Χωρίς κινητά λόγω της ενεργειακής κρίσης; Οι φόβοι για ευρωπαϊκό «μπλακ άουτ» στις τηλεπικοινωνίες – Τα δεδομένα ως τώρα

Array

Πιθανές επερχόμενες διακοπές στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ανά την Ευρώπη συγκαταλέγονται στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, γεγονός που θα σημάνει και την αδυναμία χρήσης των κινητών τηλεφώνων εκατομμυρίων πολιτών, με τις χώρες ανά την Ευρώπη να τίθενται σε επιφυλακή.

Ειδικότερα, αρκετοί εκπρόσωποι της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών εκφράζουν ήδη την ανησυχία ότι εκτεταμένες διακοπές ρεύματος ή μείωση του ημερήσιου χρόνου ηλεκτροδότησης, θα φέρει διακοπή των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας. Αυτό θα συμβεί δεδομένου ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχουν αρκετά εφεδρικά συστήματα για να αντιμετωπίσουν μεγάλες διακοπές ρεύματος.

Συγκεκριμένα, η Ευρώπη έχει σχεδόν μισό εκατομμύριο πύργους τηλεπικοινωνιών, οι περισσότεροι εκ των οποίων διαθέτουν εφεδρικές μπαταρίες που μπορούν να διατηρήσουν τη λειτουργία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, για περίπου τριάντα λεπτά της ώρας.

Ως εκ τούτου, ο κίνδυνος να μένουμε χωρίς κινητά τηλέφωνα κάποιες ώρες της ημέρας είναι ορατός, και πλέον οι πάροχοι ζητούν να συμπεριληφθούν στις κρίσιμες υποδομές που δε θα πλήττονται από τις διακοπές ρεύματος, όπως για παράδειγμα τα νοσοκομεία.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, λόγω των διακοπών ρεύματος θα ανακύψουν αυξημένοι κίνδυνοι και στο κομμάτι της επικοινωνίας, κάτι που θα χρειαστεί ειδική παρέμβαση από τις κυβερνήσεις.

Επί του παρόντος, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας, προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι επικοινωνίες θα μπορούν να συνεχιστούν ακόμη και αν οι διακοπές ρεύματος εξαντλήσουν τις εφεδρικές μπαταρίες που είναι εγκατεστημένες στις χιλιάδες κεραίες κινητής τηλεφωνίας που είναι διασκορπισμένες στην επικράτειά τους.

Σημειώνεται ότι ήδη η αρμόδια σουηδική υπηρεσία εργάζεται με τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες για την εξέρευση λύσεων.

Στη Γερμανία, η Deutsche Telekom διαθέτει 33.000 πύργους κινητής και τα κινητά της συστήματα έκτακτης ανάγκης μπορούν να υποστηρίξουν μόνο έναν μικρό αριθμό από αυτούς ταυτόχρονα, ανέφερε σχετικά εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει κινητά συστήματα τροφοδοσίας έκτακτης ανάγκης που βασίζονται κυρίως στο ντίζελ, σε περίπτωση παρατεταμένων διακοπής ρεύματος.

Πηγές: Reuters / ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος