Αθ. Μπαλάφας: Οι ρόλοι, η διαχείριση και οι υποχρεώσεις της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία

Ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος Αθανάσιος Μπαλάφας, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε τους ρόλους των μελών της ελληνικής αποστολής στην Τουρκία

Η χώρα μας συνδράμει το έργο της ανεύρεσης επιζώντων στην Τουρκία, με 21 πυροσβέστες της 1ης ΕΜΑΚ, 2 διασωστικούς σκύλους, γιατρούς και διασώστες του ΕΚΑΒ. Στην πληγείσα περιοχή βρίσκεται ήδη η ελληνική αποστολή, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα.

Ο υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος και προϊστάμενος του κλάδου Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων, Αθανάσιος Μπαλάφας, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξήγησε ότι οι δουλειές της αποστολής χωρίζονται σε ρόλους.

Ουσιαστικά είναι μία ομάδα, δεν είναι διασώστες της ΕΜΑΚ και άνθρωποι του ΕΚΑΒ. Είναι μία ομάδα και οι σκύλοι ακόμα είναι κομμάτι αυτής της ομάδας. Είναι μια αποστολή από 26 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των δύο διασωστικών σκύλων. Το ένα, το βασικότερο κομμάτι που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι η διαχείριση όλου του συμβάντος, άρα κάποιο προσωπικό έχει τη διαχείριση. Κάποιοι έχουν το κομμάτι της έρευνας και της διάσωσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πάντα είναι εντελώς διακριτοί ρόλοι. Κάποιοι μπορεί να έχουν την ικανότητα να αναλάβουν έναν και δύο ρόλους ταυτόχρονα και παράλληλα και υπάρχει και το ιατρικό κομμάτι” τόνισε.

Οι γιατροί εκεί είναι για να υποστηρίξουν πρωταρχικά τα μέλη της ομάδας, τα άτομα που τυχόν θα διασωθούν, αλλά, επειδή είναι και αρκετά τα μέλη τώρα και αρκετοί γιατροί, σε περίπτωση που έχουν τη δυνατότητα, μπορεί να υποστηρίξουν και τις κρατικές δομές της Τουρκίας στην παροχή πρώτων βοηθειών” πρόσθεσε.

Ουσιαστικά είσαι υποχρεωμένος να είσαι αυτόνομος για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία στην οποία εκπαιδεύεσαι. Επενδύεις χρόνο και χρήμα σε αυτά τα πράγματα και όταν δηλώσεις τη διαθεσιμότητά σου και αποχωρήσεις από τη χώρα που βρίσκεσαι ή από τη βάση σου, είσαι υποχρεωμένος για μία εβδομάδα από τη στιγμή που αναχωρείς να είσαι εντελώς αυτάρκης, είτε πρόκειται για το που θα μείνεις, είτε για φαγητό, είτε για νερό, είτε για ενέργεια. Άρα δεν θα πρέπει να απασχολήσεις την χώρα που θα προσγειωθείς με αυτά τα προβλήματα επιμελητείας” σημείωσε.

Εξήγησε ότι οι πρώτες 24 με 36 ώρες είναι οι χειρότερες ώρες, γιατί δεν έχεις ποτέ καθαρή εικόνα για το τι πραγματικά συμβαίνει. “Είσαι σε μία φάση συνεχούς αξιολόγησης και εκτιμήσεων. Υπάρχει μια συγκεκριμένη μεθοδολογία και εργαλεία για να το κάνεις αυτό σωστά. Παρόλα αυτά είναι τόσο πολυπαραγοντικό που σχεδόν πάντα χάνεις πράγματα“.

Παράλληλα, είπε ένα μεγάλο μπράβο και ένα μεγάλο κουράγιο στους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί και προσπαθούν να κάνουν αυτό το πολύ δύσκολο έργο της διαχείρισης αυτού του γεγονότος. “Είναι πραγματικά χαοτικές οι καταστάσεις” είπε.

Σε ερώτηση γιατί η διεθνής βοήθεια είναι τόσο μεγάλη στην Τουρκία και όχι εξίσου μεγάλη στη Συρία απάντησε: “Από όσο εγώ το έχω παρακολουθήσει, στην πλατφόρμα που έχουμε μέσω του ΟΗΕ, όλοι οι επικεφαλής αυτών των ομάδων, η τουρκική κυβέρνηση σήκωσε πολύ γρήγορα το αίτημα για βοήθεια. Το έκανε χθες το πρωί και μου έκανε μάλιστα και εντύπωση. Συνήθως δεν το κάνει. Η Συρία το έκανε κάποια στιγμή αργά χθες το βράδυ, ξημερώματα“.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος