινότητας για τον καρκίνο του μαστού
Η Ελίνα Ψημίτη με τη χειρουργό Μαρουλιώ Σταθουλοπούλου

Το 2019 διαγνώστηκα με καρκίνο του μαστού και υποβλήθηκα σε χειρουργείο, χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες και τώρα συνεχίζω με ορμονοθεραπεία.
Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, είχα θέσει στόχο να ολοκληρώσω τις θεραπείες στον ενδεδειγμένο χρόνο και χωρίς τις γνωστές παρενέργειες που όλοι έχουμε ακούσει στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Με συνεχή αναζήτηση στο διαδίκτυο και την βιβλιογραφία, καθώς και με την υποστήριξη των θεραπευτών μου, το κατάφερα.
Παρατηρώντας τον καταιγισμό των πληροφοριών καθώς και την αδυναμία μέσα στον πανικό να συγκρατήσουν οι θεραπευόμενες οδηγίες και συμβουλές, τη δυσκολία να διαχειριστούν τις παρεμβάσεις του περιβάλλοντος καθώς και την καθημερινότητά τους, πρότεινα στην χειρουργό μου Μαρουλιώ Σταθουλοπούλου, την συγγραφή ενός απλού, ευανάγνωστου και πρακτικού βιβλίο. Συνεργάστηκαν με μεγάλη προθυμία, ο διευθυντής του κέντρου μαστού, Βασίλης Βενιζέλος και 10 διακεκριμένοι επιστήμονες, ώστε η πληροφορίες να είναι τεκμηριωμένες και πλήρεις.
Αγαπάω την φωτογραφία και λατρεύω να αποτυπώνω τις στιγμές, το φως και την ψυχή. Φωτογραφίζω συνήθως την φύση στα καλλύτερά της της. Ειδικά τα λουλούδια την εποχή της ανθοφορίας τους και ποτέ κομμένα ή σε βάζα. Μέσα από τις εικόνες αυτές, η φύση μπαίνει στα σπίτια μας και σε συνδυασμό με τα χρώματα ενεργοποιεί ευχάριστα την αίσθηση της όρασης, που με την σειρά της προκαλεί όμορφα συναισθήματα.

Ένα βιβλίο για τη διαχείριση του φόβου και της καθημερινότητας για τον καρκίνο του μαστού
BEST FLOWERS
PRINT MELA BOOK

Το θέμα του βιβλίου, είναι «βαρύ» από μόνο του. Για να το «ελαφρύνω» αποφάσισα να μοιραστώ με τους αναγνώστες ορισμένες από τις 40.000 φωτογραφίες, ώστε να ενεργοποιήσω την θετική τους σκέψη.
Παράλληλα ενεργοποιώ και την αίσθηση της αφής, επιλέγοντας μια οικεία επιφάνεια του χαρτιού που θυμίζει περιοδικό.
Τα αγαπημένα ρητά, εκφράζουν τα σημαντικά νοήματα και αξίες της ζωής, προσφέροντας δύναμη. Χωρισμένο σε μικρά ταξινομημένα κεφάλαια, προσφέρει στον αναγνώστη την δυνατότητα να επιλέξει τι θα διαβάσει, χωρίς να χρειάζεται να το πάρει με την σειρά.
Σε γενικές γραμμές, είναι ένα βιβλίο που απευθύνεται και σε όσους δεν διαβάζουν!

Ο τίτλος του βιβλίου με τρόμαξε. Νομίζω όλες μας τρομάζει. Σκεφτήκατε και άλλους τίτλους πριν αποφασίσετε;

Από την αρχή ήθελα μόνο αυτόν τον τίτλο. Είναι γεγονός ότι τρομάζει και οι εκδότες απέρριπταν το βιβλίο λόγω του τίτλου του. Ώσπου βρέθηκε ο «ατρόμητος εκδότης: Ιπποκράτης».
Η φωτογραφία του εξωφύλλου απεικονίζει την αγαπημένη μου παραλία και το απέραντο φωτεινό γαλάζιο του Αιγαίου, με μια γυναικεία φιγούρα να το ατενίζει, συμβολίζοντας την εσωτερική δύναμη των γυναικών και την σιγουριά ότι μπορούν να τα καταφέρουν.

Ένα βιβλίο για τη διαχείριση του φόβου και της καθημερινότητας για τον καρκίνο του μαστού

Γιατί επιμείνατε στον τίτλο;

Γιατί αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα.Υπάρχει τρομερή προκατάληψη στο άκουσμα της λέξης καρκίνος, πολύ δε περισσότερη στο άκουσμα καρκίνος του μαστού. Ασχολούμαι επιχειρηματικά 40 χρόνια στον χώρο των ιατροτεχνολογικών προϊόντων. Ενώ οι ασθενείς μιλούν ανοιχτά για διάφορες παθήσεις, στον καρκίνο στρουθοκαμηλίζουν.
Η προκατάληψη οδηγεί σε δύο ειδών φόβους. Των διαγνωστικών εξετάσεων και της διάγνωσης. Επειδή η γνώση σκοτώνει τον φόβο, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου οι αναγνώστες θα κατανοήσουν τον μηχανισμό ανάπτυξης του καρκίνου, τις υπάρχουσες θεραπείες, και τους τρόπους που μπορούν να τα διαχειριστούν.
Θα συνειδητοποιήσουν γιατί πρέπει να είναι συστηματικές με τις προληπτικές εξετάσεις τους και γιατί πρέπει να παροτρύνουν τις γυναίκες του περιβάλλοντος τους να είναι επίσης συνεπείς.
Γιατί πρέπει να είναι προετοιμασμένες εάν τυχόν τους συμβεί, καθώς ο καρκίνος του μαστού έχει λάβει μορφή επιδημίας, και πως μπορούν να τον αντιμετωπίσουν έγκαιρα και χωρίς φόβο.

Εικάζεται, λέτε στο βιβλίο σας, ότι ο καρκίνος είναι η σωματοποίηση εγκλωβισμένου θυμού και η διέξοδος είναι η συγχώρεση. Υπήρχε και σε εσάς κάποιος βαθύς πόνος; Και τελικά συγχωρούμε για τον εαυτό μας και όχι για τους άλλους;

Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά πλέον ότι τα συναισθήματα σωματοποιούνται. Οι γυναίκες που έχουν βιώσει καρκίνο του μαστού, συνήθως αναφέρουν ότι τον άφησαν να διεισδύσει στο σώμα τους, γιατί δεν έβαλαν όρια και αφέθηκαν συναισθηματικά απροστάτευτες σε εξωγενείς παράγοντες. Το ίδιο αισθάνθηκα και εγώ. Λίγα χρόνια πριν την διάγνωση βίωσα πολύ έντονο στρες και απογοήτευση.
Η διάγνωση, ως δια μαγείας με έβαλε να πατήσω απότομα φρένο σε όλο αυτό και να αναζητήσω την εσωτερική μου ηρεμία. Πολύ γρήγορα κατάλαβα ότι η διαδικασία ευγνωμοσύνης και συγχώρεσης με απελευθέρωσαν από τα δεσμά των αρνητικών σκέψεων και των τοξικών ανθρώπων. Αγάπησα, αποδέχθηκα τον εαυτό μου, άρχισα να τον φροντίζω και γέμισα τον κόσμο μου με χαρά. Και τότε όλα γύρω μου άλλαξαν προς το καλλίτερο και βελτιώνονται διαρκώς.
Η ευγνωμοσύνη και η συγχώρεση υπάρχουν σε όλους τους πολιτισμούς, σε όλα τα μέρη της γης, σε όλες τις θρησκείες και τις προσευχές. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να τα προσεγγίσει κάποιος. Είναι το βαθύτερο νόημα της ζωής που πρέπει να αναζητούμε για να φωτίζει το δρόμο μας.

Ένα βιβλίο για τη διαχείριση του φόβου και της καθημερινότητας για τον καρκίνο του μαστού

Εσείς τι θα κάνετε με την έξτρα ζωή που σας προσφέρθηκε;

Γιορτάζω διπλά γενέθλια, τις ημερομηνίες γέννησης και του χειρουργείου. Και τα δύο είναι ανεκτίμητα δώρα ζωής.
Όλη μου η ζωή, είναι αφοσιωμένη σε θεραπείες και προσφορά σε ποιότητα και παράταση ζωής των ασθενών, μέσα από την εισαγωγή και υποστήριξη καινοτόμων τεχνολογιών που αποτελούν μέρος πρωτοπόρων θεραπειών.
Στόχος μου είναι να συνεχίσω να προσφέρω μέσα και από την νέα μου ιδιότητα, της θεραπευμένης, παροτρύνοντας τις γυναίκες αλλά και τους άντρες να φροντίζουν τον εαυτό τους.Ειδικότερα για τον καρκίνο του μαστού, η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε σημαντικά λιγότερες πιθανότητες μετάστασης και απώλειας.
Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η διάδοση του βιβλίου, ώστε να φτάσει στους προορισμούς του και να προσφέρει θετική επίδραση στη ζωή των ανθρώπων. Ήδη η Αγγλική μετάφραση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και ετοιμάζεται για το μεγάλο ταξίδι.
Είμαστε πολύ τυχεροι, ζούμε σε μια εποχή όπου η επιστήμη και η τεχνολογία μας προσφέρουν έγκαιρες διαγνώσεις και αποτελεσματικές θεραπείες. Οφείλουμε να το αποδεχθούμε με ευγνωμοσύνη και να το αξιοποιήσουμε. Είναι δώρο. Δεν πρέπει να αγνοείται.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος