Ελληνική ακτογραμμή και αστικοί μύθοι

Πόσα χιλιόμετρα είναι η ελληνική ακτογραμμή - Σε ποια θέση ανήκει παγκοσμίως.

Μεταξύ αυτών για τα οποία είμαστε περήφανοι oι Έλληνες είναι η μεγάλη ακτογραμμή μας, το συνολικό μήκος των ακτών της χώρας, ηπειρωτικής και νησιωτικής.

Ο αστικός μύθος λέει πως οι ακτές της Ελλάδας είναι όσο ολόκληρης της υπόλοιπης Ευρώπης. Ένας άλλος ισχυρισμός είναι ότι έχουμε τη μεγαλύτερη ακτογραμμή του πλανήτη.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στη 13η θέση σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαστε ψηλά στη δεκάδα ως προς το πόσα μέτρα ακτής αναλογούν σε κάθε κάτοικο.

Με μήκος 13.676 χιλιόμετρα, όσο είναι δηλαδή η απόσταση από την Αθήνα μέχρι τον Νότιο Πόλο, τόσες είναι οι ακτές της Ελλάδας. Είναι διπλάσιες σε μήκος από αυτές της Τουρκίας. Είμαστε σχετικά κοντά στην ακτογραμμή της τεράστιας Κίνας, ενώ έχουμε μεγαλύτερο μήκος ακτών από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και την Ινδία.

Η δεκάδα των χωρών με το μεγαλύτερο μήκος ακτών είναι η εξής:

Στη δέκατη θέση βρίσκουμε την Ήπειρο της Ανταρκτικής με 17.968 χιλιόμετρα μήκος.

Στην επόμενη θέση είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με 19.924 χιλιόμετρα το συνολικό μήκος της ακτογραμμής. Μία τόσο μεγάλη χώρα έχει μία σχετικά μικρή ακτογραμμή, γιατί τα ανατολικά και δυτικά παράλια των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μια ευθεία γραμμή, δεν έχουν κόλπους και πολύ μεγάλη «ποικιλία».

Εκεί που υπάρχει «ποικιλία» είναι την Αυστραλία, με 25.957 χιλιόμετρα το μήκος της ακτογραμμής.

Στην επομένη θέση είναι μία άλλη νησιωτική χώρα του Ειρηνικού, η Ιαπωνία, με 29.751 χιλιόμετρα το συνολικό μήκος των παραλιών της.

Η επόμενη θέση ανήκει στις Φιλιππίνες με 36.289 χιλιόμετρα. Μια Πολυνησία που πείθει ότι έχει τόσο πολλές παραλίες, ενώ πιο πάνω βρίσκουμε την Ρωσία με μια τεράστια Σιβηρία. Οι παραλίες εκεί δεν είναι και τόσο πολύ για μπάνιο, ωστόσο έχει μια ακτογραμμή στα 37.653 χιλιόμετρα.

Πιο πάνω θα βρούμε τη Γροιλανδία με μήκος ακτών 44.087 χιλιόμετρα με τα περισσότερα από αυτά να είναι καλυμμένα κάτω από τον πάγο, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η μεγαλύτερη πολυνησία του πλανήτη, η Ινδονησία, με 54.716 χιλιόμετρα μήκος ακτών.

Η πρωταθλήτρια Ευρώπης, η οποία παίρνει τα σκήπτρα από την Ελλάδα είναι η Νορβηγία με 83.281 χιλιόμετρα παραλίας.

Στην πρώτη θέση ανήκει ο Καναδάς με 202.080 χιλιόμετρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος