Ε. Τσίγκας, αντιπρόεδρος ΗΠΑΡχω: Δεν υπάρχει πολυτέλεια χρόνου – Τα μεταμοσχευτικά κέντρα να λειτουργούν καθημερινά

«Είναι δύσκολο να βρεθεί ξανά συμβατό μόσχευμα. Να φύγει έξω ο συγκεκριμένος ασθενής με έξοδα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Εύθυμης Τσίγκας, αντιπρόεδρος του σωματείου ΗΠΑΡχω, με αφορμή την περιπέτεια ενός ασθενή που «έχασε» το κατάλληλο μόσχευμα λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Μια ημέρα μετά την παρέμβαση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα στις «Συνδέσεις» και τη δήλωσή της για την ανάγκη δημιουργίας Εθνικής Λίστας Μεταμοσχευσεων ο Εύθυμης Τσίγκας, εκπροσωπόντας το σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος αναφέρθηκε στη δική του εμπειρία:

«Δεν μπορώ να μπω στη θέση του ανθρώπου που αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να μεταμοσχευθεί και δεν μεταμοσχεύθηκε. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί ξανά συμβατό μόσχευμα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, για τον ομοιοπαθή μου. Αν είναι δυνατόν να φύγει σε κάποιο μεταμοσχευτικό κέντρο του εξωτερικού με τη βοήθεια του ΕΟΜ για να μπορέσει να σωθεί», δήλωσε ο κ. Τσίγκας.

Έχοντας περάσει από τη διαδικασία αναζήτησης μοσχεύματος και ο ίδιος περιγράφει την αγωνία των ασθενών που αναζητούν να βρεθεί άμεσα συμβατός δότης ήπατος προκειμένου να κερδίσουν τη μάχη με τη ζωή.

«Για κάποιο διάστημα ετών ο άνθρωπος αρχίζει να φθίνει από κάποια νόσο του ήπατος. Είναι τραγική η εμπειρία», εκμυστηρεύτηκε. Ο ίδιος χρειάστηκε να μεταβεί στη Γαλλία ώστε να λάβει το συμβατό μόσχευμα.

«Είχα την εμπειρία και στη Γαλλία δύο φορές να με ειδοποιήσουν ότι βρέθηκε το μόσχευμα και για λόγους ιατρικούς να μη γίνει το χειρουργείο. Κάθε φορά η απογοήτευση ήταν τραγική», είπε και πρόσθεσε «ότι χρειάζεται να γίνει σοβαρή στελέχωση των μεταμοσχευτικών κέντρων» στην Ελλάδα τα οποία θα πρέπει να λειτουργούν καθημερινά

Εξαιρετικά πολύπλοκη η μεταμόσχευση ήπατος

Ο Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, πρόεδρος του ΕΟΜ, μίλησε για το θέμα του μοσχεύματος το οποίο αφού δεν κατέστη εφικτό να μεταμοσχευθεί στον ασθενή στη Θεσσαλονίκη δόθηκε σε άλλον νοσούντα στο Λαϊκό νοσοκομείο.

Ο ίδιος τόνισε ότι υπάρχει λίστα μεταμοσχεύσεων την οποία έχει ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων.

«Σε κανένα μέρος του κόσμου δεν μεταμοσχεύονται ασθενείς που έχουν εκτιμηθεί σε ένα μεταμοσχευτικό κέντρο σε άλλο», υποστήριξε ο κ. Παπαθεοδωρίδης γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τα όσα εξήγγειλε η κ. Γκάγκα.

Ο ίδιος μιλώντας για το θέμα παραδέχτηκε ότι η μεταμόσχευση ήπατος είναι μια πολύ πολύπλοκη διαδικασία που θέλει ειδικές γνώσεις από τους γιατρούς. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι η κατανομή των μοσχευμάτων είναι δίκαιη τονίζοντας ότι τα νοσοκομεία έχουν μεγάλα προβλήματα και δεν μπορούν να υποδέχονται κάθε μέρα μοσχεύματα.

Δείτε επίσης:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος