Ελάχιστοι Έλληνες είναι εξοικειωμένοι σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, ενώ μόλις 4 στους 10 χρησιμοποιούν συχνά ή έχουν χρησιμοποιήσει μερικές φορές κάποιο εργαλείο της. Την ίδια στιγμή, 4 στους 10 θεωρούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα διευκολύνει ή θα υπηρετήσει τον άνθρωπο, ενώ αντίστοιχο ποσοστό πολιτών θεωρούν ότι θα τον εξουσιάσει ή θα τον υποκαταστήσει.
Πρόκειται για τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας της εταιρείας Palmos Analysis, που παρουσιάστηκαν χθες στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Αναλύσεις». Όπως αναφέρθηκε στην εκπομπή για πολλούς Έλληνες η πρώτη εμπειρία επαφής με την τεχνητή νοημοσύνη ήταν μέσω του ψηφιακού βοηθού του Υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης.
7 στους 10 πολίτες (70%) θεωρούν ότι η χώρα μας πρέπει να διαθέσει δημόσιους πόρους για την ανάπτυξη εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, έναντι μόλις 24% που διαφωνούν.
Η απώλεια θέσεων εργασίας είναι ο σημαντικότερος κίνδυνος από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στο μέλλον, σύμφωνα με το 46%. Ακολουθούν η ανεξέλεγκτη/αυτόνομη λήψη αποφάσεων από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης (29%), η παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων και ιδιωτικότητας (29%), η ανεξέλεγκτη διάδοση ψευδών ειδήσεων (26%), η περιθωριοποίηση των πολιτών που δεν γνωρίζουν ή δεν μπορούν να χειριστούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης (25%) και η υπερβολική ισχυροποίηση εταιρειών που αναπτύσσουν τεχνητή νοημοσύνη (18%).
Το ποσοστό των χρηστών της τεχνητής νοημοσύνης φθάνει στο 79% στους νέους μέχρι 34 ετών και μειώνεται στο 10% στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.
Η έρευνα έγινε για την ΕΡΤ σε δείγμα 1006 ατόμων, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και on line ερωτηματολόγια.
Αξίες, ηθική και τεχνητή νοημοσύνη
Σχολιάζοντας την έρευνα του ΕΡΤNews ο Χαράλαμπος Τσέκερης, Προεδρεύων της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, ανέφερε: «Χρειάζεται αυτή η γνώση για την τεχνητή νοημοσύνη, διότι υπάρχει μια άνευ προηγουμένου έρευνα στην τεχνητή νοημοσύνη, απίστευτες επενδύσεις για καλύτερους αλγορίθμους, για υπερευφυΐα κλπ και πολύ λίγες επενδύσεις για την έρευνα για την τεχνητή νοημοσύνη, δηλαδή για τις αξίες, την ηθική, τη σχέση με τη δημοκρατία.
Υπάρχει πολύ λίγη έρευνα που αφορά τις αντιλήψεις και τη βρίσκω πάρα πολύ χρήσιμη και συγχαρητήρια γι’ αυτό».
Σχετικά με το πόσοι γνωρίζουν για την τεχνητή νοημοσύνη ο κ. Τσέκερης δήλωσε πως: «Αυτό εμένα με εντυπωσιάζει. Διότι αν πάμε λίγα χρόνια πριν, θα δούμε ότι τα ποσοστά ήταν αντίστροφα. Μόνο ο ένας στους δέκα μπορούσε να πει περίπου τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη» και συμπλήρωσε «ως λαός είμαστε τεχνοενθουσιώδεις».
Δηλαδή οι σχετικές έρευνες και οι έρευνες για τις αξίες των Ελλήνων – και αν πάμε πιο πίσω-, έρευνες του Ευρωβαρόμετρου δείχνουν ότι ενθουσιαζόμαστε εύκολα και γρήγορα με τις νέες τεχνολογίες. Θεωρούμε ότι μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας και θεωρούμε ότι αυτές οι τεχνολογίες πρέπει να ενσωματωθούν.
Η ενσωμάτωση είναι ένα άλλο θέμα, γιατί υπάρχει ένα χάσμα ανάμεσα στην κοινωνική ενσωμάτωση και τον ενθουσιασμό, αυτό είναι το πρώτο στοιχείο. Μας αρέσουν οι νέες τεχνολογίες, ενθουσιαζόμαστε και αυτό φαίνεται, άλλωστε είμαστε από τους πιο έμπειρους χρήστες των σόσιαλ μίντια, τα οποία πλέον είναι τεχνητή νοημοσύνη. Είναι πλατφόρμες που ενεργοποιούνται, από τους αλγόριθμους της τεχνητής νοημοσύνης».
Αναφορικά με τα μοιρασμένα ποσοστά των ανθρώπων που πιστεύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα διευκολύνει τη ζωή τους και αυτών που φοβούνται ότι θα υποκαταστήσει τω άνθρωπο ο κ. Τσέκερης σχολιάζει: «Όλη η εθνική στρατηγική της χώρας για τη τεχνητή νοημοσύνη, το λεγόμενο σχέδιο μετάβασης της χώρας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, στοχεύει σε μια τεχνητή νοημοσύνη που θα επιφέρει ευημερία για τον άνθρωπο και το κοινωνικό σύνολο, που θα βοηθά και θα διευκολύνει.
Αυτά τα ποσοστά τα βλέπουμε σχεδόν σε όλες τις χώρες και στο ευρύ κοινό και στους ειδικούς. Δηλαδή αυτή η θετικοαρνητική αντίληψη είναι πάντοτε μοιρασμένα τα ποσοστά. Βέβαια εδώ πρέπει να ζουμάρει στο τι σημαίνει εξουσιάζω, και τι έχει στο μυαλό του κανείς».
Εκπαίδευση και στην τεχνητή νοημοσύνη
«Όταν απαντούν ότι θα φοβάμαι ότι θα με αντικαταστήσει, φοβούνται για τη δουλειά τους οι περισσότεροι και μάλιστα φοβούνται και για την υποβάθμιση, αν θέλετε, της αυτονομίας τους.
Σε μια πολύ πρόσφατη έρευνα -θα το δούμε και στην Ελλάδα, επειδή τρέχουμε τέτοιες έρευνες -, έξι στους δέκα Βρετανούς είπαν: Δεν θέλω μια τεχνητή νοημοσύνη που θα κάνει περισσότερα από μένα. Θέλω μια τεχνητή νοημοσύνη που μπορώ να την ελέγχω».
Για την τεχνητή νοημοσύνη στα σχολεία ο κ. Τσέκερης αναφέρει: «Ευθυγραμμίζεται με το ΙΕΠ το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, που σταδιακά ενσωματώνει την τεχνητή νοημοσύνη στα σχολεία με νέα προγράμματα σπουδών, αλλά και την ηθική για την τεχνητή νοημοσύνη.
Αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί ειδικά όταν πάμε στο σχολείο, αυτό που πρέπει να διαμορφώσουμε είναι μια ηθική στάση, να πλάσουμε ψηφιακούς πολίτες με κριτική σκέψη και με ηθική στάση απέναντι στη νέα τεχνολογία».
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος