Blindchat: Η εφαρμογή μέσω της οποίας ο 53χρονος παιδοβιαστής εξέδιδε το υλικό της 12χρονης

Array

Οι εφιαλτικές αποκαλύψεις για το μαρτύριο που βίωσε η 12χρονη στον Κολωνό φέρνουν στο προσκήνιο τη σκοτεινή πλευρά των εφαρμογών online γνωριμιών και τον ρόλο που εξυπηρετούν στην παραπλάνηση και την κακοποίηση των ανηλίκων.

Ο 53χρονος παιδοβιαστής φέρεται να είχε φτιάξει προφίλ με το υλικό της ανήλικης, το οποίο διαχειριζόταν ο ίδιος, σε ένα chat γνωριμιών, την ελληνική εφαρμογή Blindchat.gr.  Ο δράστης είχε δεχτεί, μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής, στο οποίο αναρτούσε φωτογραφίες της 12χρονης, 213 τηλεφωνικές κλήσεις από εν δυνάμει πελάτες. Ο 43χρονος που συνελήφθη ήταν ένας από τους βιαστές της και καταχωρημένος στο κινητό της ως «πελάτης».

Το Blindchat δημιουργήθηκε πριν από 9 χρόνια, συγκεκριμένα το 2013, με στόχο την παροχή υπηρεσιών blind date σε εκείνους που επιθυμούν να γνωρίσουν άλλα άτομα χωρίς να αποκαλυφθεί πλήρως η ταυτότητα τους. Πρόκειται για μια online πλατφόρμα για ανώνυμο chat με άντρες και γυναίκες από όλη την Ελλάδα. Η εν λόγω εφαρμογή διασφαλίζει την ανωνυμία των χρηστών, παρέχοντας παράλληλα την ελευθερία σε αυτούς που συνομιλούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες χωρίς να γνωρίζουν ποιος βρίσκεται στην άλλη πλευρά. Σύμφωνα με την ίδια την ιστοσελίδα, δίνεται παράλληλα η δυνατότητα βιντεοκλήσης αν το θελήσουν οι συνομιλητές.

Η εγγραφή και η δημιουργία λογαριασμού είναι προαιρετική. Μπαίνοντας στην αρχική σελίδα, οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν αν επιθυμούν να μιλήσουν με άντρες ή γυναίκες, ενώ στη συνέχεια δηλώνουν τις προτιμήσεις τους σχετικά με την τοποθεσία και την ηλικία των συνομιλητών τους.

Παρά το γεγονός πως η εφαρμογή δεν απαιτεί εγγραφή, ο λογαριασμός στο Blindchat προσφέρει δυνατότητες στους χρήστες, οι οποίοι θα μπορούν να προσθέσουν τους συνομιλητές τους στη λίστα των φίλων τους και να χρησιμοποιούν υπηρεσίες που τους επιτρέπουν βρουν άτομα από πρόσφατες συνομιλίες.

Σχετικά με τη διατήρηση της ασφάλειας και την αποφυγή δυσάρεστων περιστατικών, υπάρχει η δυνατότητα αναφοράς του συνομιλητή, αν ο τελευταίος θεωρείται ότι υπήρξε προσβλητικός ή είπε ψέματα σχετικά με το φύλο και είχε σκοπό εξαπάτησης. Η εφαρμογή εξετάζει τη συμπεριφορά του χρήστη και αν το κρίνει αναγκαίο, τον αποκλείει από το Blindchat.

Η ίδια η εφαρμογή δηλώνει πως απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες. Η εμπλοκή ωστόσο της 12χρονης και η μετατροπή της πλατφόρμας σε ένα μέσο διάδοσης της αποτρόπαιης πράξης του βιασμού δεν επαληθεύουν τους όρους της εφαρμογής.

Οι κίνδυνοι των online εφαρμογών και τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Η ανωνυμία που προσφέρει το online dating ενθαρρύνει την παραπλάνηση και την εξαπάτηση των χρηστών, ιδίως των ανηλίκων. Η παρουσία των ανήλικων χρηστών στη διαδικτυακή κοινότητα επιφυλάσσει αρκετούς κινδύνους, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι παραμένει ένα περιβάλλον στο οποίο δεν υπάρχει έντονη γονική εποπτεία. Οι γονείς των παιδιών ανήκουν σε μια διαφορετική γενιά και παραμένουν τεχνολογικά αναλφάβητοι. Παρόμοιες εφαρμογές κατακλύζουν το διαδίκτυο και πολλές φορές χρησιμοποιούνται ως κάλυψη ιχνών, χωρίς αυτό ωστόσο να μας οδηγεί στο άλλο άκρο και τη «δαιμονοποίηση» της τεχνολογίας. Η τεχνολογία αυτή καθαυτή δεν αποτελεί ένα μέσο αποπλάνησης των ανηλίκων, αλλά εύκολα μπορεί να μετουσιωθεί σε ένα εργαλείο εξυπηρέτησης των σκοπών των εγκληματιών.

Η απότομη αλλαγή της στάσης της συμπεριφοράς των παιδιών αποτελεί ένα σημαντικό δείγμα πως το παιδί δε βρίσκεται σε μια φυσιολογική ψυχική κατάσταση.

Ένας άλλος παράγοντας είναι το προφίλ των θυτών. Οι παιδόφιλοι δεν έχουν κάποιο ιδιαίτερο γνώρισμα, μια ειδοποιό διαφορά που τους ξεχωρίζει από τους απλούς πολίτες. Πολλές φορές εμφανίζονται ως άνθρωποι υπεράνω πάσης υποψίας.

«Δεν έχουν χαρακτηριστικό γνώρισμα οι παιδόφιλοι. Είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Zoigr» με την Χριστίνα Βίδου,o πρόεδρος του CSI Institute Μανώλης Σφακιανάκης.

«Τριάντα χρόνια ασχολούμαι με το έγκλημα του διαδικτύου και με παιδόφιλους, κακοποιούς των παιδιών, οι οποίοι είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας» δήλωσε ο κ. Σφακιανάκης στις «Συνδέσεις» για τον 53χρονο, ο οποίος δήλωσε τον αποτροπιασμό από τις σκοτεινές πτυχές αυτής της ιστορίας συστηματικής εκμετάλλευσης ανηλίκου.

Επιμέλεια: Ιάσων Λαδέας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος