«Connect Your City»: Το app που προτρέπει τους νέους να κινητοποιηθούν – Ο Γιάννης Χατζηγεωργίου μιλά στο ertnews.gr

Σήμερα, οι νέοι γεννιούνται μέσα στην τεχνολογία, με αποτέλεσμα ορισμένες επικοινωνιακές και κοινωνικές δεξιότητες σταδιακά να εξαφανίζονται. Το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο έχει μειωθεί σε τεράστιο βαθμό. Ως απάντηση στη δυστοπία των καιρών, έρχεται το app «Connect Your City» το οποίο είναι το πρώτο ολοκληρωμένο Κέντρο Νέων στην Ελλάδα, δραστηριοποιείται σε επίπεδο γειτονιάς κι επιχειρεί να προσφέρει στη νέα γενιά μια διαδραστική πλατφόρμα επικοινωνίας και δράσης.

Ηθοποιός, τραγουδιστής, συγγραφέας και μέλος της ομάδας που δημιούργησε την εν λόγω εφαρμογή, ο Γιάννης Χατζηγεωργίου, ο οποίος αποχώρησε πρόσφατα από γνωστό ριάλιτι του ΣΚΑΪ, μιλάει στο ertnews.gr και την Λυδία Κωτσιαρίδη για την συνεισφορά του στο app, τις δράσεις αλλά και τις προσωπικές του επιδιώξεις.

Η εφαρμογή «Connect Your City», που είστε συνδημιουργός, αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο Κέντρο Νέων στην Ελλάδα. Πώς προέκυψε η ιδέα για την υλοποίησή της;

Το «Connect Your City» ξεκίνησε ως απόρροια της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που έπληξε τη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια με στόχο να στηρίξει νέους ανθρώπους και να τους ενδυναμώσει στην απόκτηση δεξιοτήτων, να συμβάλει στην προσωπική τους εξέλιξη και να τους υποστηρίξει στην αναζήτηση εργασίας. Σταδιακά, όπως κάθε ζωντανός «οργανισμός» άρχισε να εξελίσσεται με στόχο τη δημιουργία ενός κινήματος νέων που συμμετέχουν ενεργά σε δράσεις, που νοιάζονται για το περιβάλλον και την κοινωνία. Λειτουργούν ως ένα ζωντανό και αναπόδραστο μέλος του κοινωνικού συνόλου, δημιουργούν και προσφέρουν σε μια σπάνια όμορφη σύνδεση που προσφέρεται μέσα από τον εθελοντισμό και την ενεργή συμμετοχή.

Ο εθελοντισμός συνιστά τη βασική αξία πάνω στην οποία στηρίζεται η δημιουργία του app. Θα θέλατε να αναφέρετε κάποιες σημαντικές δράσεις σας;

Κάθε δράση που δημιουργεί αξία για την κοινωνία και το περιβάλλον, μικρή ή μεγάλη θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντική. Θα ξεχώριζα όμως δύο δράσεις μας που με συγκίνησαν ως άτομο και με εξέλιξαν· τη συνεισφορά μας στη Βόρεια Εύβοια και την ανακούφιση των πληγέντων με την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης καθώς και υλικής, όπου συνεχίζουμε μέχρι σήμερα να βρισκόμαστε εκεί με βασική προϋπόθεση κανείς να μη μείνει μόνος, κανείς να μη νιώσει αβοήθητος. Παράλληλα, η δημιουργία της υπηρεσίας Παρέμβαση Στην Κοινότητα η οποία προέκυψε μέσα από την πανδημία παρατηρώντας την ανάγκη για παροχή ψυχοκοινωνικής και υλικής υποστήριξης σε άτομα που διαβιούν μόνα τους στην κοινότητα και παρουσιάζουν κάποια ευαλωτότητα.

Οι δράσεις σας βλέπουμε πως αφήνουν κοινωνικό αλλά και περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Αυτές τις μέρες που ο «Διομήδης» «σαρώνει» τη χώρα δημιουργώντας πολλά προβλήματα, το «Connect Your City» θα συνδράμει με τις δυνάμεις του στις πληγείσες περιοχές;

Ως ομάδα βρισκόμαστε σταθερά όπου υπάρχει ανάγκη, όπως κάναμε και στο παρελθόν με τις πυρκαγιές στο Μάτι, τις πλημμύρες στη Μάνδρα καθώς και τις πυρκαγιές που έπληξαν φέτος μεγάλο μέρος της χώρας. Η ομάδα μας εκπαιδεύεται συνεχώς ώστε να μπορεί να συνδράμει ουσιαστικά σε καταστάσεις κρίσεις. Ο «Διομήδης», αν και θα μπορούσαμε να μεταβούμε σε αυτές τις περιοχές και να βοηθήσουμε, δεν επέβαλε την παρουσία μας.

Θα μπορούσατε να μας περιγράψετε συνοπτικά τα βήματα που θα χρειαστεί να ακολουθήσει κάποιος, ο οποίος επιθυμεί να λάβει μέρος σε μια δράση;

Τα βήματα είναι απλά και μπορεί όποιος έχει ελεύθερο χρόνο και διάθεση να λάβει μέρος στις δράσεις μας είτε στέλνοντας e-mail στο volunteers@iasismed.eu είτε κατεβάζοντας την εφαρμογή CONNECT YOUR CITY, η οποία είναι διαθέσιμη σε Android και iOS.

Το μότο της πλατφόρμας είναι #Daretoplay , δηλαδή μια πρόκληση, μια προτροπή. Ευελπιστείτε, ότι η συμμετοχή των νέων σε τέτοιου είδους δράσεις θα αλλάξουν την κοινωνία; Σε ποια κατεύθυνση;

Κάθε δράση με μικρό ή μεγάλο αντίκτυπο δημιουργεί μια αλλαγή. Για εμάς, στόχος είναι μέσα από δράσεις και ενέργειες να οδηγηθούμε σε ένα κόσμο ισότιμο, δίκαιο και βιώσιμο. Η προτροπή μας σχετίζεται με τη δράση, την ενεργοποίηση, το να παίρνεις μέρος, να συμμετάσχεις, να εξελίσσεται μέσα από τη δυναμική ενός συνόλου, μιας ομάδας.

Ποιες είναι οι προσωπικές σας προσδοκίες για το «Connect Your City»; Πώς το ονειρεύεστε σε βάθος χρόνου, στο μέλλον;

Να δημιουργηθεί ένα κίνημα νέων, ένας χώρος όπου οι νέοι αλληλεπιδρούν, συμμετέχουν, παίρνουν πρωτοβουλίες, ενδυναμώνονται, δημιουργούν κυρίως για την κοινωνία. Μια πλατφόρμα αλληλεπίδρασης και διάδρασης με δυναμικό χαρακτήρα. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να αυξηθεί το ποσοστό του εθελοντισμού στη χώρα σε αντίστοιχα ποσοστά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό δίκτυο αλληλεγγύης με γνώμονα την εξέλιξη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος