Διαβάσεις άγριας ζωής: Στον Καναδά φτιάχνουν γέφυρες για αρκούδες

Σχεδόν 50 προσπάθειες χρειάστηκε ο νεαρός αρκούδος ονόματι Lingenpolter, προκειμένου να διασχίσει με ασφάλεια τον αυτοκινητόδρομο Interstate 90 στη Μοντάνα του Καναδά.

Μάλιστα, ερευνητές έβαλαν στο συγκεκριμένο ζώο GPS και το εντόπισαν παλαιότερα να πλησιάζει στον αυτοκινητόδρομο ξανά και ξανά, όμως πάντα γύριζε πίσω – αφού δοκίμαζε να διέλθει κάθετα τον αυτοκινητόδρομο, ανεπιτυχώς.

Το συμβάν είναι ένα μόνο από τα αναρίθμητα για τα ογκώδη ζώα που χρειάζονται πολύ χώρο για να περιπλανηθούν, με τους πολυσύχναστους αυτοκινητόδρομους να αποτελούν επικίνδυνο εμπόδιο.

Εάν περάσουν κινδυνεύουν να χτυπηθούν από όχημα, αλλά και η μη διέλευσή τους μπορεί να περιορίσει τη δραστηριότητα ενός ζώου, οδηγώντας σε κατακερματισμό και μείωση πληθυσμών.

Μια απλή αλλά αποτελεσματική μέθοδος για να ξεπεραστούν τα εμπόδια, εκτιμούν οι ειδικοί, είναι οι «διαβάσεις άγριας ζωής», δήλαδή γέφυρες ή υπόγειες διαβάσεις που παρέχουν ασφαλή διέλευση για τα ζώα σε έναν αυτοκινητόδρομο.

Ενδεικτικά, σε τμήμα αυτοκινητόδρομου μήκους 25 μιλίων, ο οποίος δεν έχει περίφραξη ή διαβάσεις άγριας ζωής, το αρμόδιο παρατηρητήριο έχει καταγράψει περίπου 70 θανάτους το χρόνο – και ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς τα τραυματισμένα ζώα συχνά απομακρύνονται από το δρόμο και πεθαίνουν αργότερα, αναφέρουν στελέχη του παρατηρητηρίου YTY.

Ωστόσο, σε μέρη όπου υπάρχουν διαβάσεις άγριας ζωής και περιφράξεις στην άκρη του δρόμου, οι οδικοί θάνατοι έχουν μειωθεί δραματικά.

Πάντως, εκτός από τη βοήθεια των ζώων, η διέλευση «βελτιώνει την ασφάλεια για τους ανθρώπους», λέει ο Jesse Whittington, παρατηρητής της άγριας ζωής για το Parks Canada, το οποίο διαχειρίζεται το Εθνικό Πάρκο Banff.

Πηγή: CNN / “Call to earth”

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος