Δωρεά οργάνων – Ένα «δώρο» ζωής: Στα χέρια του υπουργού Υγείας το Εθνικό Σχέδιο Μεταμοσχεύσεων

Array

Η τραγική ιστορία της 21 ετών φοιτήτριας, που χάθηκε άδικα στην άσφαλτο, φέρνει στην επιφάνεια την δωρεά οργάνων. Ο απόλυτος πόνος μετατρέπεται σε προσφορά ζωής. Ο Θεμιστοκλής Χαμογεωργάκης, διευθυντής στο Ωνάσειο και ο καρδιοχειρουργός που έκανε την μεταμόσχευση της καρδιάς της Έμμας σε μία 40χρονη γυναίκα, ο Σωτήρης Χαραλάμπους, που μετά από έναν μακροχρόνιο αγώνα δέχτηκε μόσχευμα και ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής της πολιτικής της Υγείας στο LSE και ιθύνων νους του Εθνικού Σχεδίου Μεταμοσχεύσεων, μιλούν αποκλειστικά στην ΕΡΤ για τη σπουδαία κίνηση της δωρεάς οργάνων, ο καθένας από τη δική του οπτική.

«Περιμένοντας υπομονετικά τη μεγάλη, δεύτερη ευκαιρία»

«Από το 1990, αντιμετώπισα ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που έπρεπε να υποβληθώ σε μεταμόσχευση καρδιάς. Στην αρχή πήγα στην Αγγλία για την επέμβαση αλλά τελικά θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί μόσχευμα. Επέστρεψα και υποβλήθηκα σε κάποια πειράματα για είκοσι χρόνια, τα οποία πήγαν αρκετά καλά και μπόρεσα να βιώσω μία σχετικά φυσιολογική ζωή», ανέφερε ο κ. Χαραλάμπους, ανοίγοντας τη συζήτηση, περιγράφοντας την εμπειρία του.

«Το 2010, χρειάστηκε να ενταχθώ στη λίστα για να κάνω τη μεταμόσχευση. Το 2014 βρέθηκε δότης κι την έκανα».

Συνέχισε, τονίζοντας ότι πριν την «εμφύτευση τεχνητής καρδιάς, δυστυχώς δεν υπήρχε ποιότητα ζωής, δεν μπορούσα να κοιμηθώ, δεν μπορούσα να κάνω πάρα πολλά πράγματα, ούτε να περπατήσω. Γενικά ήταν μια τραγική κατάσταση. Όμως τώρα είναι πάρα πολύ καλή και μπορώ μάλιστα και συμμετέχω σε όλους τους ημιμαραθωνίους της Αθήνας».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι γνώρισε την οικογένεια του δότη του μοσχεύματος, χαρακτηρίζοντάς την ως μια περίεργη συγκυρία αλλά επεσήμανε ότι την ευγνωμοσύνη του, καθώς «κάθε ανάσα που παίρνω οφείλεται στη δωρεά οργάνων».

Ελλάδα – Κύπρος: 25 – 30 άνθρωποι περιμένουν σε λίστα αναμονής για μόσχευμα

«Είναι ένα πολύ ευχάριστο νέο για αυτόν που περιμένει το μόσχευμα αλλά επίσης και για την ομάδα των γιατρών που φέρνει εις πέρας την εγχείρηση», υποστήριξε ο κ. Θεμιστοκλής Χαμογεωργάκης, διευθυντής στο Ωνάσειο και ο καρδιοχειρουργός που έκανε την μεταμόσχευση της καρδιάς της Έμμας σε μία 40χρονη γυναίκα.

Ερωτηθείς πόσα άτομα περιμένουν να κάνουν μεταμόσχευση καρδιάς, ο διευθυντής του Ωνάσειου απάντησε: «Στη δικιά μας τη λίστα στην Ελλάδα – που είναι κοινή λίστα με τη λίστα της Κύπρου – υπάρχουν περί τα 25 με 30 άτομα που περιμένουν μόσχευμα καρδιάς για να επιβιώσουν».

Ελλάδα: Ο χρόνος αναμονής φτάνει έως και τα 9 χρόνια

«Η μικρή προσφορά είναι το μεγάλο πρόβλημα στις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα», είπε αρχικά ο κ. Μόσιαλος, σε απευθείας σύνδεση από το Λονδίνο. «Κάθε χρόνο, προστίθεται στη λίστα για μεταμόσχευση νεφρού, 2.500 άτομα». Ερωτηθείς ποιος είναι ο χρόνος στην χώρα για μεταμόσχευση νεφρού ο ειδικός ανέφερε: «Σύνθετο το θέμα γιατί στην Ελλάδα στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση νεφρού είναι μόνο το 10% όσων είναι στην αιμοκάθαρση, ενώ στις αναπτυγμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σαν και τη δική μας είναι το 40 – 50% όσων βρίσκονται στην αιμοκάθαρση». Πρόσθεσε ακόμη ότι «Δεν έχουμε πολλούς επομένως στη λίστα αναμονής. Αλλά παρότι είναι μόνο το 10% στη λίστα, δηλαδή περίπου 1.300 άτομα, στη λίστα αναμονής στην Ελλάδα από τους 13.000 περίπου που είναι στην αιμοκάθαρση, ο χρόνος αναμονής φτάνει τα 9 χρόνια». Τόνισε ακόμη πως το 57% των ασθενών χάνει τη ζωή του στα 5 χρόνια, ενώ το 25% στον πρώτο χρόνο.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μόσιαλος αναφέρθηκε στις «τρομερές οικονομικές επιπτώσεις» που φέρνει αυτή η αναμονή στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.

Τι αλλάζει με το Εθνικό Σχέδιο Μεταμοσχεύσεων – Στα χέρια του υπουργού Υγείας το Εθνικό Σχέδιο Μεταμοσχεύσεων

«Το σχέδιο είναι σε τελική φάση, γιατί μετά την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Μεταμοσχεύσεων συστάθηκε επιτροπή υπό την προεδρία του καθηγητή του ΕΚΠΑ, του νευρολόγου του κ. Γιάννη Πολίτη, με συμμετοχή του Προέδρου του ΕΟΜ, του κ. Θεοδωρίδη, του κ. Παππά που είναι χειρούργος μεταμοσχεύσεων και του κ. Χαραλαμπάκη, που είναι καθηγητής Νομικής στη Θράκη, επεξεργαστήκαμε ένα από τα πιο σύγχρονα κατά τη γνώμη μου σχέδια νόμου για τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων. Αυτή τη στιγμή, το σχέδιο έχει κατατεθεί στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και στον πρωθυπουργό. Πιστεύω ότι τις επόμενες εβδομάδες, εφόσον γίνει και η επεξεργασία από τους ίδιους, θα δοθεί για διαβούλευση. Πιστεύω ότι θα υπάρχει συναίνεση, καθότι κατά τη διάρκεια της εκπόνησης του σχεδίου μεταμοσχεύσεων είχαμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε με το σύνολο -σχεδόν- των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Ελλάδας. Κατέθεσαν πολύ εποικοδομητικές προτάσεις. Πιστεύω ότι ο υπουργός και η αναπληρώτρια υπουργός θα προβούν σε σχετικές ανακοινώσεις».

Ποια τα ποσοστά επιτυχίας στις μεταμοσχεύσεις;

Ο κ. Χαμογεωργάκης υποστήριξε: «Η περιεγχειρητική επιβίωση στις μεταμοσχεύσεις καρδιάς είναι περί τα 80 με 85%. Παρόμοιος αριθμός είναι και η επιβίωση στον πρώτο χρόνο. Το μεταμοσχευτικό πρόγραμμα των πνευμόνων είναι γύρω στο 70%. Η επιβίωση τον πρώτο χρόνο βρίσκεται περίπου στο ίδιο ποσοστό, με την προοπτική να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος