Bongalo: Ένα νέο startup που θέλει να γίνει η «Airbnb της Αφρικής»

Από το 2008 που ξεκίνησε η Airbnb έχει αλλάξει ριζικά τα ταξίδια και ειδικότερα τον τομέα της βραχυχρόνιας ενοικίασης. Περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, η εταιρεία αριθμεί 6 εκατομμύρια ενεργές καταχωρίσεις παγκοσμίως σε περισσότερες από 200 χώρες. Αλλά μια περιοχή στην οποία δεν έχει ενεργή παρουσία είναι η Αφρική. Εκεί, η εταιρεία έχει περίπου 130.000 καταχωρίσεις, σύμφωνα με στοιχεία του 2018, με την πλειονότητα να βρίσκονται στη Νότια Αφρική. Συγκριτικά, τον Μάιο του 2019, η Airbnb είχε περισσότερες από 80.000 κατοικίες στο Λονδίνο, σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNN.

Ο ιδρυτής του startup Bongalo Nghombombong Minuifuong από το Καμερούν δεν αποδίδει το γεγονός αυτό στην έλλειψη ζήτησης ή προσφοράς, αλλά στην έλλειψη δυνατότητας πληρωμής μέσω κινητού τηλεφώνου. Αυτός ο τρόπος πληρωμής γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στην Αφρική, όπου υπάρχουν πάνω από μισό δισεκατομμύριο εγγεγραμμένοι λογαριασμοί, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Σύστημα Κινητών Επικοινωνιών (GSMA).

Γι’ αυτό το λόγο ίδρυσε το Bongalo, μια πλατφόρμα ενοικίασης κατοικιών που δέχεται πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου και φιλοδοξεί να γίνει το Airbnb της Αφρικής.

«Το όραμά μου είναι να δημιουργήσω μια πλατφόρμα που θα ενισχύσει τα ταξίδια σε όλη την Αφρική, συνδέοντας τους ανθρώπους με οικονομικά μέρη διαμονής», δήλωσε στο CNN.

Όσον αφορά την κλίμακα, η νεοσύστατη επιχείρηση εξακολουθεί να ωχριά σε σύγκριση με την Airbnb. Η Bongalo ιδρύθηκε το 2017 στο Καμερούν ως κτηματομεσιτική εταιρεία αλλά το 2019 μετεγκαταστάθηκε στη Ρουάντα και άλλαξε το μοντέλο λειτουργίας της. Έχει συνολικά περισσότερα από 1.000 κατοικίες και στις δύο χώρες και πάνω από 5.000 χρήστες, είπε ο Minuifuong, αλλά αναμένει ότι η ζήτηση θα αυξηθεί καθώς οι Αφρικανοί ταξιδεύουν πιο ελεύθερα στην ήπειρο με την άρση των περιορισμών που επέβαλλε η πανδημία της Covid-19.

Ο εγχώριος τουρισμός σε ολόκληρη την ήπειρο ανακάμπτει γρήγορα μετά την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού, δήλωσε η Κριστέλ Τσοκόσα, σύμβουλος στην εταιρεία ερευνών αγοράς Euromonitor International, εν μέρει χάρη στις λιγότερες ταξιδιωτικές απαιτήσεις εντός της Αφρικής και στην τουριστική βιομηχανία που επικεντρώνεται στους ντόπιους ταξιδιώτες.

Ωστόσο, τα καλά και φθηνά καταλύματα μπορεί να είναι δυσεύρετα. Μια έκθεση του 2019 για τη φιλοξενία στην Αφρική που δημοσιοποίησε το διαδικτυακό ταξιδιωτικό πρακτορείο Jumia Travel, ανέφερε ότι «το κόστος παραμένει ένας από τους κύριους ανασταλτικούς παράγοντες για την ταχύτερη ανάπτυξη του τοπικού τουρισμού» και ότι η τεχνολογία θα είναι το κλειδί για τη μείωση των τιμών. Η μέση τιμή ενός ξενοδοχείου στις πιο δημοφιλείς πόλεις της Αφρικής είναι 50 δολάρια ανά διανυκτέρευση.

Οι τιμές των καταλυμάτων της Bongalo κυμαίνονται συνήθως στα 40 δολάρια ανά διανυκτέρευση. Οι κρατήσεις για τα καταλύματα, τα οποία ελέγχονται πριν καταχωρηθούν, μπορούν να γίνουν μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας και σύντομα θα είναι διαθέσιμα σε μια εφαρμογή. Η πλατφόρμα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους πελάτες μεταξύ 25 και 35 ετών, σύμφωνα με τον ιδρυτή της πλατφόρμας.

«Η νεότερη γενιά των ταξιδιωτών με τεχνολογικές γνώσεις αγκαλιάζει τα τελευταία χρόνια την ευκολία και την οικονομία διαμοιρασμού», εξήγησε η Τσοκόσα. «Σε χώρες όπως το Καμερούν, το βελτιωμένο διαδίκτυο και η διείσδυση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έδωσε την ευκαιρία στους ιδιοκτήτες να προωθήσουν εύκολα τις υπηρεσίες τους», πρόσθεσε.

Bongalo: Ένα νέο startup που θέλει να γίνει η «Airbnb της Αφρικής»

Πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου

Η Bongalo γλιτώνει τους πελάτες της από συναλλαγές που απαιτούν μετατροπή συναλλάγματος που συνεπάγεται η πληρωμή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την υποσαχάρια Αφρική, όπου λιγότερο από το 50% του ενήλικου πληθυσμού διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Σύμφωνα με την GSMA, η Αφρική κατέχει το 64% των συναλλαγών μέσω κινητού παγκοσμίως το 2020, που αντιστοιχεί σε 490 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το Bongalo δέχεται πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες αν και όπως είπε ο ιδρυτής της πλατφόρμας, η πλειονότητα των επισκεπτών ζει στην αφρικανική ήπειρο και περίπου οι μισοί από αυτούς ταξιδεύουν συνήθως εντός της χώρας τους. Για τους λιγότερο εξοικειωμένους με την τεχνολογία που δεν θέλουν να κάνουν κράτηση μέσω διαδικτύου, το startup συνεργάζεται με ανεξάρτητους ταξιδιωτικούς πράκτορες που μπορούν να κάνουν κράτηση απευθείας για τον πελάτη ή να το συμπεριλάβουν ως μέρος ενός ευρύτερου ταξιδιωτικού πακέτου.

Τοπικές λύσεις

Φέτος, ο Minuifuong θέλει να επεκτείνει τις δραστηριότητες της Bongalo στην Ακτή Ελεφαντοστού, τη Σενεγάλη και την Κένυα. Μακροπρόθεσμα, ελπίζει ότι θα είναι διαθέσιμη σε όλες τις αφρικανικές χώρες. Ο ανταγωνισμός με την Airbnb θα είναι μια δύσκολη υπόθεση, καθώς είναι πλέον γνωστή σε όλη την ήπειρο, σύμφωνα με την Τσοκόσα. Όμως, πρόσθεσε, οι νεοφυείς επιχειρήσεις όπως η Bongalo, οι οποίες προσαρμόζουν τις υπηρεσίες τους ανάλογα με τις ανάγκες των εγχώριων ταξιδιωτών, μπορεί να εντείνουν τον ανταγωνισμό στο μέλλον, ειδικά αν λάβουν υποστήριξη από διεθνείς επενδυτές.

Μέχρι στιγμής, η Bongalo έχει λάβει 320.000 δολάρια μέσω του Black Founders Fund της Google στην Αφρική, ενός προγράμματος που προβλέπει επενδύσεις ύψους 4 εκατομμυρίων δολαρίων σε 60 νεοσύστατες επιχειρήσεις στην ήπειρο, ενώ ετοιμάζεται για έναν γύρο χρηματοδότησης.

Ακόμη και αν η Airbnb αρχίσει να δέχεται πληρωμές μέσω κινητού, ο Minuifuong είναι βέβαιος ότι υπάρχει ακόμη χώρος για την επιχείρησή του.

«Ο ανταγωνισμός με την Airbnb είναι πολύ πιθανός επειδή καταλαβαίνουμε πώς λειτουργεί η αγορά», δήλωσε. «Το θέμα είναι να χρησιμοποιούν τοπικές λύσεις οι άνθρωποι».

ΠΗΓΗ: CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος