Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ερυθράς Θάλασσας: Με ελληνικό πρότζεκτ… χωρίς ελληνική προβολή

Array

Ο Καλίμ Αφτάμπ είναι ο άνθρωπος που προσπαθεί να ενώσει τις κουλτούρες της ανατολής με τη δύση. Στόχος του είναι ο Αραβικός κόσμος, απαλλαγμένος από λογοκρισία, να γνωρίσει και να αγαπήσει τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Εκεί ίσως βρίσκεται και το κλειδί, ώστε ο κινηματογράφος τους να ενημερωθεί και να αναπλασαριστεί ως ένα εξαγώγιμο και εμπορικό εργαλείο εκτός συνόρων.

Για αυτά αλλά και για άλλα πολλά μας μίλησε στο κόκκινο χαλί, όπως θα δείτε στο ακόλουθο βίντεο.

Τι μας είπε ο Καλίμ Αφτάμπ

«Πριν την επιλογή, πάντα ψάχνω για ταινίες που ήθελα να δω όταν ήμουν μικρό παιδί. Τις ταινίες που δεν γυρίζονταν, ταινίες που αρχίζουν να γυρίζονται τώρα. Νομίζω ότι για μένα είναι σαν να σκέφτομαι τι θα ήθελα να δω στα εφηβικά μου χρόνια ή και αργότερα στη ζωή μου; Και αυτό με ωθεί πραγματικά να κάνω ταινίες.

Αυτό το φεστιβάλ είναι μια πολιτισμική γέφυρα. Και αυτή η γέφυρα έχει δύο άκρα και κόσμος μπαίνει και από τις δύο πλευρές και κόσμος βγαίνει από την άλλη πλευρά. Και πιστεύω ότι ο κόσμος είναι ενθουσιασμένος να ανακαλύψει, ενδιαφέρεται να μάθει. Ο κόσμος ανακαλύπτει τώρα ότι ίσως η Σαουδική Αραβία δεν είναι όπως απεικονίζεται τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, ότι είναι ένα νέο μέρος, υπάρχει νέος ενθουσιασμός. Και νομίζω ότι οι άνθρωποι από τη Σαουδική Αραβία θέλουν να δουν ανθρώπους από όλον τον κόσμο. Πάντα υπήρχε η παράδοση να έρχονται εδώ από τον μουσουλμανικό κόσμο, αλλά τώρα έρχονται από όλον τον κόσμο.

Νομίζω ότι βλέπουμε μια αλλαγή στον αραβικό κόσμο. και νομίζω ότι οι πλατφόρμες video on demand, τα στούντιο, ακόμη και οι ντόποιοι κινηματογραφιστές, αντανακλούν όσα συμβαίνουν: τις αλλαγές στο δρόμο, τις αλλαγές στη συμπεριφορά… Αυτή είναι μια χώρα όπου ένα τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού, πάνω από το 70% είναι κάτω των 35 ετών. Αυτό το βλέπουμε να αντικατοπτρίζεται στις ταινίες. Το βλέπουμε να αντικατοπτρίζεται στη συμπεριφορά. Αλλά νομίζω πως αυτό που βλέπουμε τα τελευταία 5 με 10 χρόνια, είναι ότι υπάρχει μια ριζική αλλαγή της ιδεάς του τι κάνει μία ταινία. Και οι άνθρωποι θέλουν να ακούσουν τις φωνές από τις χώρες για τις οποίες γυρίζονται ταινίες. Να λένε τις δικές τους ιστορίες, χωρίς να επηρεάζονται από άλλες ηπείρους.

Πέρυσι, είχαμε βέβαια τα «Μήλα» του καλού μας φίλου Χρήστου Νίκου. Είδαμε αρκετές ελληνικές ταινίες. Και, ξέρετε, ήταν μια δύσκολη χρονιά. Νομίζω ότι ο Covid είχε μεγάλη επίδραση στην Ελλάδα. Δεν έγιναν τόσο πολλές ταινίες και επιμένως δεν υπήρχαν τόσες πολλές επιλογές για να διαλέξουμε. Οπότε τελικά δεν επιλέχθηκε καμία. Αλλά μία από τις χρηματοδοτούμενες ταινίες που θα ανακοινώσουμε, διαδραματίζεται στην Ελλάδα!»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος